Vasárnap: tüntetés Károlyi mellett

A Zöld Baloldal feljelentést tesz a Károlyi Mihály szobránál november 16-án történt antiszemita incidens miatt. Vasárnap délután a Magyar Demokratikus Charta és a Mazsihisz támogatásával az Antifa – Új Spartacus Liga tiltakozó demonstrációt tart az emlékműnél.

A Horthy Miklós budapesti bevonulásának évfordulóján tartott szélsőjobboldali demonstráción a zsidó vallást jelképező kipát tettek Károlyi Mihály fejére, nyakába táblát akasztottak: „Én felelek Trianonért”. Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője érdeklődésünkre közölte, hogy a táblát ő rakta a szobor nyakába, és miután egy rendőr azt levette, visszavette tőle. A híresztelésekkel szemben, ahogyan más alkalmakkor sem, most sem hivatkozott a mentelmi jogára.

A kipához viszont nincs köze, nem tudja, ki tette a szoborra: annyi szerinte biztos, hogy nem jobbikos parlamenti politikus. Más kérdés, hogy Novák Elődnek nem volt kifogása ellene. „Engem se zavart, ha zavart volna, akkor nyilván levetetem” – mondta. Nem teljesen világos, Károlyi Mihály miért lenne felelős Trianonért, de az arisztokrata származású gróf esetében ennél is nagyobb rejtély, hogyan jön ide a kipa.

Kénytelenek vagyunk beérni egy másik jobbikos politikus, Szegedi Csanád magyarázatával, aki a közszolgálati tévében nyilatkozva valamiféle kulturális elnyomásról beszélt, valamint próbált párhuzamot vonni Károlyi Mihály és Izrael (!) között.

Egyértelmű, hogy antiszemita incidens történt – jelentette ki lapunknak Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke. A jogcím még kérdéses, de mindenképpen feljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen. Károlyi Mihály szobránál holnap délután három órakor ismét demonstráció lesz. Ezúttal az Antifa – Új Spartacus Liga tüntet a Magyar Demokratikus Charta és a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) támogatásával.

A rendezvény szervezői mindenkit várnak, aki méltósággal és tiszteletettel kíván emlékezni Károlyi Mihályra. A demonstráció résztvevői egyúttal a nyílt történelemhamisítás és az antiszemita szoborgyalázás ellen tiltakoznak.

Az esemény pártok felett áll, a szervezők ezért azt kérik, senki ne használjon politikai szimbólumokat. A demonstráción a tervek szerint Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, Márton László író és TamásGáspárMiklós filozófus mond beszédet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.