Alkotmányozás: az MSZP kivonult, az LMP feltételeket szab

Az MSZP kivonult az alkotmányozási parlamenti vitáról, az LMP pedig feltételeket szab a visszatéréshez,például népszavazást az új alaptörvényről.

„Egy perc technikai szünetet tartunk, hogy mindazon képviselőtársaink, akik halaszthatatlan közfeladataik ellátása érdekében elhagyják az üléstermet, zavartalanul tudjanak távozni” – ezt mondta az elnöklő Latorcai János (KDNP), amikor az MSZP-képviselők távoznak. A T. Házban elkezdődött a Magyarország alkotmányának szabályozásai elveiről szóló határozati javaslat általános vitája, csekély érdeklődés mellett. A Salamon László (KDNP) vezette alkotmányelőkészítő bizottság által tavaly elfogadott alkotmánykoncepció tegnap már csak mint vitaanyag került a parlament elé. A Fidesz ugyanis, hogy visszacsalogassa az MSZP-t és az LMP-t az alkotmányozáshoz, visszakozott a múlt héten.

Az MSZP képviselői távoznak az ülésteremből
Az MSZP képviselői távoznak az ülésteremből

De a manőver nem sikerült: az MSZP kivonult, Schiffer András pedig közölte: egyelőre nem tér vissza az LMP az alkotmányozásba. A visszatéréshez három feltételt szabott: emlékezete szerint Orbán Viktornak májusban az volt az elképzelése, hogy 2011. június végéig döntsön az Országgyűlés az új alkotmány koncepciójáról és 2011. december 31-ig fogadják el azt. A morális legitimáció miatt az LMP 2012 első felében egy megerősítő népszavazást szorgalmaz, vagy azt, hogy a következő ciklusban döntsenek az új alkotmány hatálybalépéséről. A harmadik feltétel: állítsák helyre az Alkotmánybíróság 2010 októberi helyzetét és az „alkotmányvédelem legfőbb szabályaihoz csak négyötödös többséggel lehessen hozzányúlni”.

Gulyás Gergely, aki a Fidesz vezérszónoka volt, lapunknak azt mondta; kitartanak az alkotmányozás legitim és 13 éve változatlan szabályai mellett. „Az MSZP esetén nem csodálkozunk azon, hogy Gyurcsány Ferenc a hatalomtechnikai főtanácsadója, de hogy az LMP-nek is, azon egy kicsit csodálkozunk. De túl fogjuk élni”. (Gyurcsány Ferenc a blogján „tanácsolta” az MSZP-nek, hogy ne vegyen részt az alkotmányozásban.) – Mikor a szocialisták hazugsággal nyertek választást, és egy hazug miniszterelnököt hatalomban tartottak, és eközben az alkotmányos alapjogokat gyakorló tiltakozó polgárokkal szemben állami erőszakot alkalmaztak, a Fidesz és a KDNP még ezt követően is képviseltette magát valamennyi vitában – mondta Gulyás Gergely (arra utalt, hogy Navracsics Tibor Fidesz-, és Semjén Zsolt KDNP-frakcióvezetők az ülésteremben maradtak.) Azzal, hogy az MSZP kivonult, és megtagadta az alkotmányozás folyamatában való részvételt, nemet mondott a demokráciára – ezt már a Fidesz-frakció Lázár János által jegyzett közleménye tartalmazta. Az MSZP szerint viszont az alkotmányozással a kormánypártok a valódi problémákról, az áremelkedésekről, valamint az átlagosan és az átlag alatt keresőket kedvezőtlenül érintő adóváltozásokról akarják elterelni a figyelmet.

A Jobbik részt vesz az alkotmányozásban, de az ezeréves történeti alkotmányt (Szent Korona-tan, Aranybulla, Werbőczy Hármaskönyve) képviseli, és nem szavazza meg az újat.

A Fidesz–KDNP-konfliktust okozó, a magzati élet, mint alkotmányos alapérték kifejezés nem hangzott el tegnap sem a Fidesz, sem a kereszténydemokraták részéről. Salamon László (KDNP) a család és a házasság intézménye mellett „a minden ember életét fogantatásától kezdve védelem illeti meg” elvet említette, mondván, ez szerepel a már csak vitaanyagnak tekintett koncepcióban. Tarnai Richárd (KDNP) „az élet, a család és a házasság (egy férfi-egy nő)” alkotmányos védelmét emelte ki. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.