Megcsúszott Orbán többlépcsős reformcsomagja

Szerdán véglegesíti a kormány a reformcsomagot. Az első lépéssorozatba ugyanakkor nem tartozik bele az a „nagyszabású munka”, mely az önkormányzati világ, a szociális ellátórendszer, az oktatás, az egészségügy átalakítását illeti.

„Hogy mi csúszott és mi nem csúszott, ne vigyük túlzásba” – így reagált Lázár János tegnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában arra, hogy miért csúszott a március 15-re ígért reformcsomag. A Fidesz-frakcióvezető azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök Siófokon egyértelművé tette, hogy az első lépéssorozatot, mely a stabilitásról, a hitelképességről, a hiánycél megtartásáról, a 250 milliárdos költségvetési zárolásról szól, azt még februárban nyilvánosságra hozzák. Az első lépéssorozatba ugyanakkor nem tartozik bele az a „nagyszabású munka”, mely az önkormányzati világ, a szociális ellátórendszer, az oktatás, az egészségügy átalakítását illeti. Ezeket a kormány még nem is tárgyalta – mondta Lázár János, hozzátéve: „ezeket február–március hónap folyamán fogja a kormányzat tárgyalni, és azután kerülhetnek újra a frakció elé”. 2012. január elsejével szeretnénk az egészségügyben a megújulást, 2012 szeptemberében pedig új okatási rendszert. A mi mandátumunk nem arra szól, hogy pénzt kivonjunk – tette hozzá a várható intézkedések kapcsán. „Az kőbe van vésve, hogy igenis át kell alakítani az állami struktúrát” – mondta arra utalva, hogy az államapparátus középső részét érintheti az átalakítás.

Megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye
Megmarad a nyugdíjasok utazási kedvezménye

– Az embereken húzni többet nem lehet. Meg kell nézni, hogy bizonyos társadalmi csoportok milyen extra kedvezményekben részesülnek. Bizonyos állami szolgáltatások túl vannak-e finanszírozva. Pénteken késő este, a kormány ülése után Szijjártó Péter az MTI-nek konkrétumot is említett a tervezett változásokat illetően: a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása biztosan nem lesz a strukturális reformok között. A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása, ám Orbán Viktor miniszterelnök határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból – közölte Szijjártó Péter. A miniszterelnöki szóvivő elmondta, hogy a kormány pénteken tárgyalt első olvasatban

– Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján – a strukturális reformokról. A kormánytagok több észrevételt tettek az előterjesztéssel kapcsolatban, amelyet második olvasatban jövő héten, valószínűleg szerdán tárgyal a kormány, és ha addigra az előkészítő munkák, valamint az egyeztetések úgy haladnak, akkor aznap akár véglegesen dönthetnek róla – prognosztizálta a szóvivő.

A várakozások nagyok, azok után különösen, hogy január közepén Orbán Viktor azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak, hogy a kormány végrehajtja a költségvetés ígért, hoszszú távú átalakítását, amely kiadáscsökkentést is tartalmazni fog azért, hogy megerősítse az ország hitelességét a pénzügyi piacokon. Ehhez képest a miniszterelnök sem két héttel ezelőtt az évértékelő beszédében, sem múlt hétfőn az Országgyűlésben nem beszélt az irányokról sem. Így az tudható, amit januárban nyilatkozott: a változások a nyugdíjrendszert, a munkanélküli-segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges közlekedési rendszert, illetve az önkormányzati törvényt érintik; korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed, csökkentik a munkanélkülisegély-jogosultság időtartamát, és átdolgozzák a közmunkarendszert.

Márciusig elkészülhet az a javaslat, amely egyszerre csökkenti az áram árát és előzi meg a távhő drágulását – jelentette ki Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Hír TV-nek. Lázár János azt mondta: a kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy a távhő díja nem emelkedhet, ezért olyan rendszer kidolgozását tervezik, amely csökkenti a jelenlegi kötelező áramátvételi rendszer támogatását, ugyanakkor a távhővel fűtött lakások számára olcsó gázt biztosítana. A Fidesz frakcióvezetője szerint nincs nézeteltérés az energiaügyi államtitkár és közte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.