Orbán Viktor ma kiteríti a reformkártyákat

A tavaszi ülésszak első napján, ma teríti ki a reformkártyákat a T. Házban Orbán Viktor.

A várakozások nagyok, hiszen január közepén a miniszterelnök azt mondta a Dow Jones hírügynökségnek és a The Wall Street Journalnak, hogy a kormány végrehajtja a költségvetés ígért, hosszú távú átalakítását, amely kiadáscsökkentést is tartalmazni fog azért, hogy megerősítse az ország hitelességét a pénzügyi piacokon. „Lesz mit mondania a parlamentben a miniszterelnök úrnak” – mondták fideszes politikusok a múlt héten Siófokon. Ehhez képest a tervezett reformokról részletek nem szivárogtak ki, csak az irányokat lehetett tudni. Vagyis azt, hogy a változások a nyugdíjrendszert, a munkanélküli-segély csökkentését, a gyógyszertámogatásokat és a költséges közlekedési rendszert, illetve az önkormányzati törvényt érintik; korhatár előtt senki nem mehet nyugdíjba, az állami nyugdíjalap nem fizethet több nyugdíjat, mint amennyit beszed, csökkentik a munkanélküli-segély jogosultságának időtartamát és átdolgozzák a közmunkarendszert.

Siófokon, a Fidesz–KDNP-frakciószövetség ülésén kiderült: lesznek olyan reformpontok, „amelyekről már két héten belül a kormánypárti frakcióknak állást kell foglalniuk”. A kormány február és március folyamán hoz olyan döntéseket, amelyek akár az oktatással, akár az önkormányzatokkal kapcsolatosak.

– Az új csomagnak, mely megváltoztatja az ország életét, 2012. január elsején életbe kell lépnie. Az alkotmányozás után többhavi kemény munka következik a parlamentben, hiszen meg kell hozni azokat a strukturális lépéseket, átalakulásokat szolgáló döntéseket, amelyek 2012-vel nemcsak új oktatási, hanem új egészségügyi rendszert is jelentenek Magyarországon. Nincs mire várni, nincs idő! A Fidesz-frakció arról döntött, hogy ehhez megad minden politikai segítséget. De a halogatáshoz semmilyen formában nem tud segítséget nyújtani – közölte Lázár János frakcióvezető, többször is kiemelve: „a 2008-as szociális népszavazás a mozgásterünket alapvetően meghatározza”. Ezek szerint bármilyen tervvel áll is elő Matolcsy György, illetve Orbán Viktor miniszterelnök, az nem jelentheti azt, hogy a felsőoktatásban tanulóknak tandíjat kelljen fizetni, illetve a kórházi, illetve háziorvosi-fogászati járóbeteg-ellátás fizetős legyen.

A tavaszi ülésszakot mindamellett az alkotmányozás határozza meg: már a héten az új alkotmány szabályozási elveiről tárgyal a Ház. Ha ma a képviselők elfogadják az erre vonatkozó ajánlást, a tárgyalás kedden az alkotmány-előkészítő eseti bizottság előadójának egyórás felszólalásával kezdődhet, aztán aznap öt, szerdán tíz, csütörtökön tizenegy, pénteken pedig négy – azaz összesen harminc – órán át tarthat a vita, amelytől a hatórányi időkerettel rendelkező szocialista frakció várhatóan távol marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.