Együtt lopnak a pártok

A pártok folyamatosan, ráadásul együtt lopnak – jelentette ki egy szombathelyisajtótájékoztatón Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője, korábbi alpolgármester. Állítását egy interjúban megerősítette a Nyugat.hu című internetes portálon is.

– Nagy visszhangja volt a megjegyzésének?

– Szinte semmi. Amit mondtam, azt valószínűleg az emberek nagy része is hasonlóképpen gondolja, tehát a kijelentésem nem hatott a meglepetés erejével. A pártok tisztségviselői közül pedig senki sem akarta magára venni ezt az inget.

– Volt, akire illett volna?

– Hogyne.

– A saját pártjában is?

– Bizonyára ott is, bár azt gondolom, hogy a szocialista párt hatalmas erkölcsi és politikai veszteség árán ugyan, de megszabadult korrupt vezetőitől.

– Igaz, hogy nem önszántából.

– Jobb lett volna, ha inkább nem hagyjuk… Szerintem azt történt, hogy a Fidesz a lehető legjobbkor, a legjobb ütemben felrúgta a két párt közötti hallgatólagos megállapodást. Így a Fidesz szent maradt, az MSZP-re meg bélyeg került. Igenis, léteztek paktumok, ezek segítségével mindkét oldalon hatalmas magánvagyonok halmozódtak fel közpénzből. A háttérből jórészt ezek tulajdonosai irányítják a pártokat.

– Mi ennek a közös lopásnak a technikája?

– Az országos ügyeket én is csak az újságból ismerem, de az önkormányzatoknál lévő hétköznapi korrupció természetét 12 év alatt volt lehetőségem tanulmányozni. Ezek látszólag ugyan kisebb ügyek, de pontosan tetten érhető bennük az a gondolkodásmód, mely törvényszerűen vezet el a mutyizásig. A dolog azért veszélyes és nehezen felismerhető, mert a választók érdekének, a társadalmi békének, a toleráns közmegegyezésnek az álarcát húzza magára. Mondok példát. Valamelyik város közgyűlésének többségi frakciója belterületbe akar vonni bizonyos földterületeket, amivel valakik nyilván jól járnak. Azt mondja a mindenkori ellenzék: ebből hatalmas balhét csinálunk, ha nem vonjátok be a mi érdekeltségeinkhez tartozó földeket is. Aztán bevonják. Nem lesz hiszti a közgyűlésben, kívülről úgy néz ki, mintha békét teremtettek volna a város nyugodt fejlődéséhez. Pedig csak együtt loptak. Az előző ciklusban a szocialista Ipkovich György volt Szombathely polgármestere, én pedig az általános helyettese, eldöntöttük: nincs alku. Akiket a város vezetésével bíztak meg, azok ne alkudozzanak az ellenzékkel, és főleg ne gazdasági ügyekben, hanem hajtsák végre a programjukat. Az ellenzék pedig ellenőrizze a tetteket.

– Ön azt sugallja, hogy ha a többség konszenzust köt az ellenzékkel, akkor óhatatlanul felvetődik a korrupció gyanúja. Ennek alapján a kormányzati vagy önkormányzati nagykoalíció minek minősülne?

– A mostani körülmények között deklarált korrupciónak. Az ellenzéknek az a dolga, hogy ellenőrizze a hatalmat.

– Be tudja tölteni ezt a szerepét jelenlegi állapotában az MSZP?

– Az ellenőrző szerepét jórészt igen, de az emberek többségének ma még nem jelent valódi alternatívát.

Ellenszavazat nélkül, egyetlen tartózkodás mellett fogadta el Szombathely 4,4 milliárd forint hiánnyal tervezett 2011. évi költségvetését az önkormányzat közgyűlése csütörtökön. A nlégytagú szocialista-szabadelvő frakció nem, szavazott. (MTI)

Czeglédy Csaba – visszhangtalan maradt
Czeglédy Csaba – visszhangtalan maradt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.