Hírcentrum az MTI-ben

A Magyar Távirati Iroda hírközpontja az előzetes tervekkel szemben nem hetven, hanem száznyolcvan fős lesz, hamarosan innen hangolják össze a közszolgálati médiumok hírfolyamát. A műsorszolgáltatást támogató alaphoz átkerült közel háromezer dolgozó egy részének jövője bizonytalan.

A közmédiumok csaknem háromezer dolgozója január elején levelet kapott a Műsorszolgáltatás-támogató Alaptól, hogy innentől kezdve ők szervezetileg már nem a korábbi „anyaintézmény”, hanem az alap, vagy ahogy az intézményeknél hívják, a „Kalap” dolgozói. Az alaphoz került a médiumok vagyona, beleértve az ingatlanokat is. A Magyar Televízióban, a Duna TV-ben és a Magyar Rádióban kevesebb, mint 50 dolgozó maradt a vezérigazgatókkal, ezek a „csontvázintézmények” műsort már nem gyártanak, csak kialakítják a csatornák profilját, és ehhez rendelik meg a különböző produkciókat a műsorszolgáltató alaptól.

Az átalakítás eddigi egyedüli „győztese” a Magyar Távirati Iroda, itt összpontosítják az összes közmédium hírgyártását. Az eredeti elképzelések szerint az MTI-ben 70 fővel alakították volna ki ezt a hírközpontot, a végleges létszám azonban 180 fő lett. Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, az alap vezetésével folytatott tárgyalások során az a megállapodás született, hogy a hírügynökség munkatársai közül mindazok a hírközpontnál maradnak, akik hírkiadási joggal rendelkeznek, mert ez egy sajátos műsorszolgáltatói feladat. Így közel száztíz MTI-s maradhat az anyaintézménynél, ezen kívül a két közszolgálati tévé híradóinak és a közszolgálati rádió Krónikájának vezérkara kerül át a hírcentrumhoz, amit Élő Gábor, az MTV hírigazgatója vezet majd, aki korábban a Lánchíd Rádió főszerkesztője volt.

A hírcentrum mellett hozták létre az MTI-ben a négy közszolgálati intézmény közös internetes portálját Mravik Zsolt korábbi MTV-s szerkesztő vezetésével, valamint egy olyan részleget, amely a hosszú távú és stratégiai tartalomfejlesztésre koncentrál. Belénessy Csaba elmondta, egy évük van a hírközpont végleges formájának kialakítására, reményeik szerint hamarosan már úgy dolgoznak, hogy a hírcentrum napi „turnusvezetői”, szerkesztői hangolják össze a médiumok hírfolyamát. Belénessy szerint indokolt lenne a hírközpontot az MTV Kunigunda utcai központjában elhelyezni, erről azonban még nincs döntés.

A jelenlegi személyi és technikai feltételeket figyelembe véve csak a Kunigunda utcai tévéközpont alkalmas a hírközpont kialakítására. Az MTI naphegyi központjában ugyanis jelenleg nincsenek meg ehhez a feltételek, nincsenek tévé- és rádióstúdiók, a hozzájuk tartozó vezérlők, ott nincsenek televíziós és rádiós riporterek, szerkesztők, megfelelő gyártási központ, operatőrök, kamerák, vágók és vágóhelyiségek, televíziós és rádiós archívum. Ha pedig az MTI Naphegy téri központjában akarnák ezt kialakítani, ahhoz is több tízmilliárd forintos technikai beruházás lenne szükséges vagy a jelenlegi technika átköltöztetése az MTI-be, ami legalább egy évbe telne. Az MTV Híradójának, a Duna TV Híradójának és a Kossuth Krónika elkészítésén összességében legalább ezer ember dolgozik, jelenleg kizárólag az MTV Kunigunda utcai székháza képes ennyi személyt és technikai berendezést befogadni.

A műsorszolgáltatási alaphoz átkerült közel háromezer dolgozó egy részének jövője bizonytalan. Fazekas Csaba, az alap vezetője azt ígérte, az átalakuló rendszerben mindenkit tovább foglalkoztatnak, akinek eddig is volt feladata és az általakítás márciusig tartó első szakaszában átveszik a komplett állományt. Tavasszal kezdődhet az átszervezés és leépítés, egyes körökben összességében ezerfős leépítés szükségességéről beszélnek. Az intézmények szakszervezetei és üzemi tanácsai a vezérigazgatókhoz, az alap vezetőjéhez, valamint a közjogi méltóságokhoz fordultak az átszervezések elhalasztását kérve, leveleikre azonban jórészt udvarias válaszokat kaptak, érdemi egyeztetésre és tárgyalásra mind ez idáig nem kaptak lehetőséget.

Az MTI „hírszobája” – 180-an maradnak végül
Az MTI „hírszobája” – 180-an maradnak végül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.