A Fidesz kivégzi a liberalizációt

Ma, a végszavazással kivégzi a patikaliberalizációt a Fidesz parlamenti többsége. Újraosztják a gyógyszerészek piaci tortáját.

Hiába állt elő átfogó kutatással a GKI Egészségügykutató Intézete (GKI-EKI), amely azt állította meg, hogy a patikapiaci liberalizáció, néhány vadhajtástól eltekintve, összességé ben kedvező hatású az ellátórendszerre, a kormány makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy visszaállítsa a Molnár Lajos előtti állapotot, sőt még szigorítson is a szabályokon. Ha a Fidesz többsége ma megszavazza, akkor a salátatörvény újraírja a patikaalapítási szabályokat és ismét védett piacot teremt a már patikatulajdonos gyógyszerészeknek.

A tervezet szerint 2011-től kizárólag gyógyszerészek több ségi tulajdonában lévő cégek kaphatnak működési en gedélyt. Új gyógyszertárat azonban csak ott lehet majd létesíteni, ahol nincs patika vagy az egy üzletre jutó lakossági szám legalább ötezer. A nagyobb, az ötvenezres lélekszámot meghaladó városokban legalább 250 méter, egyéb településeknél 300 méter távolságnak kell lennie két gyógyszertár bejárata közt. Patikákban többségi tulajdonos a jövőben csak gyógyszertár működtetési joggal rendelkező gyógyszerész vagy gyógyszerészek csoportja lehet. (Körülbelül 500–550 gyógyszertár működik jelenleg patikalánc tagjaként, a gyógyszerészek ezekben az üzletekben csak névleges tulajdonnal rendelkeznek, a többségi birtokrész megszerzéséhez legalább 15–20 milliárd forint szabad tőkére lesz szükség.)

A már működő gyógyszertári vállalkozások tulajdonosainak két lépcsőben tennék kötelezővé az átrendeződést: a személyi jogos gyógyszerész 50 plusz 1 százalékos tulajdonrészének megszerzésére 2014. január 1-jéig 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonrészt ír elő, a többségi, 50 plusz 1 százaléknyi részt pedig 2017. január 1-jéig kell megszereznie a gyógyszerésznek a patikát működtető gazdasági társaságban. Ahol erről nem sikerül megállapodni, a patikát végelszámolással meg kell szüntetni. A módosítás – jövő év április 1-je után –kitiltja a gyógyszertár-tulajdonosok közül az offshore cégeket, a szakmai befektetőket, de az orvosokat nem.

A jövőben tilos lesz a patikába betérőknek ajándékot vagy árkedvezményt felajánlani, és az orvosságok térítésdíját bármi módon csökkenteni. Eddig ezt a gyógyszerész megtehette. Így fordulhatott elő több recept beváltása esetén, hogy olcsóbban jutottak hozzá patikaszerekhez, sőt a nagykereskedők által nyújtott árkedvezményeket a patikák akciós árakkal tovább adhatták a betegeknek. Az új szabályozás megtiltja a támogatott gyógyszerek, tápszerek reklámozását.

Bár az említett változásokat a kormányzat a kispatikák elsorvadására, a falvakban élő lakosság romló gyógyszerellátására hivatkozva lépte meg, a valóságban a kispatikák már 2004 óta bajban voltak. A gyógyszertárak jövedelmezőségét jelentő árréshez azóta nem nyúlt egyetlen kormány sem, így a jövedelmezőség csökkenése döntötte be ezeket az üzleteket. A patikavállalkozások 26 százaléka veszteséges, a veszteségük összértéke több mint hatmil liárd forint. Új törvény ide vagy oda, „ha az árréstömeg nem változik, akkor a csődök száma, különösen gyógyszerész tulajdonú patikáknál, erőteljesen emelkedni fog” –állítja a GKI-EKI kutatása.

A módosítás – jövő év április 1-je után – kitiltja a gyógyszertár-tulajdonosok közül az offshore cégeket, a szakmai befektetőket, de az orvosokat nem
A módosítás – jövő év április 1-je után – kitiltja a gyógyszertár-tulajdonosok közül az offshore cégeket, a szakmai befektetőket, de az orvosokat nem
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.