A Fidesz nem lát semmilyen ellentmondást, pedig...

„Nincs ellentmondás.” Ezt mondta lapunknak tegnap Répássy Róbert igazságügyi államtitkár annak kapcsán, hogy az Országgyűlés elfogadta a jogalkotásról szóló törvényt.

Az új jogszabály szerint a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, magyarul: nem fogadható el a visszamenőleges hatályú jogalkotás. Répássy két szóban lapunk azon felvetésére reagált, amely szerint a Fidesz-KDNP és a Jobbik a múlt héten megszavazta a 98 százalékos, visszamenőleges hatályú végkielégítési különadóról szóló törvényt.

– Erre a felhatalmazást az alkotmány adja meg, így a költségvetési szférában lehetőség van az ötéves visszamenőleges adózásra – mondta Répássy.

Arra, hogy az alkotmányt épp a különadó miatt módosították, az államtitkár azt válaszolta: valóban, ez volt a Lázár-féle javaslat, amit elfogadtak, és az alkotmány a legmagasabb rendű jogforrás.

Szintén elfogadta az Országgyűlés a társadalmi egyeztetésről szóló törvényt. „Az emberek véleménye nem akadály, hanem maga a megoldás” – ezt Navracsics Tibor igazságügy-miniszter írta az indoklásban. A konzultáció a néppel ugyanakkor úgy valósul meg, hogy csak a miniszterek törvényjavaslatáról lesz egyzetetés az interneten, és csak akkor, ha azt nem „sürgősséggel” tárgyalja a parlament. Ha elmaradna a társadalmi egyeztetés, nincs szankció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.