'Részországgyűltek' a szocialisták

Az alkotmányról csak a Fidesz-KDNP és a Jobbik részvételével tárgyaló parlamenti üléssel párhuzamosan az MSZP Kazincbarcikán tartotta első kihelyezett részországgyűlését, ahol a készülő alaptörvényt és a Fidesz-politika okozta társadalmi egyenlőtlenségeket bírálták.

Kisajátította a Fidesz a parlament épületét egy hónapra, mivel ott most csak az ő alkotmányukról esik szó: ezért döntött úgy az MSZP frakciója, hogy Szegedtől Győrig kihelyezett részországgyűléseket tart – mondta Újhelyi István, az Országgyűlés alelnöke tegnap Kazincbarcikán, az első ilyen ülésen.

A pártelnök szerint a szocialisták nem legitimálják a fideszes alkotmányozást
A pártelnök szerint a szocialisták nem legitimálják a fideszes alkotmányozást

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető hozzátette: a szocialista pártnak határozott véleménye van az alkotmányról, azt a folyamatot azonban, amely jelenleg a parlamentben alkotmányozás címén zajlik, nem fogadják el, és nem is legitimálják. – Nem leszünk statiszták egy avítt, múltba forduló, s olyan, történelmi ideákat idéző alkotmány létrehozásában, amely nem szolgálja a modern Magyarország fejlődését, miközben tudjuk: azért kell átnevezni a Legfelsőbb Bíróságot Kúriának, hogy annak vezetőjét, Baka Andrást le lehessen váltani, s ugyanilyen okból kell bedarálni az ombudsmani hivatalokat is – mondta Mesterházy.

Kolláth György alkotmányjogász szerint a készülő alaptörvény alatta marad minden korábbi alkotmánytervezet, s a jelenleg hatályos alkotmány nívójának. – Március 14-én meglengette az első változatot Lázár János fideszes frakcióvezető, s két nappal később már hozzáférhető volt egy másik változtat, amely 734 javítást tartalmazott.

A társadalmi egyenlőtlenségekről, szociális problémákról közvetlen információkat is szerezhettek a frakciótagok a térségben élőktől. Alsógagy polgármestere arról beszélt, hogy a gyerekek éheznek, csak az iskolában kapnak enni, otthon már nincs miből ételt venni. Közmunkát nem tudnak adni senkinek, mert a kormány leállította ezt a programot. Csereháton az utak mentén már nincsenek fák, lassan az utolsót is kivágják azok, akiknek nem jut tüzelőre, de az éhes gyerekeket egy csoki ellopásáért keményen megbüntetik a rendőrök. Egy kistelepülési iskola igazgatója azt panaszolta: lassan takarítónőre sem jut pénz, a tanárok elvándorolnak.

Az MSZP-frakció elkészített egy tervezetet a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséről, amelyet benyújtanak majd az Országgyűlésnek. – Nincsenek illúzióink, az eddigiek alapján vélhetően ezt a javaslatunkat is elmeszelik majd – mondta Mesterházy Attila, hozzátéve: épp ezért az elkövetkező hónapokban több városban – legközelebb például Szegeden, majd Győrben – tartanak kihelyezett részországgyűléseket, konferenciákat, nyilvános fórumokat, hogy a „Hallasd a hangod!” kampány keretében minél több választóval találkozzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.