Gyurcsány nem akar új pártot

A párt parlamentje előtt is beszámolt platformalakítási terveiről Gyurcsány Ferenc. Az MSZP választmányának hét végi ülésén azonban a legtöbb hozzászóló inkább kritikus volt az exkormányfő szervezkedésével szemben. Vitányi Iván bejelentette, hogy elhagyja a szociáldemokrata tömörülést, és átlép Gyurcsányhoz. A volt kormányfő egykori „tandemtársa”, Hiller István és mások viszont épp azt egyértelműsítették: maradnak.

Nem Gyurcsány Ferenc terepe volt szombaton az MSZP választmányi ülése, de a volt kormányfő állítólag nem is számolt mással. Mint korábban megírtuk: Gyurcsány a párt parlamentjének ülésén is beszámolt új platformjának, a Demokratikus Koalíciónak a megalakításáról és céljairól. Bár a tanácskozást zárt ajtók mögött tartották, lapunk megtudta, hogy Gyurcsány többek között arról beszélt: nem elég csak balra nyitni, balra és középre is meg kell tenni. „Nagy távolságot kellene áthidalni” – mondta. Több informátorunk is arról számolt be, hogy az expártelnök ismét élesen kritizálta a pártpénztárnoki rendszert és a pártfinanszírozást. Gyurcsány ezt nem először teszi. Már a tavaszi választások után kiadott röpiratában is megjegyezte: a párt belső viszonyait nem a pártelnök, inkább az „informális pártpénztárnok” határozza meg. Gyurcsány a platformalakítás során is elmondta, hogy a pártfinanszírozás módszerével szakítani kell.

„Olyan pártot kell létrehozni, amelyben a szervezet és valamennyi politikusának anyagi és vagyoni helyzete tökéletesen átlátható. Inkább legyen szegény a párt, de tisztességes” - fogalmazott a volt kormányfő lapunknak is adott, korábbi interjújában. Gyurcsány a választmány előtti felszólalásában egyértelműsítette: nem akar új pártot alapítani, nem szakít az MSZP-vel és nem megy szembe az országos elnökséggel. Forrásaink szerint ez utóbbi kijelentését hangos taps követte. Az általunk megkérdezett választmányi tagok úgy értékeltek: Gyurcsány támogatottsága a tagság és a párt körüli szimpatizánsi körben egyértelmű és érdemi, de az is jól látszik, hogy a hivatalos testületek delegáltjai között (például egy kongresszus esetében) már gyengébb, ami a terveit illetően is meghatározó lehet.

Az elhangzott reagálások is sokatmondóak voltak. Úgy tudjuk, hogy Gyurcsány mellett érvelt néhány vidéki választmányi delegált mellett Horn Miklós és Vitányi Iván is, utóbbi bejelentette: elhagyja az általa alapított Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platformot és átlép a Gyurcsányféle tömörülésbe. Hiller István, a szocdemplatform másik vezetője (nem mellesleg Gyurcsány korábbi tandemtársa) szintén szót kért, és a párt ellenzéki szerepének értékelése után határozottan kijelentette: nem társul Gyurcsánnyal. Átadott egy levelet Mesterházy Attila pártelnöknek, amelyben – másokkal együtt – kijelenti, hogy marad a szociáldemokrata platformban, de partnerséget ajánl a többi szervezetnek is. A dokumentumot Hiller mellett Lendvai Ildikó, Mandur László, Göndör István, Steiner Pál és Pál Béla is aláírta.

Úgy tudjuk, felszólalt még Balogh András elnökhelyettes, kritizálva Gyurcsány ’89- es értékekhez való viszonyulását, mondván, ez visszatérés a múltba. Kiss Péter volt pártalelnök pedig arról beszélt: nem lehet másolni a Fidesz kisgömböc-politikáját; az egy a táboregy a zászló elv helyett inkább szabad vegyértékekkel kell rendelkezni azok irányába, akik az orbáni világgal szembeni alternatíva részei, legyenek azok liberálisok vagy mérsékelt konzervatívok.

Az ülésen Lendvai Ildikó expártelnök az általa irányított programtanács elképzeléseiről és céljairól beszélt, kiemelve, hogy a szocialista pártnak várhatóan a közeljövőben nem lesz pártszövetségese, ezért a civil mozgalmakkal való szoros együttműködés felértékelődik. Mesterházy Attila pártelnök elsősorban a párt egységéről és erősségeiről beszélt, rámutatva, hogy az elmúlt években senkinek nem sikerült „szétvernie” az MSZP-t, és ezt a jövőben sem fogják hagyni. Vitaindítójában kiemelte: az MSZP az egyetlen politikai erő, amely képes valós ellenzékként fellépni a Fidesszel szemben.

Szombaton a választmány tisztújítást is tartott, illetve döntött az új szervezeti felállásról, amely szerint mind a négy elnökhelyettes egyben egy-egy munkabizottságot is vezet. Haris Éva a stratégiai, Harangozó Gábor a közpolitikai, Schiffer János a társadalompolitikai, Szűcs Gábor pedig a szervezeti, személyi és költségvetési bizottságot irányítja elnökhelyettesként.

A választmányi ülés után Szanyi Tibor kampányfőnök a Facebookon tett bejegyzésében így kommentálta az eseményeket: „...az MSZP-ben kitört a béke. Mindenki baloldali vagy csak picit más”.

„Tisztességes politikai vita volt”

Gyurcsány a választmányi ülés után körlevelet küldött a Demokratikus Koalíció rendes és pártoló tagjainak. Ebben közli, hogy több mint kétezer csatlakozó jelentkezett, a beérkezett adományok meghaladták az 1,1 millió forintot. A választmányi ülésről azt írta: tisztességes politikai vita volt, „először a tavaszi vereség óta”. Gyurcsány szerint „most jobban értjük egymást, mint korábban”. Hozzáteszi, hogy többen féltik a párt baloldali karakterét attól, hogy ne csak balra, hanem középre is nyissanak; és megjegyzi azt is: sokan nem értik, miért kell megvédeni a ’89-es alkotmány szellemiségét. Ugyanakkor állítja, a platform megalapítását a többség nem kifogásolta.

„Az MSZP-ben kitört a béke. Mindenki baloldali vagy csak picit más.”
„Az MSZP-ben kitört a béke. Mindenki baloldali vagy csak picit más.”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.