Brüsszelben a magyar médiajavaslatok

A magyar kormány megküldte az Európai Bizottságnak a médiatörvénnyel kapcsolatos szövegszerű módosító javaslatait. A kabinet a bizottság által kifogásolt három ponton kész a jogszabály megváltoztatására.

A magyar szakértők csütörtökön megtették szövegszerű javaslataikat a médiatörvény pontosítására az Európai Bizottságnak. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rövid közleménye szerint a kormány nyitott a további egyeztetésekre, és elkötelezett amellett, hogy a magyar médiaszabályozás minden tekintetben megfeleljen az uniós jog által támasztott követelményeknek.

Megalakult a Fiatal Európa Szerkesztőség, amely rendszeresen tudósít majd a magyar soros elnökséghez kapcsolódó programokról. Ők bizonyosan regisztráltak
Megalakult a Fiatal Európa Szerkesztőség, amely rendszeresen tudósít majd a magyar soros elnökséghez kapcsolódó programokról. Ők bizonyosan regisztráltak

A magyar kormány és az Európai Bizottság szakértői hétfőn tárgyaltak egymással Brüsszelben. A konzultációt a magyar fél javasolta azt követően, hogy Navracsics Tibor igazságügyi miniszter válaszolt Neelie Kroesnek, az Európai Bizottság médiabiztosának, aki három ponton is aggályosnak tartja az új magyar médiatörvényt. Az unió kifogásolja, hogy a jogszabály a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik; a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét kiterjeszti a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra, például a blogokra is; a jogszabály kiterjeszti a regisztrációs kötelezettséget valamennyi online audiovizuális médiumra.

A magyar igazságügyi miniszter a bizottságnak írt válaszlevelében lényegében jelezte, hogy a magyar kormány e három ponton kész változtatni a jogszabályon. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár lapunknak azt mondta; a levél részleteiről, a konkrét szövegszerű javaslatokról nem beszélhet, mert még folynak az egyeztetések. Reményét fejezte ki, hogy ezek a tárgyalások napokon, legfeljebb heteken belül sikeresen lezárulnak. Lapunk információi szerint a kormány kész arra, hogy az egyeztetések lezárása után, akár még februárban módosítsák a jogszabályt. A Népszabadság a múlt héten írt arról, hogy a Fidesz-frakción belül vannak olyan vélemények, hogy a médiatörvénnyel kapcsolatos nemzetközi kritikák további megelőzése érdekében változtatni lehetne a Médiatanács összetételén is, a most csak fi deszes jelöltekből álló testületbe ellenzéki delegáltakat is be lehetne választani.

A magyar kormány javaslatát Brüsszelben alaposan tanulmányozni fogják, hogy az új szöveg vajon minden tekintetben megfelel-e az uniós szabályozásnak és joganyagnak. Ezt mondta lapunknak Jonathan Todd, a digitális ügyekért, tehát a médiáért is felelős biztos, Neelie Kroes szóvivője. Brüsszeli tudósítónknak arra a kérdésére, hogy újabb konzultációk kezdődnek-e, azt mondta: ez attól függ, hogy a szakértők milyen következtetésre jutnak. Érdemi vélemény a tervezetről csütörtökön még nyilván nem alakulhatott ki, s a szóvivő hozzátette, nem gondolná azt sem, hogy már pénteken kikristályosodna az álláspont.

AzEurópaiParlament szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói csütörtökön megerősítették azon kezdeményezésüket, hogy az EP jövő heti plenáris ülésén a magyar médiatörvényről vitát, a törvényt elítélő határozattervezetről pedig szavazást tartsanak. A Magyar Néppárti képviselőcsoport közleménye szerint ez a kezdeményezés az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti konstruktív és hamarosan lezáruló egyeztetések fényében minden jogi és szakmai megalapozottságot nélkülöz, ugyanakkor rávilágít a médiatörvény elleni rágalomhadjárat valós indokaira és természetére. A tény, hogy a liberális és baloldali frakciók a bizottság értékelését figyelmen kívül hagyják, igazolja, hogy a médiatörvény elleni kampányuk politikai indíttatású, s célja a hisztériakeltés és a magyar kormány lejáratása. Sajnálatos, hogy ehhez a megalapozatlan és lejárató európai kampányhoz, a szocialisták nyomdokain járva az LMP is csatlakozott – áll a közleményben.

Nem regisztrál az angol nyelvű hírportál

„Már eldöntöttem, hogy nem fogok regisztrálni” – mondta lapunknak Stefan J. Bos, a Budapesten működő BosNewsLife internetes hírügynökség alapítója. Az angol nyelvű hírportált a héten szólította fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy legkésőbb június 30-ig regisztráljon. „Ez a lépés azt jelzi, hogy a külföldi médiára is odafigyel a magyar kormány. Én viszont nem akarok kormányzati ellenőrzést a BosNewsLife fölött” –, közölte a holland újságíró, aki 1989 óta él Magyarországon. Több külföldi rádiót is tudósít innen, a független hírportált pedig a magyar EU-csatlakozás óta működteti. Levelet is írt már Stefan J. Bos az NMHH-nak, hogy megtudja, milyen szankciók várnak rá a regisztráció visszautasítása miatt. A regisztrációs kötelezettségről e-mailben értesítette őt a hatóság. A nagy nemzetközi nyomás miatt abban bízik a BosNewsLife alapítója, hogy a magyar kormány módosítja a médiatörvényt (amelyről a honlapon ő is rendszeresen beszámolt).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.