LMP–MSZP-összefogás a médiatörvény ellen

Az LMP és az MSZP ma megkezdi az aláírások össze gyűjtését a január 17-re javasolt rendkívüli parlamenti ülés összehívásához. Az LMP erre a rendkívüli parlamenti napra már be is nyújtotta a médiatörvényt módosító javaslatát, amelyben hatályon kívül helyeznék a jogszabály leginkább bírált passzusait.

A Lehet Más a Politika és az MSZP kitart az Országgyűlés rendkívüli ülésének öszszehívása mellett a médiatörvény ügyében, annak ellenére, hogy a kormánypártok nem támogatják a kezdeményezést. A rendkívüli ülés összehívását a képviselők egyötöde kezdeményezheti. Miután Tarlós István főpolgármester lemondott fideszes parlamenti mandátumáról, így jelenleg 385 képviselő közül 77 aláírására van szükség a parlament összehívásához. Az MSZP-nek és az LMP-nek összesen 73 képviselője van, így meg kell szerezniük a négy független képviselő támogatását is. A Jobbik már közölte, hogy nem támogatja a parlament összehívását.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese lapunknak azt mondta, ma megkezdik az aláírások összegyűjtését, az íveket átküldik a szocialistáknak, és beszélnek a függetlenekkel is. Azt javasolják, hogy a házelnök január 17-re hívja össze a parlamentet, és akkor tárgyalják meg az LMP által már a T. Ház elé terjesztett javaslatukat. Ebben a médiaalkotmány és a médiatörvény leginkább alkotmányellenes és a sajtószabadságot sértő passzusait akarják kigyomlálni.

Először is a nyomtatott és az elektronikus sajtót kivennék a médiahatóság felügyelete alól. Ezen médiumokkal szemben kizárólag a független bíróságok lennének jogosultak eljárni, így a médiahatóság semmilyen módon nem szankcionálhatná a nyomtatott és internetes sajtót. Azt is javasolják, hogy helyezzék hatályon kívül azt a passzust is, amely kötelezi az újságírókat informátoruk kiadására. Kezdeményezik annak a rendelkezésnek a kivételét is, amely szerint a sajtószabadság gyakorlása nem sértheti a közerkölcsöt. Ez a gumifogalom ugyanis alkalmas a sajtószabadság indokolatlan korlátozására, ugyanakkor felesleges is, hiszen a polgári jogi és büntetőjogi szankciók egyébként is megfelelő alapot nyújtanak a jogsértő sajtótermékkel szembeni fellépéshez. Karácsony szerint a médiaalkotmány és a médiatörvény több sebből is vérzik, ezért azt reméli, hogy az Alkotmánybíróság minél hamarabb napirendre veszi az ezzel kapcsolatos beadványokat.

Az LMP üdvözli, hogy a „fárasztó propaganda” helyett Fellegi Tamás miniszter „üdítő őszinteséggel” nyilatkozott a médiatörvényről, ugyanakkor a jövőre nézve a párt azt tartaná kívánatosnak, hogy a kormány tagjai ne csak hasonló helyzetekben és külföldi újságírókkal beszéljenek ehhez hasonló nyíltsággal, hanem a hazai sajtóval és a magyar választókkal is.

Az MSZP is támogatja az Országgyűlés összehívását, egyben szorgalmazza, hogy a kormány vonja vissza a több ponton alkotmányellenes jogszabályt. Kormos Kata, az MSZP szóvivője lapunknak azt mondta, az Orbán Viktor által vezetett kormánynak mintegy nyolc hónap alatt sikerült lerombolnia mindazt a nemzetközi tekintélyt és bizalmat, amit Magyarország húsz év alatt elért. Hozzátette: soha ennyi kritika nem fogalmazódott meg az országgal szemben, amit az a tény is súlyosbít, hogy hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztségét. „Mentsük hát, ami menthető” – szólította fel a kormányt az MSZP szóvivője, aki szerint a kormánynak nem az unió vizsgálatától kellene függővé tennie a médiatörvény felülvizsgálatát. Kormos szerint úgy tűnik, hogy a valóságot Fellegi Tamás fogalmazta meg.

Mindeközben a Facebook közösségi portálon már több mint ötezren jelezték várható részvételüket a sajtószabadságért tartandó pénteki Kossuth téri tüntetésre. A szervezők felhívása szerint „a tömeg erejével kívánunk nyomást gyakorolni a kormányra, hogy a január 1-jétől hatályos cenzúratörvényt vonja vissza, és garantálja a sajtószabadságot Magyarországon”. A médiatörvény elleni tiltakozásul létrejött Facebook-oldalnak, amely az Egymillióan a magyar sajtószabadságért címet viseli, már több tagja, virtuális „rajongója” van, mint Orbán Viktor lapjának. Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért lapot 67 ezren, Orbán Viktor lapját pedig 59 ezren „lájkolták”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.