Halálos fenyegetés Gyöngyöspatán

Kopasz fiatalok megfenyegették Gyöngyöspata polgármesterét és a helyi romákat. A rendőrség keresi az elkövetőket. A Heves megyei településen nemrég jobbikos demonstrációt tartottak.

A Roma Sajtóközpont híradása szerint csütörtök kora délután öt-hat kopasz, terepszínű ruhába öltözött, bomberdzsekis fiatal jelent meg a gyöngyöspatai cigánysoron. „Elvágjuk a torkotokat, meghaltok!”, ezzel fenyegették meg a helyszínen tartózkodó polgármestert és a romákat. Farkas János, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Tábi László polgármester azt mondta a provokációról, hogy az „elhangzottak olyan kijelentések, amelyek túlmennek a magyar jogállamiság keretein”. Fontolgatja, hogy ő is feljelentést tegyen-e. A rendőrség arról tájékoztatta a Roma Sajtóközpontot, hogy a bejelentés megérkezett, vizsgálják a történteket.

A Gyöngyöspatán vonuló feketeruhások 2011 márciusában
Gyöngyöspata vasárnap délután

A Heves megyei településen a hét végén, vasárnap ezer-kétezer résztvevővel szélsőjobboldali tüntetést tartottak a „cigánybűnözés” ellen. A rendezvényen a Jobbik gyöngyösi születésű elnöke, Vona Gábor is felszólalt. Az előzményekről annyit lehet tudni, hogy a pártelnök a közelmúltban egy helybéli panaszából értesült a faluban uralkodó, az illető szerint áldatlan állapotokról. Vona megkérte az egyik jobbikos stábot, nézzen körül Gyöngyöspatán. Az így elkészült videó nyomán hirdették meg a demonstrációt.

A helyi romák is elismerik, hogy egy-két családdal komoly gondok vannak, de azt az állítást, hogy a faluban jószerével ellehetetlenült volna az élet, a rendőrségi statisztikák sem igazolják. Jobbikos parlamenti képviselők tavaly többször is megfordultak a településen. Vona Gábor például legutóbb szeptember végén tartott fogadóórát Gyöngyöspatán: valamilyen oknál fogva ekkor még nem érezte szükségét annak, hogy pártja tüntetést szervezzen.

A demonstráció plakátján az Új Magyar Gárda jelképe is feltűnt, a helyszínen azonban sokkal inkább a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feketébe öltözött tagjainak látványa dominált. Ezt a Jobbikhoz kötődő egyesületet Békés megyében hozták létre, de az ország más pontjain is terjeszkedik. Volner János, a Jobbik parlamenti képviselője tavaly májusban kérdésünkre megerősítette, hogy gárdisták polgárőr-egyesületeket hoznak létre. (A Jobbik által életre hívott, időközben többfelé szakadt Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta.)

Túrós András, a Magyar Polgárőr Szövetség elnöke erre reagálva hangsúlyozta, hogy a szóban forgó egyesületet a szigorú belső normák szerint működő szövetség nem vette fel tagjai sorába. Csak éppen jelenleg nincs törvényi akadálya annak, hogy a szövetségtől függetlenül létező más szervezetek is polgárőrnek nevezzék magukat. A szövetség korábban már kezdeményezte a „polgárőr” szó levédését, de mindeddig hiába: gyakorlatilag ma is bárkiből lehet polgárőr.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.