Miért titkolják el az ingatlanok értékének felmérését?

Hónapokkal hozhatná közelebb az újrakezdést a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az értéktérkép, amely Devecser ingatlanjairól készült. De mégsem juthatnak hozzá.

A vörösiszap-katasztrófa által leginkább sújtott két településen – Devecseren és Kolontáron – a biztosítótársaságok előzetes számításai szerint 1,5 milliárd forint kár keletkezett az itt található több száz ingatlanban. Van, aki sosem térhet vissza az otthonába. Ezeket a házakat le kell bontani. Az újrakezdéshez azonban pénz kell, márpedig az ott élők többségének nem voltak tartalékai. Jobb híján rokonoknál, ismerősöknél, albérletben húzzák meg magukat, amíg el nem dől, hol és miként kezdhetnék újra az életüket. A kárvallottakat képviselő ügyvéd szerint akár hónapokkal is közelebb hozhatná az újrakezdés idejét az időközben elkészült értéktérkép nyilvánossá tétele.

– Magyarországon átlagosan egy–három évig húzódnak a kártérítési perek. Ez alatt az iszapár áldozatai véglegesen a társadalom peremére sodródhatnak. A bíróság azonban a per folyamán bármikor elrendelhet ideiglenes intézkedést, amelyben az igényelt kárösszeg 40–50 százalékának megfizetésére is kötelezheti a károkozót. Ez a bírósági döntés rövid idő alatt meghozható lenne, ami a hetek óta teljes bizonytalanságban élő károsultaknak fogódzót jelenthetne az új élet elindításához – magyarázza dr. Róna András számos devecseri károsultat képviselő ügyvéd.

Az ideiglenes határozat megszületéséhez azonban a kár nagyságának meghatározását érdemben segítő szakértői véleményre van szükség. S ez bizony lassan születik meg. Csakhogy Devecser katasztrófa sújtotta területéről a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) már készített egy értéktérképet, amely alkalmas lehetne az ideiglenes határozatok alátámasztására. A károsultak mégsem juthatnak hozzá.

A Magyar Ingatlanszövetség tíz nappal ezelőtt felajánlotta a katasztrófa felszámolóinak, hogy a költségeket megelőlegezve elkészíti a lakóingatlanok egyedi ingatlanforgalmi szakvéleményeit. Még e felajánlásról szóló döntés meghozatala előtt készítettek egy ingatlanérték-térképet Devecser elöntött házairól, valamint a várost ért értékvesztésről.

– Ezt át is adták az önkormányzatnak – ismeri el Kovács László alpolgármester, ám szerinte ez nem alkalmas a kártalanítási összegek megállapítására. – Ez a térkép nem helyettesítheti az ingatlanok egyedi felmérését, amelyet még a héten megkezd a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara. A szakértők tételes jelentést készítenek, igaz, egyelőre csak az előzetesen bontásra ítélt 225 lakóházról. Ez alapján határozzák majd meg az értékarányos kártérítések összegét.

– A térkép a helyszíni szemlék, a rövid idő alatt begyűjthető információk és a szakmai gyakorlat tapasztalati adatai alapján készült. Mint ilyen, a káresemény előtti és utáni állapot általános megállapítá sait rögzíti, a kárelhárítást végző törzs számára nyújt iránymutatást – magyarázza Kispál Sándor, a MAISZ főtitkára, hozzátéve: sajnálják, hogy a tárgyalások eredménytelenül végződtek, s a szövetség felajánlására a katasztrófa felszámolását végző döntéshozók nem tartottak igényt.

Civil humanitárius koordinációs központ hangolja össze a karitatív szervezetek munkáját, és osztja el a beérkezett adományokat a károsultaknak Devecserben és Kolontáron; a munkacsoport a hétfőn felállt Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ részeként tevékenykedik.

Egy devecseri házon gyilkos irónia: köszönet az iszaptározó tulajdonosának
Helyreállítási munkálatok a Veszprém megyei Devecseren, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én több ezer köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. 2010.10.26. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.