Egyre távolodik az Orbán-csomag

Napról napra csúszik az Orbán Viktor miniszterelnök által január közepén beharangozott reformcsomag véglegesítése.

A múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy most szerdán utolsó olvasatban tárgyal a kormány a gazdasági csomagról. Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn egy háttérbeszélgetésen még azt mondta: várhatóan e hét második felében ismertetik a strukturális reform lépéseit. A háttérbeszélgetésen kiosztott dokumentum is azt tartalmazza: csütörtökön, a kormányszóvivői tájékoztatón jelentik be a szerdai kormánydöntéseket.

Ehhez képest Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő tegnap az MTI-nek azt mondta: zajlanak az egyeztetések és a konzultációk a strukturális reformokról szóló végleges előterjesztés ügyében, amelyet a kormány a hét végén tárgyal meg, és a jövő hét elején mutat be a nyilvánosságnak.

Noha az előzetes tervek szerint kormányszóvivői tájékoztatón tették volna meg a bejelentéseket, fideszes források nem zárják ki, hogy Orbán Viktor hétfőn, a parlament ülésén ismerteti a gazdasági csomag intézkedéseit. Nagy várakozások előzték meg a miniszterelnök országértékelő beszédét, és múlt heti parlamenti szereplését is, de semmi konkrétum nem hangzott el a strukturális reformokról.

A bejelentés elhalasztására reagálva Török Zsolt, az MSZP szóvivője közleményében rámutatott: az ország vezetését felkészületlenül elvállaló Nemzeti Átverés Kormánya ma ismét tolt egyet a hónapok óta halogatott strukturális reformok bejelentésének dátumán. Sajnálatos, hogy az újabb gyáva megfutamodással, a Fidesz–KDNP baklövései miatt szükséges átalakítások halogatásával a kormány tovább rontja az ország pozícióit. Orbán Viktor mindmáig csupán a tengerentúlról, egy napilap hasábjain merte megüzenni a magyar embereknek, hogy nem tartja be választási ígéreteit, nem lesz béremelés, sőt csökkentik a nettó béreket a gazdagoknak kedvező és az alacsonyabb jövedelműeket sanyargató adórendszerrel. Hogy a gyógyszerkassza megnyírásával a tönk szélére sodorják a betegeket. Hogy munkahelyteremtés helyett százezres nagyságrendben növelik a munkanélküliek számát. Hogy elbocsátanak több tízezer közszolgát, miközben a munkanélkülisegélyek összegét drasztikusan csökkentenék. A választók aligha erre számítottak, amikor kétharmados felhatalmazást adtak a Fidesz–KDNP-nek, így vélhetően komoly bejelentéseket vártak a miniszterelnök évértékelő, majd parlamenti beszéde során. A kormány tagjai vagy gyávák, vagy halványlila gőzük sincs arról, mit akarnak kezdeni az országgal – fogalmazott Török. Amennyiben az utóbbi eset áll fenn, fogadják el az MSZP által benyújtott alternatív adótörvényt, támogassák a szocialisták javaslatait a költségvetés kapcsán. Azok ugyanis nemcsak igazságosak, hanem felelősek is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.