Ganz Röck: a sztrájk folytatódik

Nem született megállapodás tegnap Kiskunfélegyházán, a Ganz Röck Zrt. sztrájkoló dolgozóinak járó bérről. Úgy hirdették meg, hogy egyeztetni jön a Ganz Röck Zrt. dolgozóinak helyzetéről kedden Kiskunfélegyházára Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár.

A zárt ajtók mögött zajló beszélgetés után kiderült, hogy nem egyeztetni, csak tájékozódni jött, és elszökött a sajtó kérdései elől. Az egyeztetést Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere kezdeményezte.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Ganz Röck Zrt. kiskunfélegyházi gyárának 140 dolgozója hat és fél hónapja nem kapott bért, noha egy háromoldalú megállapodás keretében az Alstom cégnek elvégeztek egy nagyobb munkát. Az Alstom kifizette a Ganz Röcknek a munka árát, de a pénz nem jutott el a dolgozókig. A munkások immár több hete sztrájkolnak a gyárban, és eddig megakadályozták, hogy az Alstom elszállítsa az általa megrendelt és kifizetett berendezéseket.

A Ganz Röck Zrt. közgyűlése hétfőn este ülésezett Budapesten. A tulajdonosok – a Szabó András és Nagy Elek milliárdos vállalkozók nevével fémjelzett Resonator Kft. és Vegyépszer Zrt. – még a közgyűlés kezdete előtt közleményt bocsátottak ki, amelyben a kormányt tették felelőssé a kialakult helyzetért. A Bajnai-kormány utolsó napjaiban készfizető kezességet vállalt a Ganz Röck Zrt. számára kétmilliárd 77 millió forint bankhitel felvételére. A Fideszkormány viszont ezt „biankócsekknek” minősítette, és egyelőre nem erősítette meg.

Előzőleg mind a menedzsment, mind a Vasas Szakszervezet képviselői azt várták, hogy a tulajdonosok tesznek újabb tőkét a cégbe. A tulajdonosok a közgyűlésen jelentették be, hogy ők erre nem hajlandók, mert más cégeik is nehéz helyzetben vannak a válság miatt. Felbukkant egy titokzatos befektető, aki 500 millió forint tőkét pumpálna a cégbe akkor, ha az Orbán-kormány megerősíti a Bajnai-kormány által vállalt készfizetési garanciát.

Szentesi Lászlóné, a Ganz Röck Zrt. igazgatóságának elnöke kedden Kiskunfélegyházán nem tudta megmondani, ki az ismeretlen befektető. Arra a kérdésre sem tudott válaszolni, mennyit fi zetett a Ganz Röcknek az Alstom, és pontosan mennyi járt volna ebből a munkásoknak. Elmondta viszont, hogy az APEH egy korábbi, 401 milliós adósság fejében azonnali inkasszót tett a cég számláira. Ezért nem tudnak fizetni annak a külső cégnek sem, amelynek már korábban sem fizettek, ezért az illető cég nem végezte el a számviteli munkát, és magánál tartja az iratokat. Emiatt nem mehetnek el nyugdíjba vagy álláskeresési támogatásra a dolgozók.

Szentesi Lászlóné továbbította a sztrájkbizottságnak a közgyűlés felhívását, hogy hagyják abba a sztrájkot. Kilátásba helyezte: ha a Fidesz-kormány megerősíti az MSZP-kormány hitelgaranciáját, akkor helyreállhat a társaság működőképessége, a majdani tevékenységéből biztosítható a dolgozók elmaradt fizetése is. De ha a kormány nem vállal kezességet, akkor bejelentik a fizetőképtelenséget. Molnár István, a sztrájkbizottság elnöke azt mondta: több mint fél évet dolgoztak ingyen, erre tovább nem hajlandók.

Nincs megállapodás a kiskunfélegyházi üzemben
Nincs megállapodás a kiskunfélegyházi üzemben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.