Martonyi távozik az EU-elnökség után?

Martonyi János nyáron, ha véget ér Magyarország soros uniós elnöksége, várhatóan távozik a magyar diplomácia éléről – ezt valószínűsítik fideszes és kormányközeli források is.

Nem arról van szó, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elégedetlen lenne külügyminiszterével, hiszen bizalma a médiatörvényt kísérő botrányos nemzetközi visszhang ellenére is töretlen.

A hírek szerint állítólag Martonyi János foglalkozik a távozás gondolatával – részben talán politikai, részben azonban méltánylandó, magántermészetű okokból. Külügyi forrásaink ugyanakkor azt mondták, szinte heti rendszerességgel hallanak a miniszter távozásával kapcsolatos híreket, „de ezek találgatások”. „A miniszter úr keményen és határozottan dolgozik, mindent megtesz az EU-elnökség sikere érdekében”, teszik hozzá.

Lapunk már beszámolt arról, hogy amikor Orbán Viktor először ült egy asztalhoz második kormánya minisztereivel, egyértelművé tette: mandátumuk csupán 2011. december 31-ig szól. Ugyanakkor, ha valaki korábban távozna, azt tudomásul veszi. Már Martonyi János hivatalba lépésekor megjelentek olyan információk – ezekről lapunk is beszámolt –, amelyek szerint a külügyi tárcavezető csak egy évre vállalta a megbízást. A napokban pedig olyan értesülések jutottak el munkatársunkhoz, hogy Martonyi János távozása esetén

Prőhle Gergely országimázsért felelős helyettes államtitkár, volt berlini nagykövet vagy Győri Enikő EU-elnökségért felelős államtitkár kerülhet a Külügyminisztérium élére. Prőhle Gergely esélyeit német orientációja, kiváló kapcsolatai erősíthetik, Győri Enikő pedig EU-elkötelezettsége okán merült föl. Annak ellenére, hogy NémethZsoltot sokan a Fideszben is „örökös államtitkárnak” könyvelik el, az ő kinevezése sem zárható ki, feltéve, ha a miniszterelnök az euroatlanti vonalat szeretné erősíteni. Németh kinevezése ugyanakkor vörös posztó lehet egyes szomszéd országokban, ahol nevét a nacionalizmussal azonosítják.

Általában jól értesült források szerint esélyes lehet a külügyminiszterségre Csák János londoni nagykövet, a Mol korábbi vezetője, a Széll Kálmán Társaság elnöke is. Az utóbbi hetekben az a híresztelés is terjeng, hogy az új alkotmány szövegét író Szájer József, az Európai Parlament fideszes képviselője venné át a tárcát. Őt Németh Zsolthoz, illetve Csák Jánoshoz hasonlóan Európa- és Amerika-barátnak tartják, amiről nem mindig lehet tudni, hogy Orbán Viktor szemében éppen előny vagy hátrány.

Lapunknak diplomáciában jártas konzervatív személyiségek úgy fogalmaztak az elmúlt fél évről:

„A külügyek terén valami nagyon elromlott. És nem a médiatörvény miatt. Annak az európai szintű támadása csak a túlzott lereagálása volt az Orbán-kormány szabadságharcának”. A bírálók azt is határozottan állítják: a válságadókat gazdasági szempontok miatt valóban ki kellett vetni. „Nem ez a kérdés. Hanem a kivetés módja, a tárgyalási stílus. Nyilván, ha a magyar kormány előzetes egyeztetéseket kezdeményez a külföldi bankokkal, nagy cégekkel, és részletes indoklást ad, ütemezéssel, a várható következményekkel, más lett volna a reakció is – például a németek részéről”, teszik hozzá.

Amikor Orbán Viktor először ült egy asztalhoz második kormánya minisztereivel, egyértelművé tette: mandátumuk csupán 2011. december 31-ig szól, ugyanakkor, ha valaki korábban távozna, azt tudomásul veszi
Amikor Orbán Viktor először ült egy asztalhoz második kormánya minisztereivel, egyértelművé tette: mandátumuk csupán 2011. december 31-ig szól, ugyanakkor, ha valaki korábban távozna, azt tudomásul veszi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.