Trauma okozta sokk

Tegnap megkezdődtek a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és a Mal Zrt. közötti egyeztető tárgyalások. Az ajkai kórházban folyamatosan emelkedik a katasztrófa miatt pszichiátriai ellátásra szorulók száma.Öngyilkosságot kísérelt meg kedden az egyik kolontári áldozat élettársa.

Gyógyszerekkel kísérelt meg öngyilkosságot még kedden egy kolontári asszony, aki az október 4-i vörösiszap-katasztrófában elveszítette az élettársát –tudta meg tudósítónk. Az ajkai kórház főigazgatója, Nyári Ildikó a történtekkel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy megmentették az illetőt, jelenleg a kórház sürgősségi osztályán ápolják, később átkerül majd a pszichiátriára.

Nyári Ildikótól megtudtuk: az intézményben jelenleg tizenkilenc sérültet ápolnak fekvő betegként. A járóbeteg-szakellátáson folyamatosan nő az iszapkatasztrófával összefüggésben ellátottak száma: Devecserről és Kolontárról több mint kétszázan járnak különböző kezelésekre. A főigazgató elmondta: nem csupán az égési sérültek kötözéséről van szó, egyre többen jelentkeznek a vörös iszapporral összefüggő légúti panaszokkal, de folyamatosan emelkedik a pszichiátriai ellátásra szorulók száma is. Eddig a pszichiátriai szakrendelésen több mint harmincan fordultak meg azok közül, akik a trauma okozta sokk különböző tünetei – leginkább depreszszió – miatt szorulnak kezelésre. Nyári Ildikó hozzátette: kisebb belső átcsoportosítással felkészültek a megnövekedett betegforgalomra, a pszichiátriai betegek ellátása sem okoz problémát a kórháznak.

Az iszapkatasztrófa sérültjei közül hetet Veszprémben, hármat Győrben ápolnak. Rácz Jenőtől, a veszprémi kórház főigazgatójától megtudtuk: a súlyos égési sérüléseket szenvedett betegeik leghamarabb a jövő hét végén térhetnek haza, többüknél – a bőrfelület roncsolódása miatt – a későbbiekben szükség lesz plasztikai műtétekre is. A győri kórházban ápolt idős kolontári férfinak az állapotát stabilizálták, de továbbra is életveszélyben van.

Szerdán Budapesten először ültek tárgyalóasztalhoz a Mal Zrt.-t, illetve a vörösiszap-katasztrófa károsultjait képviselő ügyvédek, ám amint az várható volt, a nyilvánosság előtt korábban felvázolt eltérő álláspontok egyelőre nem közeledtek egymáshoz. Ruttner György, a Mal Zrt. tulajdonosai által felkért ügyvéd megismételte, hogy a cég – bár az iszapkatasztrófa miatti felelősségét nem ismeri el – a károk enyhítésére hajlandó azonnal 300 millió forintot, majd négy éven keresztül további 300-300 milliót befizetni a kormány által létrehozott kármentő alapba, amennyiben ehhez Bakondi György, a cég felügyeletével megbízott kormánybiztos hozzájárul. Magyar György, a károsultak jogi képviselője szerint ez az összeg kizárólag a közösségi károk enyhítésére lehet elég, ám nem fedezi a magánszemélyeknek okozott károkat. Az egyeztetés pénteken Devecseren folytatódik.

Időközben távozott a posztjáról Martin Rümmelein, a Mal Zrt. német vezérigazgatója. A hivatalos közlemény szerint közös megegyezéssel szűnt meg a megbízatása, mivel Rümmelein nem beszél magyarul, márpedig a „kialakult helyzetben az operatív vezető megközelítőleg anyanyelvi szintű magyarnyelv-tudása elengedhetetlenül szükséges feltétel” – szól a hivatalos indoklás. Rümmelein egyébként – titulusa ellenére – nem vett részt közvetlenül a cég napi irányításában, elsősorban a külföldi partnerekkel történő kapcsolattartás volt a feladata.

Magyar György (balra) a károsultak és Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője tárgyal a peren kívüli egyeztetésen
Magyar György (balra) a károsultak és Ruttner György, a Mal Zrt. jogi képviselője tárgyal a peren kívüli egyeztetésen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.