Budai Gyulának jövedelmező az elszámoltatás

Anyagilag is megéri egyszerre több politikai pozíciót vállalni. Több parlamenti képviselőnek, aki „mellékállásban” kormánybiztos, megyei közgyűlést vezet vagy polgármester, a havi jövedelme jócskán meghaladja a másfél millió forintot, de egyeseknél átlépi a kétmilliót is. A politikusokra ugyanis nem vonatkozik a közszféra kétmilliós bérplafonja.

Orbán Viktor az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be tavaly, hogy kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette nyolcról kétmillióra Simor András jegybankelnök havi fizetését. Szeptemberben Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról beszélt: „általános jogszabályról és elvről van szó, ami szerint a költségvetési szférában nem fordulhat elő az ország jelenlegi helyzetében, hogy kétmillió forint feletti fizetést tegyen zsebre valaki havonta”.

Ez a szabály azonban nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra, köztük magára Szijjártó Péterre sem. A legfrissebb, február 1-jén nyilvánosságra hozott parlamenti vagyonnyilatkozatokból az derül ki, hogy az Országgyűlés három képviselőjének az állami adóforintokból származó jövedelme ingencsak meghaladja a kétmilliót.

A listavezető Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, aki parlamenti képviselőként havonta 1 240 665 forint tiszteletdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást kap, ehhez jön még a kormánytól 997 200 forint, így a havi bruttója 2 237 865 forint. Budai az első miniszterelnöki megbízotti posztját, „az állami földek jogellenes elherdálásának” vizsgálatát még ingyen vállalta, a Papcsák Ferenctől átvett elszámoltatási kormánybiztosi posztért azonban már fizetést húz. Nem sokkal marad el tőle Szijjártó Péter, akinek a képviselői és a miniszterelnöki szóvivői (hivatalos, bérszalag szerinti titulusával: miniszterelnöki megbízotti) fizetése együttesen 2 226 000 ezer forint. A dobogó harmadik helyére szorult Kövér László, az Országgyűlés elnöke a havi bruttó 2,1 milliójával. Szijjártó és Budai csaknem félmillióval keres többet Orbán Viktor miniszterelnöknél, csaknem kilencszázezerrel többet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnél és a kormány több tagjánál.

Szijjártó a legfrissebb vagyonnyilatkozatok nyilvánosságra hozásának másnapján, február 2-án kezdeményezte a képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását, hogy parlamenti mandátummal bíró miniszterelnöki biztosok (tehát ő – a szerk.) és kormánymegbízottak a Miniszterelnökségről kapott fizetésük mellé csak a képviselői alapdíjat (jelenleg 231 900 forint) kapják.

A jogszabály elfogadása esetén Szijjártó és Budai fizetése 1,2 millióra csökken. (Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi és Balsai István, a 2006. októberi rendőri brutalitást vizsgáló miniszterelnöki megbízottak ezen feladatukért nem kapnak külön díjazást.)

A szocialisták szerint ezt a szabályt ki kellene terjeszteni a miniszteri biztossá és megyei kormányhivatalok vezetőjévé kinevezett parlamenti képviselőkre is, akiknek 700-800 ezer forintos külön fi zetés jár. Azoknak a kormánybiztosoknak pedig, akik fizetést nem, csak költségtérítést kapnak a kormánytól, ezzel az összeggel csökkentsék a képviselői választókerületi pótlékát. A megyei kormányhivatalok élére kinevezett országgyűlési képviselők a parlamenti információs rendszer legfrissebb adatai szerint már jelenleg is csak a 231 ezer forintos képviselői alapdíjukat kapják a kormányzati fizetésük mellé, összesített jövedelmük így havonta körülbelül egymillió forintra rúg.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Náluk anyagilag sokkal jobban járnak azok, akik a képviselőség mellett tagjai a budapesti, illetve megyei közgyűléseknek, vagy polgármesterek, de előfordul olyan is, aki egyszerre van mindhárom állásban. Például Magyar Anna fideszes parlamenti képviselő, aki egyben a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, havi 1,7 milliót, Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés és Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke csaknem 1,6 milliót keres. A képviselőpolgármesterek fizetése is kiemelkedő, Debrecen fideszes vezetője, Kósa Lajos összesen havi csaknem másfél milliós, a hódmezővásárhelyi polgármester, fideszes frakcióvezető Lázár János 1,6 milliós, a szocialisták szegedi polgármestere és parlamenti képviselője, Botka László több mint 1,7 milliós havi jövedelemmel rendelkezik.

Még náluk is többet keresnek egyes fideszes kerületi polgármesterek, akik a Fővárosi Közgyűlésben is pozíciót kaptak. Pokorni Zoltán parlamenti, XII. kerületi polgármesteri és fővárosi fizetése összességében meghaladja a havi bruttó 1,9 millió forintot, Rogán Antal belvárosi polgármester, az Országgyűlés és a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottságainak fideszes elnöke pedig a három helyről összesen havonta 1 millió 966 ezer forintot keres.

A „bérlistavezető”
A „bérlistavezető”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.