Schmitt Pál jelölt, Orbán Viktor ajánlott

Az előzetes híreknek megfelelően az államfő Polt Pétert jelölte legfőbb ügyésznek. Formálisan ugyan Schmitt Pál jelölt, valójában Orbán Viktor már szeptember közepén megfogalmazta „ajánlását” arról, ki legyen Kovács Tamás utóda.

„Az Országgyűlés dr. Polt Péter legfőbb ügyészségi főosztályvezető ügyészt válassza meg a Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének.” Ezt írta Schmitt Pál államfő tegnap délután Kövér László házelnöknek. Vagyis: az államfő „a várt személyt” jelölte Kovács Tamás utódjának. A jelenlegi legfőbb ügyész mandátuma december 13-án jár le, mert hetvenéves lesz. A parlament várhatóan december 6-án választja meg Polt Pétert, aki az első Fidesz-kormány idején már betöltötte a posztot. Ciklusa átívelt a Medgyessy-kormányon is. A volt főügyész parlamenti megválasztásához már kétharmados döntés kell, ezt a Fidesz–KDNP-frakciószövetség képes biztosítani. Polt Péter mandátuma kilenc évre szól, és már nem lesz interpellálható a parlamentben – a kormánytöbbség ugyanis így módosította nemrégiben az alkotmányt és az ügyészségi törvényt.

Polt Péter távozóban az államfőtől
Polt Péter távozóban az államfőtől

Formálisan Schmitt Pál jelölt, miután szerdán másodszorra is konzultált a parlamenti pártok képviselőivel a Sándor-palotában. A Fidesz és a KDNP pedig óvakodott attól, hogy „neveket mondjon”, noha Harrach Péter KDNP-frakcióvezető október 25-én, az első konzultáció után a Sándor-palotából távozva elárulta, hogy a találkozón elhangzott Polt Péter neve. Mégis nyilvánvaló, hogy a jelölésnél Orbán Viktor akarata érvényesült: lapunk szeptember közepén, a Fidesz Tapolcán tartott frakcióülése után számolt be arról, hogy a miniszterelnök szűk körben közölte, „jónak látná”, ha ismét Polt lenne a legfőbb ügyész. Azaz Schmitt Pál tegnapi „döntésével” mindöszsze valóra váltotta Orbán Viktor és a Fidesz elképzelését.

Az államfő a jelölés előtt egy nappal találkozóra hívta a Sándorpalotába Polt Pétert, aki utána lapunk kérdésére azt mondta: „nemcsak udvariatlanság, hanem értelmetlen is lenne a részemről válaszolni arra, hogy vállalnám-e a legfőbb ügyészi posztot. A köztársasági elnök úr fogja a döntést meghozni, és a jelölést megtenni”. A legfőbbügyész-jelölt akkor állította, a találkozón „nem beszéltek személyi kérdésekről”, az ügyészség helyzetéről, jövőjéről kérdezte Schmitt Pál a véleményét. És azt is elmondta neki: a legfőbb ügyésszel kapcsolatos változások teljes összhangban vannak az Alkotmánybíróság korábbi döntésével, „ezek erősítik az ügyészség függetlenségét”. A változások megfelelnek az európai trendnek is – tette hozzá csütörtökön Polt Péter.

Az MSZP nem tudja támogatni a „nemzeti bábszínház” bővítését. A szocialisták szerint ugyanis az exfőügyész korábbi hivatali ideje alatt az ügyészség intézménye átpolitizálódott. Az MSZP emlékeztet arra: Polt 1994-ben még a Fidesz színeiben indult az országgyűlési választásokon. A KDNP felkészült jogásznak és jogtudósnak tartja Polt Pétert, és egységesen támogatja. „Polt Péter pártatlanságát és függetlenségét már bizonyította” – így a kereszténydemokraták. A Jobbik elnöke, Vona Gábor már jelezte, Polt megválasztását nem támogatják. Az LMP részéről pedig Schiffer András frakcióvezető korábban azt mondta: azt várják, hogy az államfő olyan jelöltet nevezzen meg, akinek a pártatlanságával kapcsolatban nem merülhet föl kétely.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.