Közjegyzőt az urnákhoz!

Másfél nap alatt 502 hallgató írta alá a hallgatói önkormányzati választások tisztaságát követelő petíciót a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Gazdaságtudományi Karán (GTK). A hallgatók közjegyzői felügyeletet követelnek, és azt szeretnék, hogy a szavazóurnákat a lezárástól a szavazatszámlálásig ne az egyetemi hallgatói önkormányzatnál (ehök), hanem a GTK Dékáni Hivatalának széfjében őrizzék.

Hétfő reggeltől kedd estig az SZTE GTK nagyságrendileg ezer hallgatójából 502-en írták alá azt a petíciót, amelyet hallgatók egy csoportja szövegezett meg, a címzettje pedig Török Márk, az egyetemi hallgatói önkormányzat (ehök) elnöke. „…Azért írjuk ezt a petíciót, mert a jelenlegi kari hök támogatottsága a választás körüli gyanús elemek, a hök alakuló ülésének nem időbeni összehívása, Bánfi Krisztián hök-képviselő Gyuris Tamás volt hök-képviselőnek írt levelének fenyegető hangneme, a levél tartalma, valamint a 2011-es közgazdászbál méltatlan szervezése miatt alacsony szintre zuhant. Célunk, hogy a kari hök-választás tisztaságába vetett bizalom helyreálljon, a hök a hallgatók érdekeit képviselje, tagjai tisztségükből fakadóan dolgozzanak a hallgatókért, valamint egy teljes hök álljon fel.” Egyebek mellett ez áll a petícióban.

A mozgolódást a GTK hök egyik korábbi tisztségviselőjének levele erősítette fel, amely számos furcsaságot és szabálytalanságot említ. Egyebek mellett azt, hogy a 2009-es hök-választáson például olyan emberek bukkantak fel jelöltként, akiket a hallgatók nagy része nem is ismert. A kétfordulós választáson a második forduló előtt sokan már előre tudni vélték, kik lesznek a testület tagjai. A jelöltek ismertsége és népszerűsége egyáltalán nem indokolta a későbbi eredményt. A GTK hök tizenegy tagjából hatan – a többség – azok közül kerültek ki, akik sokak szerint szabályos körülmények közt nem kaphattak annyi szavazatot, amennyivel bekerültek. Közülük került ki a gazdasági alelnök, akinek komoly befolyása van a pénzügyi döntésekre, illetve az egyetemi szenátusba delegált tag, aki akár a rektorválasztást is eldöntheti a voksával. A levél szerint a többséghez tartozók célja főként a pénz és a befolyás volt, a napi munkában viszont inkább a kisebbség öt tagja vett részt. A többség egyik tagja azonban, érzékelve ezt a méltatlan helyzetet, csatlakozott hozzájuk –emiatt ők kerültek többségbe. Ennek következményeként kapott durva, fenyegető leveleket – ezekre a hétfő reggel útjára bocsátott petícióban is céloznak.

A 2010-es választáson már sokan szerették volna megakadályozni a feltételezhető választási csalást, amire az előző évben történtekből következtettek. Ezért azt követelték az ehök elnökétől, illetve annak felügyelőbizottságától (feb), hogy a szavazólapokat a feb pecsétjén kívül egy független közjegyző a saját pecsétjével is lássa el. Mivel a szavazás több napig tart, minden nap végén közjegyző hitelesítse az urna lezárását. Az urnákat ne az ehök helyiségében, hanem a GTK Dékáni Hivatalának széfjében őrizzék, továbbá, hogy közjegyző legyen jelen a szavazatok megszámlálásakor. Minden javaslatukat elutasították. Kifogásolták azt is, hogy az egyik jelöltnek nincs aktív hallgatói jogviszonya, amely nélkül nem lehet valaki jogszerűen a hallgatói önkormányzat tagja. Ezt sem vette fi gyelembe a felügyelőbizottság. 2010-ben is az ehök által támogatott személyekből lett a többség, ám 2011. januárban a 11 tag közül öten lemondtak, a hatodik pedig nem lehet tag, mert passzív hallgatói jogviszonya van. Egyikük lemondását azonban az ellenoldal vitatta, ezért nem új választásokat, hanem csak pótválasztásokat írt ki az ehök. Ez azt jelenti, hogy az ehök által pártolt tagok posztjára nem írnak ki választást.

Török Márk, az ehök elnöke a jelölési fordulót február 15–17-re, a választási fordulót február 21–23-ra írta ki. A szabályok ellenére az újabb választást nem plakátolták ki a karon. A petíció szerzői, illetve aláírói újabb választási manipulációtól tartanak, ezért követelik a közjegyzői garanciát, illetve a szavazóurna biztonságba helyezését.

Török Márk kérdésünkre elmondta: hallott az egyik közösségi oldalon terjedő petícióról, de ez hivatalos indítványnak nem értelmezhető. A pótválasztásokat akkor kell kiírni, ha a testület képviselői közül valaki lemond, vagy megszűnik a hallgatói jogviszonya. Az alapszabály szerint közjegyző jelenlétére nincs szükség a pótválasztáson. Amennyiben a választási eredményt valaki megkérdőjelezi, a felügyelőbizottság közjegyzőt bíz meg, aki közhiteles okiratot állít ki az eredményről. Ilyen esetekben a közjegyző iránymutatásaihoz alkalmazkodnak, így ez fog történni a szavazóurnák elhelyezését illetően is. Korábban is történt már ilyen, éppen az ő kezdeményezésére, amikor „érzelmi túlfűtöttség” uralkodott a választás idején. Azt viszont megoldhatatlannak tartja, hogy ahány induló van, annyi közjegyző ellenőrizze a választást. Az elnök szerint az ehhez hasonló hallgatói aktivitások megszokottak a választások idején, ezt természetesnek tartja.

A gazdaságtudományi kar hallgatóinak plakátja
A gazdaságtudományi kar hallgatóinak plakátja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.