Farkas Flórián átfestette a cégért: már nem cigány, hanem roma

Mi a különbség a cigány és a roma között? Elvileg semmi. De a szóhasználat körüli viták újra felélénkülhetnek: az eddig cigánynak hívott országos önkormányzat felvette a roma nevet.

Korábban semmi nem utalt rá, hogy a fideszes Farkas Flóriánnak és szervezetének, a Lungo Dromnak gondjai lennének a cigány szóval. Mégis, miután győzelmet aratott a kisebbségi választáson, a Lungo Drom átfestette a cégért. A cigányt felváltotta a roma, a testület új neve: Országos Roma Önkormányzat. Romániában újabban épp ennek az ellenkezőjét szeretnék elérni, azt, hogy a roma kisebbség tagjait cigányokként említsék a hivatalos dokumentumokban. A kevéssé cizellált indoklás szerint a romákat külföldön – a hasonló hangzás miatt – gyakran összekeverik a románokkal. Jogés érdekvédő szervezetek viszont tiltakoznak, mert a román nyelvben a cigány szó eleve pejoratív tartalmat hordoz.

Hasonló viták nálunk már a rendszerváltás tájékán folytak. A fősodorhoz tartozó cigány vezetők hajlamosak voltak úgy gondolni, a cigánysághoz társított negatív képzetektől csak a szóhasználat megváltoztatásával lehet megszabadulni. Az ötlet zavart, feszültségeket okozott. A roma kifejezés az oláh cigányoknak nevezett etnikai csoporthoz kötődik, az általuk beszélt nyelvből ered. A hazai cigány népesség többségét adó magyar anyanyelvű cigányok már csak ezért is idegenkedve fogadták a javaslatot. Terjedtek olyan vélekedések is, hogy a szócsere pusztán az oláh cigányok térnyerését szolgálja. Némely oláh cigány közéleti szereplő ezt a benyomást erősítette, amikor arról értekezett, hogy a tradíció átörökítésének valódi letéteményesei az oláh cigányközösségek. Az értelmiségi vezetők még a konfliktus elmélyülése előtt módosítottak álláspontjukon, és hangsúlyozták: a cigány és a roma egyaránt elfogadott. Így a szervezetek névválasztása is vegyes képet mutat, nagyjából annyi a cigány, mint a roma.

A polémia groteszk megnyilvánulásaként akadt vendéglő, amelynek étlapja „etnikai pecsenyeként” tüntette fel a cigánypecsenyét. A cáfolatok és ellenérvek dacára máig tartja magát a vélemény, hogy az a „politikailag korrekt”, ha romáknak hívjuk a cigányokat. Aligha csökkenti a bizonytalanságot, hogy a cigányok országos önkormányzatát átkeresztelték romára. Indoklásul Farkas Flórián annyit közölt, hogy az új név alkalmazkodik az EU szóhasználatához. Az Országos Roma Önkormányzat több mint kétharmados többségét alkotó, Farkas Flórián által vezetett szervezet teljes neve ugyanakkor így hangzik: Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.