Esztergomban zúgott a "hülye vagy"

Adósságrendezési eljárást kezdeményez Tétényi Éva Esztergom polgármestere. Az előterjesztést, a tegnapi önkormányzati ülést a Széchenyi téren figyelemmel követő több száz ember füttykoncertje közepette, a Fidesz-frakció levette a napirendről.

Az este hatkor kezdődő csütörtöki önkormányzati ülés vitája már kora délután megkezdődött a városban. Steindl Balázs, a Fidesz-frakció vezetője közleményt juttatott el ugyanis a Magyar Távirati Irodához, amelyben azt állította: Esztergom polgármestere – a Fidesz segítsége helyett – a csődöt választja. Steindl Balázs szerint Tétényi Éva a közgyűlés kezdete előtt három órával bejelentette, hogy elkerülhetetlennek látja a csődeljárás megindítását. A Fidesz hangsúlyozza: a város számlavezető bankja hajlandó volna a megegyezésre, ám a polgármester szándékosan nem akar élni a finanszírozás lehetőségével.

Tétényi Éva erre reagálva még az ülés előtt tudósítónknak azt mondta: egyszerűen hazugság, hogy csődeljárást jelentett be, erre lehetősége sem lett volna. A város rossz anyagi helyzete miatt viszont elkerülhetetlennek tartja az adósságrendezési eljárás megindítását a sok tartozás, a kifizetetlen számlák miatt.

– A Fidesz nem segítséget akar nyújtani, hanem újabb hitelfelvételt szeretne elérni – nyilatkozta a polgármester. Hozzátette: az adósságrendezési eljárás megindítása törvényes kötelessége. Ez nem csődeljárást jelent, hanem pénzügyi biztos kinevezését. Amennyiben a testület nem hajlandó tudomást venni a kialakult helyzetről, akkor annak minden következményét viselniük kell.

A Fidesz-frakció az előterjesztést nem engedte megtárgyalni, napirendre venni. Helyette Kálmán Sándor tanárnak, a párt képviselőjének határozati javaslatát tűzték napirendre. Kálmán Sándor szerint elfogadhatatlan, hogy a képviselő-testületi ülést a Széchenyi téri kivetítő előtt figyelő emberek durva hangnemben kommentálják. Pál György fideszes képviselő Tétényi Éva édesanyját is azzal vádolta, hogy nem megfelelően viselkedik velük szemben.

– Az édesanyámnak csupán annyi a véleménye magukról, hogy jól tennék, ha végeznék a munkájukat választóik érdekében. Sajnálom, ha indulatos megjegyzéseket kapnak, de nézzenek magukba, mi lehet ennek az oka. Valószínűleg az, hogy a kétharmados többséggel megválasztott polgármesterrel nem hajlandók együttműködni.

Meggyes Tamás volt polgármester, fideszes országgyűlési képviselő, aki tagja az önkormányzatnak is, azt vágta Tétényi Éva szemébe: „Ön gyűlöletet hozott a Széchenyi térre!”

– Szerintem a téren jó közösség formálódik, s joguk van a hangos véleménynyilvánításra – válaszolta Tétényi Éva. Ez persze nem tetszik a fideszes képviselőknek.

A téren egyébként több százan hangosan méltatlankodtak, fütyültek, s a fideszes képviselők hozzászólásakor többször azt skandálták: „Hülye vagy, hülye vagy!”

Kálmán Sándor fölvetette: ha a téren továbbra is a mostanihoz hasonló, gyűlöletkeltő lesz a hangulat, akkor felfüggesztik a testület munkáját. Meggyes Tamás a felfüggesztéssel nem értett egyet.

A téren álló emberek elmondták: szerintük a Fideszfrakció húzza az időt, minden érdemi vitát elnapolnak, s nemcsak a polgármester, de az egész város működését is ellehetetlenítik.

Többen is haragosan kikérték maguknak az egyik fideszes képviselő vádjait, miszerint a téren állók leeresztették az autójának a gumiját.

Tétényi Éva: Sok a tartozás, a kifizetetlen számla
Tétényi Éva: Sok a tartozás, a kifizetetlen számla
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.