Baranyában oszlik a Jobbik

Az utóbbi hetekben a Jobbik három baranyai szervezete oszlatta fel önmagát. Az önfeloszlatók úgy tudják, nem elszigetelt baranyai jelenségről van szó, a Jobbik pártigazgatója viszont tagadja ezt.

Március elején a Jobbik szederkényi, múlt héten pedig a párt gyódi és kővágótöttösi szervezete oszlatta fel magát. Az önfeloszlatás okáról a három megszűnt baranyai szervezet tagjai – arra hivatkozva, hogy nem akarnak kárt okozni volt pártjuknak – nem nyilatkoznak. Az viszont kiszivárgott, hogy a baranyai exjobbikosok a párt országos vezetésével elégedetlenek, s ezért döntöttek a kiválás mellett.

A feloszlott szederkényi szervezet meghatározó tagja volt Porpáczy Ernő 58 éves vállalkozó, aki a párt színeiben Pécsett indult a 2010-es parlamenti választáson. Tőle megtudtuk, hogy a szederkényi szervezet 34 tagja négy kivétellel pécsi volt. E párttagok többsége korábban Pécsett politizált. 2010 nyarán ez a csapat kritizálta a pécsi szervezet vezetőit. Bírálatukkal kisebbségben maradtak, és távoztak a pécsi szervezetből, majd létrehoztak Szederkényben egy új alapszervezetet. Később a Szederkénybe távozó pécsi jobbikosok úgy látták, hogy a párt országos vezetése számos hibát követ el, s nem hallgat a vidéki tagok jelzéseire, ezért döntöttek az önfeloszlatásról. Porpáczy állítja, hogy más megyékben is sok szervezet elégedetlen a Jobbik országos irányítóival, ezért több tucatnyi szervezet oszlott fel a közelmúltban – vagy készül hasonló lépésre.

Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója ezt tagadja. Elmondta, hogy február 1-je óta a párt 11 alapszervezete szűnt meg az országban, ugyanakkor 42 alakult, vagyis – állítja – a Jobbik valójában erősödött. Jelenleg 840 alapszervezete és 12 ezer tagja van a pártnak. Szabó hozzátette, hogy kizárólag Baranyában fogyatkozott meg a Jobbikszervezetek száma, de ott is átmeneti jelenségről van szó, hisz a feloszlott szervezetek helyett újakat hoznak létre. A pártigazgató úgy tudja, az említett baranyai szervezetek azért oszlatták fel magukat, mert a tagok többsége a Jobbikból tavaly decemberben kizárt Pősze Lajos mozgalmához kíván csatlakozni.

Szabó utóbbi feltételezését viszont Porpáczy Ernő tagadta. Ugyanakkor azt elismerte, hogy több társával maga is gondolkozik egy konzervatív párt vagy mozgalom elindításán.

Pősze Lajos is úgy fogalmazott, hogy a Jobbiktól távozó baranyaiak nem csatlakoztak az ő mozgalmához. A politikában jártasak emlékezhetnek rá, hogy Pősze korábban tagja volt az MDF-nek és a Kisgazdapártnak. Mindkét pártból kilépett, majd a Jobbikban kezdett politizálni, és komoly szerepet vállalt a párt választási programjának kidolgozásában. Tavaly nyáron Pősze bírálta a Jobbikot a Magyar Gárdával ápolt kapcsolata és bolseviknek minősített működése miatt, s ez volt az oka, hogy kizárták a pártból. Pősze tudósítónknak elmondta: az elmúlt három hónapban több megyében megszervezte a konzervatív gondolkodású Nemzeti Kávéház nevű mozgalom sejtjeit. A képviselőségét függetlenként megőrző politikus azt állította, hogy nem csalja magához a párt tagjait, ám ők jönnek maguktól is.

A távozók egy új konzervatív párt vagy mozgalom elindításán gondolkodnak
A távozók egy új konzervatív párt vagy mozgalom elindításán gondolkodnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.