Miért mondott le valójában Süveges?

A Népszabadság információi szerint nem csak családi okai voltak Süveges Gergő múlt csütörtöki lemondásának az m2 intendánsi posztjáról. Távozásában jelentős szerepet játszott, hogy kedden egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra a szeptembertől induló gyermek-, ifjúsági és családi csatorna tervezett műsorstruktúráját.

Süveges Gergő lemondása meglepetést keltett, mert mindössze hat héttel ezelőtt, január 1-jével nevezték ki a szeptembertől gyermek-, ifjúsági és családi csatornává alakuló m2 intendánsává. Az MTV hivatalosan azzal indokolta távozását, hogy az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján a lelkiismeretes műsorvezetői munka és a csatorna működtetése mellett nem lenne elég ideje a családjára, az intendánsi és a műsorvezetői feladat csak ennek árán lett volna folytatható együtt. Ezért márciustól visszatér a műsorvezetői munkához.

Medveczky Balázs, az MTV vezérigazgatója az m2 működésének irányítására további intézkedésig Dobos Menyhért vezérigazgató-helyettest és Rákay Philipet, az m1 intendánsát kérte fel, és egyúttal megköszönte Süveges intendánsként végzett munkáját, kiemelve, hogy a leendő ifjúsági és gyermekcsatorna már elindulása előtt érezhető népszerűségre tett szert, ami az intendáns munkájának köszönhető. Lapunk információi szerint jelentősen közrejátszott Süveges távozásában az is, hogy múlt kedden az m2intendans.blog.hu című blogján, majd a Facebookon is nyilvánosságra hozta az m2 őszi műsorstruktúrájának tervezetét, de ezt előre nem egyeztette és nem is hagyatta jóvá a főnökeivel és a műsorokat majd gyártó műsor-szolgáltatási alap illetékeseivel sem. Ez főnökeinél kiverte a biztosítékot.

Ugyan jelezte, hogy ez csak egy terv, de részletesen leírta, hogy hogyan fog festeni egy hétköznap a majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatornán. Feltette az internetre a „műsorstruktúra-rácsot”, a csatorna 24 órás tervezett műsorrendjét, a műsorok sorrendjével, címeivel együtt. Ez a lépése igencsak meglepetést, megütközést keltett a szakmában, hiszen a közszolgálati és a kereskedelmi televíziók műsorigazgatói a tervezés szintjén még hétpecsétes titokként őrzik a tervezett műsorstruktúrát, különösen a műsortípusokat, a címeket, az időbeosztást tartalmazó „rácsot”, nehogy a konkurencia ahhoz igazítsa a saját műsorrendjét.

A műsorigazgatók az új struktúrát általában csak akkor hozzák nyilvánosságra, amikor világossá válik, hogy milyen új műsorokat tudnak elindítani, és csak ezután fordulnak a nyilvánossághoz, kezdik meg a külső reklámkampányt és a belső promóciót. Lapunk úgy tudja, a közszolgálati médiumok egyike sem zárta le még a tárgyalásokat a műsor-szolgáltatási alappal az intézményeknél szeptemberben induló új műsorstruktúra részleteiről. Így még arról sincs megállapodás, hogy az m2-re tervezett műsorstruktúrából valójában mire van pénz, Süveges tervéből mit lehet megvalósítani. A műsorszolgáltató alap az elmúlt hetekben késhegyig menő vitát, egyeztetést folytat a közszolgálati médiumokkal arról, hogy az egyes intézményeknél „megálmodott” új műsorokból, műsorfolyamokból mit tud finanszírozni a rendelkezésre álló forrásokból.

Lemondása előtti napon, szerda este Süveges egyébként a Klubrádióban még hosszan beszélt az intendánsi terveiről, ott még nem említette lemondási szándékát. Lapunk úgy tudja, hogy az intendáns azonban tisztában volt azzal: tervei maradéktalan megvalósításának gátat szabhat az, hogy abból a műsor-szolgáltatási alap mire bólint rá. Erre már korábban is utalt, amikor azt nyilatkozta: addig marad a helyén, amíg esélyét látja, hogy elképzelései megvalósulnak. Hozzáfűzte, politikai akarat volt arról, hogy az m2 gyermek- és ifjúsági csatornaként működjön. Ez okot ad a reményre, ha azonban nem teremtik meg a működésének feltételeit, azt a következtetést kell levonni, hogy még sincs ilyen akarat, „és akkor nekem sincs több dolgom vele” –mondta.

Süveges Gergő
Süveges Gergő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.