Titkos Orbán-csomag: Matolcsy utolsó dobása, Navracsics felelőssége

A reformprogram kész, megfelelő szinten és mélységben, létezik egy 180 oldalas részletes szakmai program is –erősítette meg lapunknak egy, a miniszterelnökhöz közeli forrás. A konkrétumokat folyamatosan hozzák nyilvánosságra. A reformokról Orbán Viktor stratégiai szinten kommunikál, a főkoordinátor Navracsics Tibor lesz, Matolcsy Görgynek pedig „ez az utolsó dobása”.

Hosszú feszült várakozás után a politikai szereplők és a pénzügyi piacok is arra számítottak, hogy kedden az Aranytíz Művelődési Központban konkrét intézkedéseket tartalmazó reformprogramot jelent be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, illetve Matolcsy György nemzetgazdaságiminiszter. Annak ellenére is ezt várták, hogy az előző esti Fidesz–KDNP-frakcióülésről, melyen Orbán Viktor ismertette a reformcsomagot, az szivárgott ki, hogy „a miniszterelnök nagyrészt az irányokról beszélt, számok, százalékok nem hangzottak el”. De kedd délelőtt sem hangzottak el konkrétumok. A „keretösszegeken”, „főszámokon” kívül csak az irányokat és a jogalkotási határidőket jelölték meg, az aktuális kormányzati felelősökkel. – Azért nincsenek konkrétumok, mert még nincsenek készen a részletek, „márpedig az ördög ezekben rejlik, nem beszélve a finanszírozási háttérről” – mondta egy fideszes forrásunk.

Ezt, legalábbis részben, cáfolni látszik az a lapunkhoz más forrásból eljutott információ, miszerint a Széll Kálmán Terv pusztán a nyilvánosságnak, a politikai kommunikációnak szánt program. Zárt ajtók mögött készült ugyanis egy 180 oldalas szakmai program is, amit már – részben – kiküldtek a londoni befektetőházaknak is, vagyis azoknak az intézményeknek, amelyek a magyar adósságfinanszírozásban meghatározó szerepet játszanak. Ebben a programban viszonylag részletesen, területekre bontva vannak leírva a kormányzati teendők. Ezt erősítette meg egy a miniszterelnökhöz közeli forrásunk is, aki azt mondta, hogy „a reformcsomag a miniszterelnök asztalán van, igaz, különböző forgatókönyvek vannak, lehet választani”. Egy másik kormányzati szereplő határozottan állította: kész a reformprogram, mégpedig a megfelelő szinten és mélységben.

A Széll Kálmán Terv ugyanakkor csak a „vektorokat” határozza meg, amikor például azt tartalmazza, hogy felülvizsgálják és átszervezik a gyógyszerfinanszírozási rendszert 2011. július 1-jéig. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Matolcsy még konzultációkat folytat.

– Konzultációk, egyeztetések még hosszú ideig folynak, a parlamenti alkotmányozási „intermezzo” után májusban, júniusban is. A reformcsomaggal kapcsolatos jogszabályokról júliusban is szavazhat a Ház – mondták lapunknak kormányközeli forrásunk.

Az viszont, hogy népszerűtlen lépések is lesznek, nem kétséges. Csakhogy ezeket nem a pódiumról jelenti be Matolcsy vagy egy másik miniszter. Az egyik fő kommunikációs szabály ugyanis, hogy elkerüljék a „Bokros-csomag-érzést”. Ezért az intézkedések részleteit „csepegtetik”, a megszorító jellegű információknak pedig nem lesz arca, azokat kiszivárogtatják. Ezt támasztja alá, hogy kedden a nemzetgazdasági tárcánál valamilyen szűk körű háttérbeszélgetést tartottak, és a Portfolio.hu internetes portál erre hivatkozva hozta nyilvánosságra Egyre fájdalmasabbnak tűnik a Széll Kálmán Terv címmel, hogy csökkentik a táppénz összegét és az álláskeresési járadék maximális folyósítási idejét. A nyugdíjemeléseknél inflációhoz kötött indexálás lesz, valamint a teljes korkedvezményes listát felülvizsgálják. Ezeket az információkat ugyanakkor korábban a Népszabadság is megtudta, és meg is írta.

Annak ellenére, hogy kész a terv, vannak viták, különösen azért, mert „ez a reform egy szorosan összefüggő nagy rendszer, ahol minden mindennel összefügg. Most valóban nagy struktúrák mozdulnak meg és mindenre nagyon gondosan oda kell figyelni. Ez az utolsó opciója annak, hogy Magyarország elléphessen a szakadék széléről” – fogalmazott az egyik fideszes politikus.

A konfliktusos terep az önkormányzati reform, mely a megalakuló járásokra, és az állami menedzselésre épül. Mint arról már beszámoltunk, e téren szóváltás volt Orbán Viktor és Kósa Lajos között is, a Fidesz alelnöke ésszerűtlennek nevezte az önkormányzati iskolák esetleges állami kézbe adásáról szóló kormányzati terveket. Az állami tulajdonba vétellel a polgármester szerint ugyanis az intézmények fenntartása nem lesz olcsóbb, viszont számos gond kerülne elő az iskolák mindennapi életével és működtetésével kapcsolatban. Mindezzel véleménye szerint rengeteg helyi konfliktust húzna magára az állam. Tisztázatlan a helyi adókivetések sorsa-joga, a finanszírozások köre is. Az egészségügyi fronton neuralgikus pont a gyógyszerkassza, de 2011-ben semmilyen forráskivonásról nem lehet szó. Mint arról a Népszabadság beszámolt, a múlt héten volt olyan pillanat is, amikor Szócska Miklós államtitkár kilátásba helyezte, hogy feláll a bársonyszékből.

Matolcsy Györgynek viszont szinte biztosan „ez az utolsó dobása”. Ha a Széll Kálmán Terv nem hozza a várt eredményt, Orbán meneszti. Nyáron, az intézkedések megvalósítása kezdetén várhatóan lejár Réthelyi ideje is. A reformprogram főkoordinátora Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, aki számára ez nemcsak „nehéz próba”, de felelősség is. „Itt a legnagyobb operatív feladat a számára. Bírnia kell – fogalmazott egy forrásunk. Orbán Viktor startégiai szinten „száll be” a reformprogram kommunikációjába, és szimbolikus, rendszerszerű nyilatkozatokat tesz – tudtuk meg.

Az Orbán-csomag nem tartalmaz semmilyen strukturális reformot, abban csupán megszorítások és adóemelés, azaz pénzbehajtás szerepel – az MSZP országos elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja így értékelte a kedden bejelentett reformcsomagot. A szocialisták közleménye szerint a régóta halogatott Orbán-csomag azt jelzi, hogy pár hónap alatt megbukott a Fidesz költségvetése. Ehhez az Orbán-kormány rossz gazdaságpolitikája, az állami túlköltekezés és legfőképp az igazságtalan adórendszer vezetett.

Népszerűtlen lépések is lesznek, nem kétséges. Csakhogy ezeket nem a pódiumról jelenti be Matolcsy vagy egy másik miniszter
Népszerűtlen lépések is lesznek, nem kétséges. Csakhogy ezeket nem a pódiumról jelenti be Matolcsy vagy egy másik miniszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.