Fülkeforradalom a roma közéletben

Már megint új korszak kezdődik a cigányügyben: a választásokon nagy győzelmet arató fideszes Farkas Flórián, az OCÖ leendő elnöke szakszerű, törvényes és erkölcsös romapolitikát ígér.

Mosolygó arcok, éljenző és tapsoló roma politikusok fogadták Farkas Flóriánt, aki tegnap értékelte a kisebbségi választások eredményét. Hálásabb feladatot elképzelni sem lehet: az általa vezetett Lungo Drom 37 mandátumot szerzett az Országos Cigány Önkormányzatban, míg Kolompár Orbán szövetsége, az MCF (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma) 16-ot. A több mint kétharmados győzelem értékét növeli, hogy a Lungo Drom – bár Budapestet simán elbukta a Roma Polgári Tömörüléssel szemben – a megyei testületek túlnyomó részében is többségbe került.

A válogatott becsületsértésekkel tarkított kampány után – Kolompár Orbán például, aki egészen eddig az OCÖ vezetője is volt, visszataszítónak és undorítónak minősítette Farkas Flórián magatartását – csitulni látszanak a kedélyek. Az OCÖ új elnökét a közeljövőben esedékes alakuló ülésen választják meg, de ez formalitás. Szoros eredmény esetén elképzelhető lenne, hogy az MCF – mint négy éve is tette – átcsábít magához néhány képviselőt a Lungo Dromból, és ezzel fordít az arányokon, most azonban az ilyesfajta trükközés nem jöhet be.

Túl nagy a különbség. Az MCF-nek így egyetlen teendője maradt: gratulálni az ellenfél győzelméhez. A körülményekhez képest békülékeny hangot ütött meg Farkas Flórián is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Lungo Drom listáján csak olyan jelöltek kaphattak helyet, akik előtte bemutatták az erkölcsi bizonyítványukat. Ezzel arra utalt, hogy az ellentábor több vezetője ellen eljárás folyik gazdasági visszaélések gyanúja miatt. (Neki is meggyűlt a baja a bírósággal, de már régen: az ügy lezárásaként közkegyelmet kapott Göncz Árpád akkori államfőtől.)

FarkasFlórián – egyik kedvenc kifejezésével élve – „történelmi jelentőségűnek” nevezte a Lungo Drom sikerét. Ígérte, új korszak kezdődik a cigánypolitikában, amely elmondása szerint szakszerű, törvényes és erkölcsös lesz. A konkrétumokat jelszavakkal pótolta: együtt kell menetelnünk az ország újjáépítése érdekében. A fideszes díszletek is arról tanúskodtak, hogy Farkas nem szeretné azt a látszatot kelteni, mintha pártoktól független politikus lenne.

Igaz, a Fidesz képviselőjeként és a roma támogatásokért felelős miniszteri biztosként nehezen is tudná eljátszani ezt a szerepet. Kérdésekre válaszolva érzékeltette: legfeljebb csak a miniszteri biztosi pozíciótól válik meg (erről még egyeztet), de azt, hogy képviselőként egyúttal az OCÖ elnöke is legyen, nem tartja összeférhetetlennek. Ellenkezőleg, a kettős szerepkör szerinte előnyökkel jár. Anynyi biztos: a „fülkeforradalom” a roma közéletet is utolérte.

A Lungo Drom sikere nem meglepő, a mértéke annál inkább. Ilyen nagy arányú győzelemhez az MCF vezetőinek hitelvesztése mellett kormányzati hátszélre is szükség volt. Farkas tavaly ősszel az új cigánypolitika alapjaként határozta meg, hogy a Lungo Drom-os képviselők egzisztenciával rendelkezzenek a roma kisebbségi önkormányzatokban, azaz főállásban lássák el faladatukat. És elhitette a romákkal (nem is alap nélkül), hogy csak azok a testületek számíthatnak támogatásokra, amelyek elnyerik az ő, közvetve tehát a Fidesz tetszését.

A cigány szavazók értettek a szóból. Az európai romastratégia öszszehozásán fáradozó – a médiatörvény miatt össztűz alatt álló – fideszes kormánynak pedig legalább attól nem kell tartania, hogy ezen a nem kevésbé kényes területen kemény bírálatok érik a legfontosabb érdekvédelmi testület, az Országos Cigány Önkormányzat részéről. A tervezett intézkedésekről egyelőre keveset tudni. Farkas Flórián bejelentette, hogy pár nap múlva letesz az asztalra egy stratégiai programot, amelyről a sajtót is tájékoztatja. Később az újságírók megértését kérte: az OCÖ alakuló üléséig nem kíván nyilatkozni.

Farkas Flórián: Együtt kell menetelnünk
2011.01.11. Budapest Képviselői Irodaház. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárságának sajtótájékoztatója, melyet Farkas Flórián, a roma támogatásokért felelős miniszteri biztos tartott. Fotó:Kocsis Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.