A fideszes alpolgármester 'ribanckái' és a közművesített legelő

A jobboldal különböző irányzatainak harca áll a kiskunmajsai „ribancka”-ügy mögött. Abonyi Henrik fideszes alpolgármester trágár facebookos bejegyzéseinek nyilvánosságra kerülését követően a többség szerint törvényes vizsgálat, az ellenzék szerint bosszúhadjárat indult a Nemzeti Fórum bázisának számító intézményekben.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen. Abonyi Henrik, Kiskunmajsa fideszes alpolgármestere azután tett feljelentést, hogy lemondásra szólították fel.

Abonyi a kiskunmajsai KDNP-szervezet elnöke, a KDNP Bács-Kiskun megyei alelnöke, a kiskunfélegyházi Darvas József Általános Iskola igazgatója és óraadó tanár a kiskunmajsai Dózsa György Gimnáziumban. Januárban egy helyi lakos trágár üzeneteket töltött le Abonyi facebookos oldaláról, és nyilvánosságra hozta őket. A letöltött szövegekben a pedagógus-politikus-teológus a keresztnevükön szólított tanítványait „ribanckáimnak” nevezte, „elpicsázlak”, „kapjátok be” és hasonló kifejezéseket használt. Abonyi kezdetben úgy reagált, hogy politikai támadást indítottak ellene, felhasználva, hogy ő fiatalos stílusban kommunikál a tanítványaival. Később azt állította: valaki feltörte a facebookos oldalát, s más helyezte ott el a trágár üzeneteket.

A Nemzeti Fórumhoz kötődő Polgári Szövetség Majsáért Egyesület (PSZM) önkormányzati frakciója rendkívüli közgyűlésen lemondásra szólította fel Abonyit, aki erre nem volt hajlandó. Kiskunmajsát gyakorlatilag MSZP–SZDSZ–Fidesz-koalíció irányítja.

A 11 tagú testületben egyetlen Fidesz-képviselőként Abonyi Henrik a mérleg nyelve. Listáról jutott be, mivel a Fidesz a tavaly októberi önkormányzati választásokon mind a nyolc egyéni körzetben elvesztette a választást, és a polgármesterjelöltje sem nyert. Faludi Tamás lett a polgármester, aki 2002 és 2006 között az SZDSZ színeiben betöltötte már a tisztséget. A többségi frakció azzal fogadta el Abonyi védekezését, hogy feljelentést tesz az ügyben. Erre való hivatkozással felfüggesztették a KDNP központja által ellene indított fegyelmit.

Terbe Zoltán volt polgármester, a PSZM vezetője úgy látja, Abonyi csak húzza az időt, miközben a városházi többség bosszúhadjáratot indított az ellenzék támogatói ellen. Erre utal, hogy az intézményi átvilágítások során előrevették a Dózsa György Gimnázium és a városi Tourinform-iroda vizsgálatát – a gimnázium igazgatója és helyettese ugyanis tagja a PSZM frakciójának. A Tourinform-iroda vezetője pedig Szekeres Béla nyomdatulajdonos felesége. Szekeres az Új-Kunmajsa című, a kistérségben eddig egyeduralkodó helyi hetilap kiadója. Abonyiék azzal vádolják: lapjával Terbe Zoltánékat támogatta a választási kampányban.

Terbe Zoltán viszont azt mondja, azért kaptak sok szavazatot, mert sikeresen kormányoztak 2006 és 2010 között. Uniós támogatással elindítottak egy iparipark-beruházást, és 80 munkahelyet hoztak ott létre. Azt várnák a mostani városvezetőségtől, hogy folytassa a vállalkozók odacsábítását. Faludi Tamás polgármester nem válaszolt a kérdéseinkre. Abonyi Henrik viszont leszólta az ipari parkot: korábban legelő volt ott, majd miután az önkormányzat ráköltött 300 millió forintot, lett belőle közművesített legelő. Szerinte fölösleges volt egymilliárd forintért uniós támogatással járóbeteg-szakrendelőt létesíteni is: 22 kilométerre van a kiskunhalasi, 28 kilométerre a kiskunfélegyházi kórház szakrendelője.

Kiskunmajsán is jellemző, hogy minden új összetételű testület fejleszteni akar, de sajnálja a pénzt annak fenntartásától, amit az elődje létrehozott. Abonyi Henrik tovább is ment: javasolta, hogy a Dózsa György Gimnáziumot adják át a Bács-Kiskun megyei önkormányzatnak, mivel a középiskola működtetése is elvisz évi 40-50 millió forintot a kisváros büdzséjéből. A testület ezt végül levette a napirendről, viszont felgyorsította az ellenőrzést a gimnáziumban, ahol Abonyi tíz éve óraadó tanár. Terbe Zoltán szerint törvénytelenül hozták előre a vizsgálat időpontját, és a „szúrópróbaszerű” kiválasztás „véletlenül” éppen azok ellen irányult, akik Abonyinak útjában vannak. A volt polgármester szerint a kisvárosnak csak a munkahelyteremtés jelenthet esélyt, ezért további befektetőket kellene az ipari parkba hívni. Igaz, hogy nem kötelező feladat a gimnázium és a szakrendelő működtetése, de egy város arculatát mégiscsak az ott lévő intézmények, szolgáltatások határozzák meg.

Kiskunmajsán nemcsak az a szokatlan, hogy a Fidesz koalícióra lép az SZDSZ és az MSZP politikusait tömörítő civil szervezetekkel, hanem az utóbbi két párt politikusainak újrakötött koalíciója is. 2005-ben ugyanis az MSZP két politikusa följelentette a rendőrségen Faludi Tamás polgármestert azzal, hogy egyik képviselőtársa útján megvesztegetési ajánlatot tett nekik, ha támogatják, hogy az általa favorizált helyi vállalkozó nyerje a megbízást a helyi víziközmű működtetésére. A rendőrségtől kaptak egy elrejthető diktafont, amellyel fölvették az ajánlatot, utóbb azonban a felvétel a nyomozó hatóságnál megsemmisült.

Kérdésemre, hogy a történtek ellenére könnyen kibékültek-e Faludi Tamással, Fogl András alpolgármester, az MSZP helyi elnöke azt feleli: a politikában minden lehetséges.

– Azzal, hogy Faludit választották, a választópolgárok kinyilvánították, hogy számukra ő elfogadható. Ezért mi is lenyeltük a békát. Azt mondtuk, adjunk még egy lehetőséget –nyilván saját magunknak is, de ennek a városnak is, és fogjunk össze.

– Abonyi Henriket is bírálták korábban. Amikor Szentesen gimnáziumi igazgató akart lenni, önök hívták fel a figyelmet rá, hogy a tanítványai az interneten Fürernek nevezik –jegyzem meg.

– Akármilyen aberráltnak hangzik, az előtörténetet ismerve itt mégis az MSZP–SZDSZ–Fidesz-politikusokból álló koalíció a természetes szövetség –válaszolja Fogl András. 2006-ban Terbe Zoltán volt MDF-es csapata együtt indult a helyi Fidesszel. Meg is nyerték a választást, de gyorsan összevesztek, mert nagyon erős rivalizálás volt Terbe és Szabóné Csábrády Anikó fideszes alpolgármester között. Terbe Zoltánt, aki 1988-ban az MDF alapító tagja volt, kizárták a pártból, miután Dávid Ibolya szembefordult Orbán Viktorral. Fogl szerint Terbe mindent megtett, hogy ő képviselje a helyi jobboldalt.

Terbe Zoltán azt mondja erről: ők már tapasztalt képviselők voltak 2006-ban, de bármit mondtak, a fideszesek mindent kioktatásnak vettek. Abonyi Henrik szerint azért nem működtek együtt, mert akármire javaslatot tettek, a polgármester csak a saját kezdeményezését akarta keresztülvinni. Abban, hogy Terbe Zoltán ellenében saját polgármesterjelöltet állítottak, 2010-ben a Fidesz országos választmánya is támogatta őket. Miután a választók Faludi Tamást választották polgármesternek, a helyi Fidesz a legitim városvezetés mellé állt. Fogl András helyi MSZP-elnök szerint a többségi frakcióban semmilyen személyes vagy politikai feszültség nincs Abonyival szemben. Szokták ugyan cukkolni, hogy a barátai odafönt „szétcseszték az országot”, meg hogy intézzen el náluk ezt-azt, de szakmailag nagyon jól együtt tudnak működni vele. Azt sem kifogásolták, hogy Abonyi forszírozta a vizsgálatot a gimnázium ellen, hiszen a középiskola hosszú ideje „a Terbe-csapat elefántcsonttornya” volt, akiktől kérdezni sem lehetett semmit, és akik óriási balhét csaptak a városban, amikor az önkormányzat át akarta adni az intézményt a megyének. Fogl úgy hallotta, a gimnázium igazgatójának, aki szintén képviselő Terbe Zoltán frakciójában, terhelő bizonyítékai vannak Abonyival szemben. Az MSZP-s alpolgármester szerint mindent ki kell vizsgálni, függetlenül az illető személyétől.

Terbe Zoltán, bár nem ért az informatikához, nehezen tudja elképzelni, hogy Abonyi Henrik nevében egy hacker olyan szövegeket tegyen fel az internetre, amelyekben foglalt információk csak Abonyinak lehettek birtokában. Abonyi két hónapon át nem kifogásolta, mi szerepel az oldalán, és feljelentést sem tett, amíg nem volt neki muszáj. Abonyi Henrik mind össze annyit mond erről: a feljelentést megtette, egyébként ő sem ért az informatikához. Terbe Zoltán szerint éppen a politika – a kiskunmajsai többségi frakció, a fegyelmi eljárást felfüggesztő KDNP és Kapus Krisztián, a Fidesz választókerületi elnöke – tehet róla, hogy a város nem az eredményeiről, hanem a ribanckázó fideszes alpolgármesteréről híresült el.

Fogl András MSZP-s alpolgármester viszont Terbéék politikai hibájának tartja, hogy a köreikből kijuttatták a kompromittáló információt, hiszen nem annak megléte, hanem a nyilvánosságra hozása ártott Kiskunmajsának. Fogl úgy véli, a jobboldal különböző irányzatainak harca áll az ügy mögött. 2014-ben kevesebb lesz az egyéni választókerület, Kapus Krisztián kiskunfélegyházi polgármesternek várhatóan Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum elnökével, az MDF alapítójával kell megküzdenie a jelöltségért. A szocialista politikus szerint Lezsák régi hívei már ezt készítik elő azzal, hogy a Fidesz és a KDNP országos vezetőségének figyelmét ráirányítják Abonyi és Kapus ügyeire. Abonyi ugyanis Kapus Krisztián bizalmasa, Kapus pedig maga is kelt botrányokat: nemrég például megvert egy férfit, aki miatt otthagyta őt a felesége.

A helyi jobboldal megosztottságáról Abonyi Henrik csak annyit mond: nem lehet jobboldali az a párt, amelyik jelölteket indít a Fidesz ellenében. Terbe Zoltán viszont úgy véli: ha egy párt sokat nyer mind a parlamenti, mind az önkormányzati választáson, akkor kérdés, hogy marad-e szakmailag és emberileg alkalmas csapat a sok helyi feladat megoldására. Emiatt az önkormányzatoknál lehetnek majd problémák – nem csak Kiskunmajsán.

Kiskunmajsa vezetői testületi ülésen – összekuszálódott viszonyok
Kiskunmajsa vezetői testületi ülésen – összekuszálódott viszonyok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.