Helyreigazításhoz „hisztérikus közhangulat”

Szinte valamennyi vezető hírportál foglalkozott azzal a lapunk hétfői számában megjelent cikkel, amelyben szerkesztőségünk visszautasított egy a Szalai Annamária által vezetett médiatanácstól érkező helyreigazítási kérelmet.

Az elutasítást – szokásunktól eltérően –azért tettük nyilvánossá, mert a helyreigazítási kérelemből nyilvánvalóvá vált, hogy a médiatanács nem tartalmi elemeket kifogásol egy a közmédiák sorsával foglalkozó cikkben, sokkal inkább megfogalmazásbeli kifogásai vannak. Írásunkban felhívtuk a figyelmet arra, hogy a jövőben ha egy lap – álláspontunk szerint helyesen – nem tesz eleget egy ilyen helyreigazításnak, akkor a médiatanács bírságokkal tönkreteheti.

A médiahatóság elnökének sajtótitkára, Buda Dóra a Figyelőnetnek írásunkról úgy nyilatkozott: ők mindössze ténybeli tévedések helyreigazítását kérték a Népszabadságtól, a jogászok ennek szellemében fogalmazták meg a kérelem szövegét, éppen a politikai hangulatkeltést elkerülendő. Bár a jogi osztály továbbra is vizsgálja az ügy lehetséges folytatását, Buda Dóra szerint figyelembe veszik a kialakult „hisztérikus” közhangulatot, és ennek fényében rugalmasan viszonyulnak a helyreigazítást elutasító „publicisztikához”. Hozzátette, az új médiatörvény sokkal tágabb lehetőségeket teremt majd a sajtó számára és az eddigi, az ORTT alatti gyakorlattal szemben a médiatanács döntéseit meg lehet majd támadni bíróság előtt is.

Buda Dóra azt azért nem közölte az internetes lappal, hogy az ORTT egyáltalán nem hozhatott ilyen típusú döntést az írott sajtóval szemben, tehát: nem is volt mit megtámadni bíróság előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.