Szimpatikus a Jobbik az LMP-t elhagyó Ivádynak

Ideológiai okokra hivatkozva lépett ki múlt héten az LMP-ből és annak frakciójából Ivády Gábor. A képviselő kérdésünkre nem zárta ki, hogy idővel másik frakcióban folytatja.

– Első plenáris napját töltötte függetlenként. Ha lejár a szükséges moratórium, át fog lépni valamelyik másik frakcióba?

– Hosszú idő van még hátra ebből a ciklusból, nem zárnék ki semmit. A független képviselők lehetőségei korlátozottak, az lesz a döntő, hogy miként tudom végezni a munkám. A szocialistákat kivéve mindegyik pártban van olyan, ami szimpatikus. Keresztény ember vagyok, ennek képviselete tetszik a KDNP-ben. A Fideszben tetszik a magabiztosság és az elkötelezettség, még ha olykor túlzásba is esnek. A Jobbikban is szimpatikus az erős nemzettudat. Meglátjuk mi lesz később, most nincs szándékomban beülni sehová.

– Kaméleon embernek hívják, amit alátámaszt e mostani válasza is. Korábban a Fideszben politizált, majd az MDF-nél próbálkozott, idővel az SZDSZ-szel is kapcsolatot ápolt, majd az LMP képviselője lett. Az ökopártból ideológiai okokra hivatkozva lépett ki. Aki ennyi politikai irányzat felé nyitott, annak milyen ideológiai indokai lehetnek?

– Én nem változtam, ugyanaz a gondolkodó ember vagyok. Az MDF sokkal hamarabb csapott be, mint a Fidesz. Mindkét párttal kapcsolatban azt gondoltam, velük együtt könnyebben tudom képviselni azokat az értékeket és ügyeket, amelyek számomra fontosak. Nem így volt. A Fidesznél emberi tényezők is közrejátszottak. De én nem idomultam egyik párthoz sem – az SZDSZ-szel nem is volt kapcsolatom. Mindig elfogadtam, hogy vannak olyan ügyek, amelyekben nem az én értékrendemet képviselik, cserébe elfogadják és támogatják az általam fontosnak tartott megoldásokat.

– Hol vannak a törésvonalak, ha vannak egyáltalán az LMP-ben?

– Vannak, elsősorban a belső klikkek között. A képviselt értékek háborúja zajlik. A belvárosi liberális klikk szerint azért nem voltunk sikeresek, mert a liberális értékek háttérbe szorultak. A vidéki konzervatívak azt kifogásolják, hogy túlzott a liberális nyomulás. Az LMP-nek el kell döntenie, váltópárt vagy liberális rétegpárt akar lenni. Most attól félnek, ha túlzottan elmozdulnak egyik irányba, a másik támogatói réteg leszakad. A liberális csoport van egyelőre többségben a frakcióban. Az pedig feszültséget okoz és okozhat, hogy a frakcióvezető Schiffer András a konzervatív vonalat is vinni szeretné. Ezt hamar döntésre kell vinni.

Ivády Gábor
Ivády Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.