Jönnek az egészségügyi adók?

Nemcsak az egészségügyi kiadásokon nyesne, hanem az azokat fedező bevételeket is növelné a kormány – áll a lapunk birtokába került elemzésben. A kormány sorvezetőjét készítő Századvég Gazdaságkutató Zrt. tanulmánya új adónemek kivetésével számol.

Meglehetősen szórnak a becslések arra vonatkozóan, mekkora összeg hiányzik évente az egészségügyi ellátórendszer működéséhez: alsó hangon 95 milliárd, a pesszimistábbak – vagy racionálisabbak? – 180 milliárd forintról beszélnek. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. szakértői szerint ezt a pénzt a jövedéki és egyéb adókból lehetne pótolni. Érveik szerint a jövedéki adóból évente körülbelül 850 milliárd forintot szed be az állam, ez csaknem akkora összeg, mint amennyivel az Egészségbiztosítási Alapot (E-Alap) az állam (600-700 milliárd) kiegészíti. Ráadásul ezen adóbevételek 30 százaléka a dohánytermékek, 10 százaléka az alkohol eladása után folyik be az államkaszába, tehát olyan termékek után fi zetik meg az emberek, amelyek közvetve károsítják az egészségüket. A szakértők szerint indokolt tehát, hogy ezen termékek fogyasztói az átlag fölött járuljanak hozzá az egészségügyi kiadásokhoz – ahogy azt Orbán Viktor is bejelentette már az Országgyűlésben, igaz, az egészségkárosító termékek körét nem említve.

A WHO adatai szerint az alacsony és közepes jövedelmű országokban a cigaretta, illetve az alkohol árának tízszázalékos növelése hat százalékkal csökkentette a fogyasztást. A Századvég elemzői az alkohol árában lévő húszszázalékos jövedéki adót negyven százalékra emelnék.

A Századvég elemzői letették a voksukat az úgynevezett a hamburgeradó mellett, vagyis bizonyos egészségtelen ételekre, italokra pluszterheket vetnének ki. Azt állítják, hogy azokban az országokban, ahol eddig bevezették a hamburgeradót a zsíros, túl sós vagy cukorban bőséges élelmiszerekre, nemcsak az állam bevételei nőttek, hanem az emberek táplálkozási szokásai is kedvezően változtak. Javaslatuknak van olyan eleme is, amely az extrém sportok művelőit érintené. Ha emiatt történne velük baleset, akkor a kórházi ellátásuk csak alapszolgáltatásokra, az életmentésre szorítkozna, az egyéb szükséges terápiákért fizetniük kellene külön biztosítás vagy egyéb magánfinanszírozás formájában. Vannak olyan elképzelések, hogy hasonló módon kellene eljárni az ittasan vagy biztonsági öv nélkül vezetőkkel kapcsolatban is.

A címkézett adókon kívül a Századvég elemzői az egészségbiztosítási járulék emelését éppúgy felvetették, mint a tételes egészségügyi hozzájárulás ismételt bevezetését. Ez utóbbit tavaly januárban törölte el a kormány. Bevezetése mellett az szól, hogy az állami egészségügyi szolgáltatásokat elvben azonos mértékben veheti igénybe bárki, így indokolható, hogy legyen a hozzájárulásnak fix összegű része is. A Századvég szerint az eltörölt 1950 forintos havi díj helyett 2500–4500 forintosra lenne szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.