Elismerik Gyurcsány platformját

Szinte bizonyos, hogy a hét végén megkapja országos minősítését Gyurcsány Ferenc platformja, s ezzel nyolcra bővül a szocialista tömörülések száma – értesült a Népszabadság. A pártvezetéssel és a korábbi kormánnyal is élesen kritikus Társadalompolitikai Tagozat viszont végleg elveszítheti tagozati besorolását.

A hét végén az MSZP választmányi ülésén várhatóan döntést hoznak a tagozatok és platformok minősítéséről is – tudta meg a Népszabadság. Bár az egyeztetésen politikai napirend is lesz, megvitatják az Orbánkormány „megszorításait” és az addigra állítólag már bejelentett strukturális reformokat, Lendvai Ildikó is beszámolót tart a klubhálózat fejlődéséről; mégis a platformok minősítése kelti a nagyobb izgalmat. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést a Tagozatok és Platformok Minősítő Bizottságának (TPMB) vezetője már megvitatta az országos elnökséggel, a végső döntést azonban csak a választmány hozhatja meg a hét végén.

Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc platformja, a Demokratikus Koalíció meg fogja kapni az országos minősítést. Ez, míg korábban anyagi támogatottsággal is járt, manapság leginkább „csak” a politikai érdekérvényesítés egyik eszköze és fokmérője. Mégis Gyurcsányék számára meglehetősen fontos lépés.

A TPMB tagjai korábban meghatározták, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtaniuk azoknak a tagozatoknak és platformoknak, amelyek országos minősítést szeretnének kapni, vagy a meglévő minősítésüket meg akarják tartani. Ilyen a tagnyilvántartás, szervezeti és működési szabályzat, és a működési ábra. Elméletileg csak olyan új tagozat vagy platform kaphat országos minősítést, amely egy éven át bizonyíthatóan és jól működött. Ez alól Gyurcsányék feltehetően felmentést kapnak.

Két további kérdés is lezárulhat a hét végi ülésen: egyfelől eldől, hogy a Szanyi Tiborhoz köthető AlterGlob tömörülés megkapja-e a tagozati minősítést, illetve tagozat maradhat-e a sok nehézségét okozó Társadalompolitikai Tagozat (TT). Előbbi vélhetően nem kapja meg a titulust, de valamilyen köztes megoldásban elismeréshez jut, a TT pedig akár végleg elveszítheti minősítését.

Két évvel ezelőtt történt, hogy a választmány megvonta az akkori szocialista kormánnyal szemben gyakran kritikus hangon megszólaló TT országos minősítését, ezzel elvéve szavazati jogát és infrastrukturális lehetőségeit. A választmány akkor azzal érvelt, hogy az átfedések megszüntetéséről van szó, a tagozat ügyvivője szerint viszont a tömörülés munkájának korlátozásáról.

A Magyar Szocialista Pártban jelenleg huszonhat tagozat és hét platform működik, pontosabban hét és fél, mert Gyurcsány Ferenc tömörülése is megfelel a platformi kitételeknek (4300 regisztrált tagja van, ebből 1200 az MSZP párttagja is, a platformalapításhoz pedig 300 párttagot kell összegyűjteni), de az országos minősítést csak most fogja megkapni.

Megkaphatja az országos minősítést a Demokratikus Koalíció
Megkaphatja az országos minősítést a Demokratikus Koalíció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.