Itt a változás ideje az MSZP-ben

A változás ideje – ezt a címet viseli az MSZP választmányának két vezetője által jegyzett és a pártparlament szombati ülésén megvitatni kívánt programanyag. Eszerint a szocialisták fókuszában a fiatalok állnak.

Az MSZP önmeghatározásáról és az ideológiai alapelvekről fog elsősorban szó esni a párt választmányának szombati ülésén – tudta meg lapunk. A pártparlament tanácskozásán felszólal majd Balogh András elnökhelyettes, Lendvai Ildikó, a programtanács vezetője és Simon Gábor választmányi elnök is. Utóbbi ismerteti a Változás ideje címet viselő programdolgozatot. A Simon Gábor és Haris Éva (stratégiai bizottsági elnök) által jegyzett vitaanyagban többek között az olvasható, hogy az MSZP egy szociáldemokrata párt, amely az 1948 előtti MSZDP szellemi örököse és magáénak vallja többek között Kéthly Anna szellemiségét is.

Leszögezik, hogy elfogadják a piacgazdaságot, de „kritikai viszonyt alakítanak ki” a globalizáció korlátlanságához; kis, hatékony és fejlesztő államot akarnak egy olyan helyzetben, ahol „bebizonyosodott, hogy a piac önszabályozása nem mindenható”. Hangsúlyozzák, hogy a párt fontosabbnak tartja a nemzet és az ország szempontjait a párténál. Olvasható az is, hogy kiemelten fontosnak tartják az önkormányzati törvény módosítását, az önkormányzati rendszer átalakítását, a közoktatás és az egészségügy központi finanszírozását kiemelve azok hatásköréből. Ami a gazdaságpolitikát illeti, a vitaanyagban az szerepel, hogy a hiánycélt három százalék körül, az inflációt pedig uniós szinten kell tartani, és szükséges többek között egy ösztönző adópolitika, illetve a gazdaság kifehérítése.

A vitaanyag szerint a szociálpolitikában az ellátáscentrikus modellről át kell térni a megelőzés-ellátásrehabilitációs szemléletre. „Fenntartható egészségügy csak hoszszú távú gondolkodással, a prevenció minden korosztályra kiterjedő szemléletével és modern rehabilitációval érhető el. Egyéni egészségszámlák, egészségmegtartásra ösztönző biztosítási rendszer, az egészségtudatos életvitel elterjesztése a fenntartható egészségügy alapja” – írják a dokumentumban. Szintén szerepel az iratban, hogy az egyetemek számát csökkenteni kellene, rögzíteni a vizsgakövetelmények minimumát, megfelelő érdekképviseletet adni az egyetemistáknak.

„Az MSZP politikájának fókuszában a fiatalok állnak” – szögezik le, hozzátéve: előnyben részesítik a személyiség kibontakoztatását a rendelvű szigorúság helyett, az ösztönzést a büntetés helyett, az etikai elvek belső meggyőződéssé tételét, a vallás egyirányú külső erkölcsi nevelése helyett. „A Magyar Szocialista Párt új útra lép. Elődeinek a nyugati szociáldemokrácia követőit tekinti, merítkezik a hazai szociáldemokrata hagyományokból, Kéthly Annáék örökségéből. A fejlődést, a progressziót, a társadalom felemelkedését tekinti vezérelvének, követve a szociális szolidaritás eszméit és eszközrendszerét. Másokkal, másképp halad tovább” – ezekkel a szavakkal zárul a vitaanyag.

Simon Gábor lapunk kérdésére elmondta: minden krízis magában hordozza a változást, az MSZP-ben pedig most jött el a változás ideje. „Ez a prezentáció nem a kudarc okait tárja fel, hanem egy optimális változási modellt vázol a párt számára, központjában a fenntarthatóság, az élet minősége és a fiatalok ügye”. Simon kiemelte, újdonságként külön próbálták meg definiálni azMSZP célcsoportját és bázisát is, amire korábban nem volt példa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.