Orbán Viktor dobozol, jön a nép hangja

„Ez a sok doboz itt Magyarország hangját tartalmazza. A politikusoknak az a dolguk, hogy meghallják az ország hangját. Korábban ez sajnos nem így történt” – mondta Orbán Viktor a Facebook oldalára feltett videón a dobozokra mutatva, és két perc alatt kétszer is köszönetet mondott mindazoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőíveket, és így közreműködtek az alkotmányozásban.

A miniszterelnök szombaton a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát látogatta meg, itt dolgozzák fel a kérdőívekre adott válaszokat. Fideszes politikusok tájékoztatása szerint 920 ezren éltek a válaszlehetőséggel. A videót valószínűleg a hivatalban vették fel, Orbán Viktor sok-sok papírdoboz előtt beszél. A Facebookon a miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy az állampolgárok válaszát a parlamentben mint módosító indítványokat adják be az új alkotmányról szóló javaslathoz.

A hivatalban szombaton a miniszterelnök azt mondta, „minden egyes javaslat, ami többséget kapott ezekben a papírokban, hibátlanul megtestesül majd az új alkotmányban”. Van egy-két olyan pont is, amely benne van a tervezett szövegben, de az emberek nem értenek vele egyet. Ezek esetében azt kell majd javasolnia, hogy „vegyük ki az alkotmány szövegéből”.

Orbán Viktor örül, hogy a Fidesz javaslata alapján miniszterelnökként ő adhat be a kérdőívek alapján olyan módosító javaslatokat, amelyek nincsenek benne a tervezett szövegben. Szombaton elmondta, hogy az életfogytig tartó szabadságvesztés is bekerülhet a készülő alkotmány szövegébe, mert a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja ezt. (A kérdőív egyik kérdése arra vonatkozott, hogy az új alkotmány tegye-e lehetővé a bíróságok számára tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását a kiemelt súlyosságú bűncselekmények esetében.) „Az embereknek fontos, hogy mi lesz Magyarország jövője” – közölte Orbán Viktor, hozzátéve, várhatóan kevesebb mint tíz ilyen indítványról lesz szó.

Az előzetes nyilatkozatok szerint (Lázár János Fidesz-frakcióvezető, Gulyás Gergely, a Fidesz–KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja) nagy valószínűséggel a gyermekek után járó családi szavazati jognak még a lehetősége is kikerül az alkotmányjavaslatból. De módosítás várható az alapvető jogok biztosáról szóló fejezet esetében is; a Fidesz–KDNP előterjesztése szerint az állampolgári jogok országgyűlési biztosának neve alapvető jogok biztosára változna, és helyettesekkel dolgozna. Kimondanák továbbá, hogy az alapvető jogok biztosa különös figyelmet fordít a jövő nemzedékek érdekei mellett a hazai nemzetiségek és népcsoportok jogainak védelmére is. A személyes adatok védelméért és a közérdekű adatok nyilvánosságáért független hatóság felelne – így az adatvédelmi ombudsman, mint olyan, megszűnik.

Mindamellett van esély arra is, hogy a volt szocialista házelnök, a jelenleg független Szili Katalin saját alkotmányjavaslatának egyes elemeit a kormánypártok beszavazzák a Fidesz–KDNP alkotmányába. Emellett fideszes és kereszténydemokrata politikusok felvetették azt is: a Nemzeti hitvallás címet el kellene hagyni (mert más nyelvekre lefordítva teológiai tartalma van), és helyette a Himnusz első sora legyen a preambulum címe – „Isten, áldd meg a magyart!”

Ma tehát a parlamenti ülés nyitányaként, napirend előtt Orbán Viktor ismerteti a konzultációs kérdőívekre adott válaszok eredményét. Aztán megteszi módosító indítványait; ezek nyilván nem „csipcsup” ügyek, hanem nagyobb horderejű javaslatok is lesznek. Meggyőzően kell ugyanis a miniszterelnöknek szimbolizálnia, hogy a nemzet is alkotmányoz, nemcsak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik.

Vasárnap délután a Fidesz-elnökség tárgyalt az alkotmányozásról és a lehetséges módosítókról, ma délelőtt pedig a Fidesz–KDNP-frakciószövetség határoz arról, milyen korrekciókat látnak jónak.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában dolgozzák fel az állampolgárok válaszleveleit
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában dolgozzák fel az állampolgárok válaszleveleit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.