2010: az aláírásgyűjtés éve

Három országos népszavazási és egy népi kezdeményezésnek adott eddig zöld utat az idén az Országos Választási Bizottság (OVB), az aláírásgyűjtéseket azonban a parlamenti választás miatt március 1-jén, több mint három hónapra fel kell függeszteni.

A Liga Szakszervezetek OVB által hitelesített kérdése úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár ne haladhassa meg a 62 évet?"

Két magánszemély a polgármesteri tisztség megszűnésének két konkrét esetét foglaltatná jogszabályba. Az első kérdésben abban kérnék a választópolgárok véleményét: egyetértenek-e azzal: "az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy amennyiben a polgármester a képviselő-testület (közgyűlés) ülésén egy éven át nem vesz részt, úgy a polgármester megbízatása megszűnik?".

A másik kérdés pedig úgy szól: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés törvényben szabályozza azt, hogy ha a polgármester az eskü, vagy a fogadalom letételét megtagadja, úgy a polgármesteri tisztség a megtagadással megszűnik?".

Mindhárom kérdésben négy hónapja van a kezdeményezőnek a 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtésére; ez a feltétele ugyanis annak, hogy az országos referendumot kiírják. (Az OVB hitelesítő határozatait az Alkotmánybíróság előtt meg lehet támadni.)

Az OVB az idén hitelesített egy népi kezdeményezést is, amellyel az érintettek azt szeretnék elérni, hogy a bunyevác népcsoportot Magyarországon önálló kisebbségként ismerjék el a bolgárokhoz, cigányokhoz, görögökhöz, horvátokhoz, lengyelekhez, németekhez, örményekhez, románokhoz, ruszinokhoz, szerbekhez, szlovákokhoz, szlovénokhoz és ukránokhoz hasonlóan. A népi kezdeményezést elindítóknak két hónapjuk van a szükséges ezer aláírás összegyűjtésére.

Március 1-je és június 5-e között szünet

A folyamatban lévő aláírásgyűjtéseket azonban az általános országgyűlési választás egy meghatározott időszakára fel kell függeszteni. Az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény ugyanis kimondja: nem lehet aláírást gyűjteni a választás napján, valamint az azt megelőző, és azt követő 41 napon belül.
Ez azt jelenti, hogy március 1-je és június 5-e között - tekintettel az április 11-ei és 25-ei választási napokra - fel kell függeszteni a megkezdett aláírásgyűjtéseket.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szavazás napja előtti 41. napon "leáll az óra"; ekkor le kell adni az addig összegyűjtött aláírásokat, a szavazást követő 41. napon pedig az Országos Választási Iroda új aláírásgyűjtő ívet ad ki a gyűjtőnek, és tovább folytatódhat az aláírásgyűjtés.

Plusz három

Az OVB honlapja szerint további három népi, illetve egy népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtése is folyamatban van, ezek mindegyike "beleér" az említett időszakaszba.

A négy érintett kezdeményezés a következő: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy az állam költségvetéséből a pártok ne kaphassanak semmilyen juttatást"; "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy a  közterületeken kialakított várakozóhelyeken a parkolás ingyenes legyen"; "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a törvények olyan módosítását, hogy az Internet használata ingyenes legyen", valamint, "Egyetért-e Ön azzal, hogy az eddig a Kormány hatáskörébe tartozó, rendeleti szinten szabályozott, a felsőoktatásban hallgatók által igénybe vehető tanulmányi ösztöndíjakkal kapcsolatos feltételeket az Országgyűlés törvényi szinten szabályozza?".

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.