Valami bűzlik a balatoni kukaügyben

Kukacserére próbálja rávenni több száz ügyfelét az AVE Zöldfok Zrt., amely 83 balatoni település hulladékelszállításáért felelős. A cég szerint ugyanis a szemetesek jó része nem szabványos, így használhatatlan. Az érintett lakók felháborodtak, szerintük a cég visszaél monopolhelyzetével, feleslegesen kényszeríti őket több ezer forintos kiadásra. A kukaügyet már a versenyhivatal is vizsgálja.

Nemrégiben levelet küldött ügyfeleinek az AVE Zöldfok Zrt., amely 83 balatoni településen felel a hulladékelszállításért. A cég arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre több háznál, üzletnél találkoznak olyan kukával, ami nem felel meg a szabványoknak, így autóik emelőszerkezete nem tudja azokat üríteni. Arra kérték ezért az érintett lakókat, üzlettulajdonosokat, hogy cseréljék le a kukákat szabványos szemetesre. A kérés mellett finom nyomásgyakorlás is érzékelhető a levélben. A cég szerint a nem szabványos kukákat dolgozóik kénytelenek kézzel üríteni, ami egészségkárosodást okozhat. Márpedig – állt a levélben – „senki sem jogosult olyan utasítást adni beosztottjainak, hogy egészségüket veszélyeztető módon dolgozzanak.” Vagyis az, aki nem cseréli le a használhatatlannak minősített kukáját – 9 és 16 ezer forint közötti áron kapható – megfelelő konstrukciójúra, számíthat arra, hogy nyakán marad a szemete.

Az érintett településeken jókora felháborodást keltett a Zöldfok akciója. A lakók leginkább amiatt dühöngnek: ha éveken át jók voltak az eddigi kukák, akkor most miért váltak hirtelen használhatatlanná? Van, aki szerint az egész csereakció azzal magyarázható: „a Zöldfok túladhat egy csomó kukán.”

– Egymást érik a bejelentések a hivatalban. Nem értik az emberek, hogy mi értelme van cserélgetni a kukákat, s miért kell ekkora kiadásra kényszeríteni őket – mondta Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere.

Zamárdiban sincs hiány panaszból. Csákovics Gyula polgármester úgy fogalmazott: „Felháborító, amit a Zöldfok művel. Néhány éve még csak azt kérték, hogy ne zsákba, hanem kukába gyűjtsék a szemetet az állandó lakosok. A helyiek elfogadták ezt, vettek kukákat. Most meg azzal jönnek, hogy azok a kukák nem jó kukák, vegyünk másikat. S ha jövőre majd azt találja ki a cég, hogy csak zöld színű kukát visznek el, akkor majd megint újakat vehetünk!? Ráadásul sok idős embernek komoly anyagi terhet jelentene a csere.”

Szabó Zoltán, az évente 235 ezer ember és 5 ezer cég szemetét elszállító AVE Zöldfok Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint alaptalanul került társaságuk a támadások kereszttüzébe. Mint mondta, kényszerhelyzetben vannak, hiszen az elmúlt években elárasztották a boltokat a silány minőségű, nem szabványos, „kukának látszó edények”, emiatt egyre nagyobb gondot okoz a szemét elszállítása. Mindezért – hangsúlyozta – nem ők, s nem is a lakók a felelősek, hanem azok a boltok, amelyek a nem szabványos, vagyis a henger alakú, kerék nélküli, 54 literes edényeket árulják. Emiatt egyébként a Zöldfok a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordult, ám onnan az ügyet a Gazdasági Versenyhivatalhoz továbbították, ahol már vizsgálják a cég panaszát, vagyis azt: a forgalmazók megtévesztették-e a vásárolókat a nem szabványos kukákkal?

Szabó Zoltán arra a kérdésünkre, hogy ha évekig meg tudták oldani a különféle típusú kukák ürítését, akkor most miért sürgetik a cserét, azt felelte: azért, mert jelentősen nőtt a nem szabvány szemetesek száma. Azt azonban, hogy ezekből mennyi lehet szolgáltatási területükön nem tudta pontosan megmondani a vezérigazgató, csak annyit közölt, „több száz darabról van szó.”

Bár Szabó Zoltán állítja, hogy elkerülhetetlen a kukacsere, akad cég, ahol nem okoznak különösebb gondot a szabványtól eltérő edények. Megkerestük a Saubermacher-Pannónia Kft. nevű hulladékszállítási céget, amely egyebek mellett Nagykanizsán üríti a kukákat. Mint megtudtuk, a Zöldfok által hevesen kritizált, „nem szabványos, henger alakú, 54 literes” kukát a cég több ezer ügyfele használja ma is. Ezek ürítése a Saubermachernél nem okoz megoldhatatlan gondot. Ezért fel sem merült az érintett kukák lecseréltetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.