Halálra ítélt közalapítványok

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg azok az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendeletek, melyek hivatalosan is bezárnak több közalapítványt. Az ’56-os Intézet örököse például a Széchényi Könyvtár lesz, több más szervezet vagyona pedig a Wekerle Sándor Alapkezelőhöz kerül.

Már tavaly júliusban jelezte az új kormány, hogy öt évre viszszamenőleg felülvizsgálja több mint hatvan közalapítvány működését, ami előrevetítette több szervezet várható bezárását is. Nemrég jelent meg az a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által jegyzett kormányhatározat, amely rögzítette: nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, kormány által létrehozott (köz) alapítvány feladatait, amelyet az Orbán-kormány hivatalosan megszüntet. Egyúttal több szervezetnél soron kívüli ellenőrzést végeztetnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal, így például a Gandhi-, a Mozgókép- és a Budapesti Európa Intézet Közalapítványnál.

A legfrissebb Magyar Közlönyben már szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnök rendeletei, amelyek konkrétan kijelölik egyes közalapítványok utódait is. Eszerint a Magyar Könyv Alapítvány (MKA) feladatainak ellátása egy költségvetési szerv, illetve egyéb közfeladatot ellátó szervezet által „hatékonyabban megvalósítható”. Az MKA feladatait és – a hitelezők kielégítése után fennmaradt vagyonát – a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz rendelik és annak támogatására fordítják. A Csehák Judit-féle betegjogi szervezet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz kerül, a Magyar Távoktatási Alapítvány feladatai és vagyona pedig a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézethez. További érdekesség, hogy a Nemzeti Kiválóságokért Közalapítvány nem más hasonló szervezethez, hanem magához a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz kerül, innentől a tárca rendelkezik felette. A Habsburg-kori Kutatások Közalapítvány viszont egy másik szervezeten belül, a Közép- és Keleteurópai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványban folytatja működését. Az ’56-os Intézet feladatait és „vagyonát” a miniszterelnök az Országos Széchényi Könyvtárhoz rendeli. Szintén érdekesség, hogy a Magyarországi Cigányokért Közalapítványt, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítványt, illetve a Pro Renovanda Cultura Hungariae szervezetét ugyanaz a társaság, a Navracsics Tibor vezette közigazgatási szaktárca felügyelete alá tartozó „Wekerle Sándor Alapkezelő” kebelezi be.

Hidas János, aWekerle Alapkezelő főigazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a kormány felülvizsgálata során bebizonyosodott, hogy bizonyos szervezetek működése nem volt sem átlátható, sem költséghatékony. A Wekerléhez kerülő alapítványok tevékenysége Hidas szerint illeszkedik az alapkezelő eddigi tevékenységébe, így az intézmény a jövőben „maradéktalanul el tudja látni az említett szervezetek feladatait”. A főigazgató szerint a jövőben a rendelkezésre álló források elosztása átláthatóbb, hatékonyabb, gyorsabb és gazdaságosabb lesz.

Az érintettek azonban nem így gondolják, szinte kivétel nélkül tiltakoztak a kormányzati intézkedések ellen. Rainer M. János, az ’56-os Intézet főigazgatója lapunknak korábban úgy fogalmazott: a kormányzati tervekről akkor szereztek tudomást, amikor vizsgálat indult az intézménynél, de hivatalosan sokáig nem közöltek velük semmit. Ennél is megrázóbb volt, ahogy Csehák Juditot csak biztonsági kísérettel engedték be a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány irodáiba az átadás-átvétel során. Tavaly év végén az Országos Cigány Önkormányzat még a fideszes romaügyi megbízottnál, Farkas Flóriánnál tiltakozott a kisebbségi közalapítványok bezárása miatt, de kevés sikerrel. Az OCÖ-nek azóta épp Farkas lett az új vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.