Orbán számára presztízskérdés volt Rogán győzelme

Mivel Orbán Viktor „felsorakozott” Rogán Antal alkotmánymódosító javaslata mellett, amellyel rendeletalkotási jogot adnak Szalai Annamáriának, nem volt kétséges, hogy a Fidesz és a KDNP megszavazza az indítványt.

Az, hogy meglegyen Rogán Antal alkotmánymódosító indítványa mellett a kétharmados kormánypárti támogatás, már Orbán Viktor számára is presztízskérdés volt, hiszen a miniszterelnök már a múlt héten letette a voksot mellette. A kormányfő a Belváros polgármestere mellé állt, holott előzetesen az igazságügyi tárca – Navracsics Tibor miniszter, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, valamint Rétvári Bence KIM-államtitkár – az indítvány ellen érvelt. Navracsics már a múlt hétfőn megelőlegezte, hogy a kormány várhatóan nem támogatja a javaslatot a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogáról. „Abban állapodtunk meg, és Szalai Annamáriával is megegyeztem ebben az ügyben, hogy az új alkotmány szövegében lehet kialakítani azt az alkotmányjogi környezetet, amely lehetővé teszi ezt is” – mondta akkor. És múlt szerdán a kormány valóban úgy döntött, nem támogatja Rogán indítványát. Csakhogy Orbán Viktor nem volt ott ezen a kormányülésen, Brüsszelből viszont üzent Szijjártóval, hogy a frakciódöntés lesz számára a „kötelező”.

Ilyen előzmények után ült össze tegnap a Fidesz-frakció. (Az ülés után azonnal, még a Képviselői Irodaházban Szijjártó Péter megismételte: a miniszterelnök a frakciódöntés szerint szavaz.) Lázár János frakcióvezető délután lapunknak azt mondta: a frakcióülésen a képviselők többsége azt támogatta, hogy vegyék fel a Ház napirendjére a Rogán-indítványt, és legyen meg róla a zárószavazás is. Arra, hogy ezek szerint a Fidesz-frakció szembemenetelt a kormánnyal, azt válaszolta: „a frakció nem megy a kormány döntésével szemben, mert a kormány végül is támogatja, hogy a médiahatóság elnökének legyen rendeletalkotási joga, de csak májusban, amikor már lesz új alkotmány. A frakció meg átvállalta a kormánytól a politikai felelősségét, hogy már most januártól legyen meg a rendeletalkotási jog.” Tegnap reggel Lázár János az MTI-nek adott interjúban úgy fogalmazott: ez csak „tempókérdés”, szó sincs személyes ügyről. Csodálkozik is, hogy vita generálódott a javaslatról. Navracsics Tibornak semmilyen konfliktusa nincs a frakcióval, hiszen ő a képviselőcsoport által leginkább támogatott kormánytag. „Mi megpróbáljuk meggyőzni az érintett kormánytagot” – mondta. Véleménye szerint a frakcióülésen gyorsan el lehet dönteni a kérdést, az ugyanis a képviselőcsoport szempontjából „nem meghatározó jelentőségű”.

A tegnapi zárt frakcióülésen négyen érveltek-vitáztak: Navracsics Tibor, Szalai Annamária, Rogán Antal, illetve Lázár János. Az igazságügyi tárca érvelése konzekvensen az volt, hogy májusban, az új alkotmány elfogadásakor lehet rendezni az ügyet. Továbbá eleve nincs olyan szabályozási kérdés, amelyet más jogalkotó magasabb szinten ne tudna szabályozni. Lázár János információink szerint végül azzal a kérdéssel fordult Navracsics Tiborhoz: „Ha májusban, az új alkotmánynál már támogatná a tárca, most miért nem?”

Végül a frakcióvezető szavazásra bocsátotta a kérdést; a felemelt kezek láttán Lázár János megállapította, hogy „a látható többség” támogatta a Rogán-indítványt. Ellenpróba (ki voksol nemmel, illetve ki tartózkodik), nem volt. „A frakció bölcsen döntött, ennyit tudok mondani” – nyilatkozott utána a belvárosi polgármester, aki azért is sürgeti az alkotmánymódosítást, mert a rendeletalkotási jog szerinte a médiahatóság intézményi függetlenségét biztosítja. Navracsics Tibor nem kívánt nyilatkozni munkatársunknak, Rétvári Bence államtitkár pedig csak annyit mondott: már két ízben felvetődött a rendeletalkotási ügy korábban, és a kormány egyszer sem támogatta.

A Fidesz-frakció arról külön szavazott, hogy legyen kötelező a frakcióálláspont a Fidesz-képviselőkre nézve (erre azért volt szükség, mert Navracsics Tibor frakcióvezetése alatt a kötelező szavazás passzusát kivették a frakciószabályzatból). Így viszont a KDNP nem tartotta magára nézve kötelezőnek az „igen” gomb megnyomását Rogán Antal javaslata kapcsán. Lapunk úgy értesült, Lázár János „nagy napot futott”: nemcsak kormánytagokkal konzultált, de a szavazás előtt még a kereszténydemokratákat is meggyőzte az „igenről”. Mivel nemcsak Rogán Antal, de a miniszterelnök számára is fontossá vált a kétharmad, végül nem bíztak a véletlenre semmit: egyrészt az esti határozathozatalok során azonnal a nyugdíjról szóló – szintén kétharmados döntést igénylő –, Orbán Viktor által jegyzett politikai nyilatkozatról szóló voksolás utánra tették a Rogán-javaslatot. Másrészt név szerinti szavazást kértek. Ezen valamennyi fideszes és KDNP-s képviselő igent mondott, köztük Navracsics Tibor is, akit erre az ülésteremben megtapsoltak. Az ellenzéki MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s honatyák elutasították az alkotmánymódosítást.

Tegnap a parlamentben
Tegnap a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.