Üres Budapest kasszája

Állami támogatás nélkül még az idén bedől a BKV. A főváros nélkül pedig három-négy nap alatt leáll az ország. Erre Tarlós István főpolgármester a Baross Gábor Társaság idei első vitaestjén figyelmeztetett, de nem hallgatta el a Fideszen belüli konfliktusokat sem.

Antall József és Orbán Viktor elmulasztotta a leltárkészítést. Meg is lett böjtje. Én nem akarok ugyanebbe a hibába esni. Ezért ismétlem el újra és újra: a város jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetét nem mi idéztük elő – indította előadását Tarlós István főpolgármester. – A tavalyi költségvetés teljesíthetetlen volt, mivel nem a tényeken, hanem egyfajta alternatív valóságértelmezésen alapult. Ennek köszönhető, hogy az átadáskor a Demszky Gábor által elismert 57 milliárd helyett 162 milliárd a költségvetési hiány. A város 200 milliárd forintos banki adósságállománya súlyos teher, amire további kétes kimenetelű kötelezettségvállalások rakódnak. Így például a 4-es metró alagútfúróinak 37 milliárdos követelése, vagy az Alstom-szerződés lebegő 67 milliárdja.

A korábbi szerződéskötési gyakorlat szintén kevéssé magyarázható. Hogyan kerülhetett például a vis maior események közé a vasúthatósági engedély megszerzése az Alstom-kontraktusba? S mi indokolta, hogy a jólteljesítési garanciát a magyar pénzintézettől átvigyék egy francia bankhoz, lehetővé téve ezzel, hogy egy francia bíróság letiltsa a kifizetést a szerződésbontás után? Ezekre a döntésekre nincs elfogadható válasz. Az új városvezetés gyökeresen megváltoztatta ezt a gyakorlatot. S ez sokaknak, akár még a Fideszen belül sem tetszik – ismerte el Tarlós István, aki ennek ellenére nem hajlandó politikai motivációjú megrendeléseket befogadni.

A főpolgármester szerint nincs értelme eltitkolni a fővárosi Fidesz belső konfliktusait. A vita egyik oka az általa megvalósított személyzeti politika, miszerint nem feltételenül a Fidesz-tábor szakemberei közül választ munkatársat. Sokan nehezen emésztik meg Atkári János pénzügyi tanácsnok felkérését, de nála alkalmasabbat nem talált volna. Sok támadás éri Pető György, a Budapesti Biztonsági Iroda vezetője miatt is, aki korábban III/II-es ügynök volt. Tarlós szerint senkinek nem kell félnie tőle. Senkit nem fog bántani, de rendet tesz végre a városban.

Budapest első embere továbbra is értelmetlen bátorságfejlesztő próbának tartja Láng Zsolt II. kerületi polgármester budai fonódó villamosprojekt elleni ágálását, amiért később majd vállalnia kell a politikai felelősséget. A kerületi alapszervezethez való rohangálását a politizálás legsilányabb formájának minősítette.

De ennél sokkal fontosabbnak tartja, hogy üres a város kasszája. Ebből már nem lehet további tízmilliárdot kivenni, márpedig a távhődíjak befagyasztása ennyi veszteséget okozna Budapestnek. A főpolgármester szerint ez a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) azonnali összeomlását jelentené. (Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága kedden elfogadta a távhő hatósági árának szakminiszteri hatáskörbe utalására vonatkozó indítványt. Az árra egyébként a Magyar Energia Hivatal augusztus 31-ig küld javaslatot. A rendelet hatálybalépéséig a tavaly decemberi árakat kell alkalmazni. A távhőszolgáltatás díjának és az ár alkalmazási feltételeinek hatósági megállapítása így kikerül az önkormányzatok hatásköréből.) Ez az intézkedés tovább súlyosbítaná az idegenforgalmi adó és az iparűzési adó elvonásáról szóló – egyébként szintén fideszes polgármesterek javaslatára elfogadott – parlamenti döntések következményeit. A BKV-ról pedig azt mondta, hogy állami támogatás nélkül még az idén bedől. A főváros nélkül pedig három-négy nap alatt leáll az ország – figyelmeztetett.

Előadásának végén azért a jövő Budapestjéről is beszélt a főpolgármester. Idén és jövőre bizonyosan nem lesz pénz nagyberuházásokra, de ő egyébként is inkább parkot építene, mint házat. Ez a tervezés időszaka lesz. A programalkotásra városrendezési tanácsot hívott életre, amelynek élére Finta Józsefet kérte fel.

A távhődíjak befagyasztása tízmilliárdos veszteséget jelentene a fővárosnak
A távhődíjak befagyasztása tízmilliárdos veszteséget jelentene a fővárosnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.