Tömegdemonstrációkra készül az MSZP

Az építkezés éve lesz 2011 a szocialista párt életében, legalábbis az MSZP felső vezetőinek tervei szerint.

Magasabb fokozatra kapcsol tavasszal az MSZP, közpolitikai programjának kidolgozása mellett tömegdemonstrációkra is készülnek. A pártvezetés már korábban világossá tette, hogy a 2011-es év az építkezés időszaka lesz.

Ennek részeként kidolgozzák a párt ideológiai és közpolitikai programjait; a munkába bevonják a párt szakpolitikusain és fiatal szakembereken túl azokat a szakértőket is, akiket a kormányváltás után távolítottak el a közigazgatásból. A szakpolitikai kérdésekben kialakított állásfoglalásokat vitára bocsátják.

Megkezdődik a párt alapszabály-módosításának előkészítése is. Kiemelten kezelik az etikai kérdéseket. „Meg kell oldani, hogy ne a közösség szenvedje el a személyek közötti konfliktusokat. Sok probléma politikai véleménykülönbséggel és személyi ambícióval kapcsolatos, nem pedig az alapszabály problémáival.

A pártalkotmányt módosítani szükséges, de ez sem jelent mindenre megoldást” – fogalmazott kérdésünkre Mesterházy Attila. A pártelnök elmondta, hogy folytatják – a jelenleg több tízezer aláírást hozó – petíció kampányát, de emellett utcai demonstrációkra is készülnek tavasszal. Mesterházy elmondása szerint március 15-én és május elsején fognak tömegrendezvényt tartani, de ha szükségesnek látják előbb is készek utcára vonulni.

Úgy tudjuk, a párt elnöke javaslatot tett egy pártdíj alapítására, amely elismerést az a – választott tisztséggel nem rendelkező – aktivista kapja majd, aki a legtöbbet tette a szocialista pártért. Átalakul a „Balközép” című frakcióhírlevél is; ezt a több mint harmincezer példányban nyomott és terjesztett kiadványt új, baloldali újságként fogják használni, a tervek szerint régiónként más-más tartalommal.

Szintén újítás, hogy a párt rendszeres háttéranyagokkal és elemzésekkel látja el a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek képviselőit; sőt Mesterházy rendszeresen, személyesen is tájékoztatja őket a hazai eseményekről, illetve azok szocialista értelmezéséről.

A pártelnökség hatékonyabb nemzetközi kapcsolatokra törekszik, ezért idén több pártdelegáció is ellátogat majd külföldi baloldali szervezetekhez, többek között az Egyesült Államokba, Németországba vagy épp Izraelbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.