Ki hagy el kit: Ivády az LMP-t vagy fordítva?

Kilépett a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójából és a pártból is Ivády Gábor. Döntését ideológiai nézetkülönbségekkel indokolta. A politikussal szemben nemrég etikai eljárás zajlott egy kampánytámogatás elfogadása miatt. Pártközeli forrásaink szerint az eset azt is bebizonyította: az LMP bázisdemokrácián alapuló irányítási rendszerével nehezen lehet más a politika.

Szili Katalin után újabb képviselővel gyarapodik a függetlenek tábora a T. Házban: most Ivády Gábor is elhagyja pártját és frakcióját. Mint arról a Népszabadság online kiadása tegnap elsőként beszámolt: az LMP parlamenti képviselője ideo lógiai okokra hivatkozva lép ki a képviselőcsoportból. Tegnapi bejelentése során elmondta: habár a párt alapítói közé tartozik, és sokat dolgozott annak sikeréért, „az utóbbi időben a lojalitásom és a hitem abban, hogy lehet más a politika, megrendült”. Úgy véli, hogy az LMP-ben rossz irányba mutató folyamatok indultak el, a jelenlegi LMP „mind retorikában, mind az ügyeknek a súlyozásában, mind a hatalmi erőknek a kialakulásában és az ehhez felhasznált eszközökben” egy belvárosi, liberális rétegpártra hasonlít.

Kilépését egy folyamat következményének nevezte, amely üzenet a párt tagjainak és vezetőinek, hogy „valami kisiklott, rossz irányba halad (...), az biztos, hogy ha ebbe az irányba haladnak, az SZDSZ kettő fog felépülni”. Ivády a mandátumát nem adja vissza, mondván, ha lemondana, akkor az LMP-ben „szórványosan marad olyan ember, aki valóban az ő szavazatukat megérdemelve került be a parlamentbe”.

Ivády Gábor kilépésének komoly előzményei vannak. Megbízható forrásaink elmondása szerint Ivády ellen etikai eljárás indult, miután kiderült: a választmány határozata ellenére fogadott el közel félmillió forint párttámogatást. Az LMP szabályai szerint ugyanis pénz csak olyan magánszemélytől, illetve cégtől fogadható el, amelynek pontos háttere ismert, ráadásul – háromszázezer forint összeghatár felett az adakozó vállalja, hogy nevét és támogatásának összegét a párt honlapján elérhetővé teszik a „nyitott kassza” elve alapján. Az érintett magánszemély ez utóbbit nem vállalta, ezért született meg az elutasító határozat.

Ivády Gábor: Valami kisiklott, rossz irányba halad
Ivády Gábor: Valami kisiklott, rossz irányba halad

A történet szerint Ivády azonban ennek ellenére eltette a borítékot – egyes interpretációk szerint azért, hogy az összeget saját költségeire fordítsa. Az ügy a párt etikai bizottsága elé került, ahol Ivády azzal védte magát, hogy bár elkövette a normasértést, a pénzt a párt közös kasszájába kívánta adni, szó sem volt saját célú felhasználásról. A szűk tagságú etikai bizottság azonban nem fogadta el az érvelést, Ivádyt pedig megrótta és kizárta a pártból. Hozzá kell tenni, hogy a testület állásfoglalása sem mondta ki, hogy Ivády saját zsebre tette volna el az összeget, a szabályszegést viszont olyannyira súlyosnak találta – mondván, az ellentétes az LMP egyik alapvető és legfontosabb elvével, az átláthatóssággal –, hogy egyértelmű volt a legsúlyosabb szankció kiszabása.

Ivády viszont fellebbezett, az országos politikai tanács (OPT) pedig – amely az LMP egyik legfelsőbb döntéshozó szerve, benne a választmánnyal és más politikai delegáltakkal – enyhített az ítéleten. Az LMP egyik választmányi tagjától úgy tudjuk: az OPT azt mérlegelte, hogy Ivády a párt egyik vezető politikusa, a frakció tagja, ráadásul Ivád első embereként az ökopárt egyetlen polgármestere. Miután a szabályszegést az érintett is elismerte, így az OPT azt a politikai döntést hozta, hogy kizárásra nincs szükség, elegendő a megrovás. Ivády az összeget egyébként visszafizette a feladónak.

Az ügy azonban nagyobb hullámokat kavart, mint azt sokan a pártban gondolták volna. Az esettel ugyanis a frakció is foglalkozni kívánt, beleszorulva abba a dilemmába: a párt kirakataként fontos saját határozatot hozniuk az ügyben, ugyanakkor a párt egyik legfelsőbb döntéshozó szervének ítéletét sem írhatják felül. A hét eleji frakcióülésen azután komoly ellentétek feszültek egymásnak, forrásaink beszámolói szerint a hangulat meglehetősen viharos volt. Többen kifogásolták például a képviselőcsoport tagjai közül, hogy az ügyről előzetesen nem is tudtak, csak a sajtóból értesültek róla.

„A bizalom érezhetően megroppant a frakció, a pártvezetés és Ivády között, de ugyanez igaz fordítva is. Ilyen hangulatban és viszonyok között pedig nem lehet hosszú távon együtt dolgozni”, mondta lapunknak az LMP frakciójának egyik tagja. Többeket azért is érintett rosszul az eset, mert a párt a kampányban pénzszűkében volt, eleve hitelt vettek fel a költségekre, ilyen esetben pedig „különösen rossz üzenete van, ha vitatott úton valaki nagyobb összeghez jut”.

Ivády két nap gondolkodási időt kért, majd bejelentette: távozik a pártból és a frakcióból is. A politikus egyébként az LMP egyik sikeres arca volt idáig. Nyolc éve a Heves megyei Ivád első embere, polgármesteri tisztségét most is megőrizte: a fideszes ellenfelét 55-45 százalék arányban utasította maga mögé. Politikai karrierje színes: 2004 és 2005 között a Fidesz választókerületi elnöke volt, majd lemondott, és kilépett a pártból. A 2006-os választásokon már azMDF színeiben indult, egy időben esélyesnek mondták az MDF megyei elnöki posztjára is. Később lett az LMP egyik alapítója, majd választmányi tagja. Az Országgyűlésbe az országos listáról jutott be: ha visszaadná a mandátumát, az LMP új képviselőt delegálhatna a helyére.

Úgy tudjuk, Ivády és az LMP vezetősége közt a feszültségek ellenére az a „gentlemen’s agreement” született, hogy egyik fél sem támadja a másikat. Az országos politikai tanácsból is származó forrásaink az üggyel kapcsolatban megjegyzik: Ivády esete túlmutat a kilépésen, igazolta a párt jelenlegi működésének nehézségeit. Több frakciótag pedig azt mondta lapunknak, hogy már régóta ideje volna újragondolni a pártirányítás struktúráját és szervezeti rendszerét, ám erre a parlamenti munka feszített tempója miatt nem volt eddig mód.

A költségvetés elfogadása után, vélhetően még januárig, de legkésőbb tavasszal rendezni kell a belső viszonyokat és a működést. Egyebek mellett azt, hogy ki, illetve kik az LMP meghatározó arcai. Számos LMP-s politikus szóvá tette például, hogy Schiffer András frakcióvezető – akinek munkájával és teljesítményével mindenki elégedett és hozzá is teszik, hogy a csapatot jószerével ő tartja egyben – túlzottan a „kirakatban van”, nem egy esetben még Orbán Viktor miniszterelnök is „elnök úrnak” szólítja parlamenti felszólalásaiban, holott tudható: az LMP-nek nincs egyszemélyi vezetése, a pártot a tizenhat tagú választmány irányítja. „Az egész ügy sok feszültséget és kibeszéletlen nézetkülönbséget hozott a felszínre. Kétségtelenül ideológiait is, amelyeket rendezni kell. De új, friss erő vagyunk a politikai palettán, úgyhogy ez természetes. Túl kell esni ezen mielőbb”, fogalmazott lapunknak az LMP választmányának egyik tagja.

Ivády esetével kapcsolatban az LMP lapunknak hivatalosan azt mondta, amit korábban Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is nyilatkozott a stop.hu weboldalnak. E szerint az LMP tagsága és vezetése nagyra tartja Ivády munkáját és gratulál az ivádi polgármester-választáson elért sikeréhez, ám „a párt szigorú etikai normái az LMP minden tagjára vonatkoznak”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.