TGM lesz az ötödik távozó?

Laki János és Mesterházy Miklós tudományos főmunkatársnak, Horváth Pál tudományos munkatársnak és Ferencz Sándor tudományos segédmunkatársnak mondott fel a közelmúltban Boros János, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének vezetője.

Információink szerint az ötödik kutató Tamás Gáspár Miklós lehet, aki november végén tölti be 62. évét, így nyugdíjba küldhető. Az intézetvezető és Tamás Gáspár Miklós ezen a héten találkozott. Információink szerint a négy elbocsátott munkaügyi pert indít a kirúgásuk miatt.

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

Az intézeti pereskedés nem új keletű. Az intézetvezető előzetes minősítésén a huszonöt fős kollektívából tizenöten nem feleltek meg. A tizenöt leminősített pertársaság tagjaként, illetve önállóan perel –közéjük tartozik a korábbi helyettes intézetvezető, Gábor György, illetve Békés Vera és Frenyó Zoltán.

Boros János a minősítéssel arra volt kíváncsi, hogy az akadémiai intézetben dolgozó kollégák mely szakmai folyóiratokban és milyen gyakorisággal publikálnak. A kollégák egy része ezt nem értette, hiszen minden évben leadták szakmai jelentésüket. Eddig egyetlen munkatárs esetében sem merült fel az intézet korábbi vezetőinek részéről, hogy akár csak fi gyelmeztessenek valakit arra, hogy több munkát várnának el tőle. Meglehet, a korábbi vezetők nem tulajdonítottak jelentőséget ennek a követelménynek. A 2009 végén kinevezett új igazgató azonban azt vallja, hogy egy akadémiai kutatóhelyen nívós tudományos munkát kell végezni. Lapunknak Boros János azt mondta: „a belső szakmai vizsgálat azért folyik, hogy a munkatársak számára világos legyen, bizonyos minimális követelményeket mindenkinek teljesítenie kell”.

Ami Tamás Gáspár Miklóst illeti: nincs se tudományos fokozata, se nyelvvizsgája (négy nyelven beszél folyékonyan), de a szakmai felkészültsége meg kérdőjelezhetetlen. Tamás Gáspár Miklós lapunknak azt mondta: a nyugdíjazást jogszerűnek, de méltánytalannak tartja. A Kádár-rendszerben is elbocsátották politikai okok miatt, tíz évig nem volt állása, ezért kevés szolgálati idő miatt nagyon alacsony nyugdíjat kap. Nem tudja, miből fog megélni, ezért állást keres. Ezzel nincs egyedül – tett hozzá –, hiszen ebben az országban százezrek küzdenek hasonló problémával. A nyugdíjazás hátterében világnézeti elfogultságot sejt, de ezt nem tudja bizonyítani.

Úgy tudjuk, az intézetben folyó perpatvar egyre kellemetlenebb az MTA vezetése számára, és ezt az intézetvezető tudtára is kívánják adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.