Szanyi: Aki most balhézik, annak kívül tágasabb!

Belső választási elemzéseket is tárgyalt szerdán az MSZP országos elnöksége, köztük Szanyi Tibor kampányfőnök stratégiai értékelését. A politikus azt javasolja, hogy a párt tartson teljes tagrevíziót, és annak végrehajtásáig függesszék fel a platformok működését. De – teszi hozzá – ez nem Gyurcsány-ellenes intézkedés.

Több napirendi pontot is tárgyalt szerdán az MSZP országos elnöksége, a testületi tagok meghallgatták például a Horváth Csaba parlamenti mandátumát átvevő Tóth Csabát is. A zuglói pártelnök azután jut országgyűlési helyhez, hogy a fővárosi párttanács szavazásán megelőzte Alexa Györgyöt, a budapesti MSZP egyik alelnökét. Tóth frakciótagságát az országos elnökségben többen is kritikával fogadták, de egymástól független forrásaink szerint a politikus „meggyőzte” alkalmasságáról az elnökségi tagokat.

Az országos testület az önkormányzati választások eredményeit is elemezte. Molnár Zsolt fővárosi kampányfőnök az elnökség előtt tartott prezentációjával kapcsolatban lapunknak azt mondta: a harmincszázalékos listás eredmény mérsékelt optimizmusra ad okot. „A 2009-es EP-választás óta folyamatos erősödést mutatnak az adatok. Az elkövetett hibáinkból azonban a fővárosban is tanulnunk kell” – tette hozzá. Az MSZP kampányának technikai irányítója, Szigetvári Viktor is készített egy belső elemzést, amelyet szintén ismertettek. A lapunk birtokában lévő dokumentummegállapítja, hogy a jelentős veszteségek ellenére a párt „minden szinten” jelen tudott maradni, ráadásul nagyobb mértékben erősítette táborát a tavaszi eredményekhez képest, mint a Fidesz. Szigetváriék elemzése kimondja: miután a községekben, kisvárosokban az MSZP jelentősen alulteljesített korábbi önmagához képest, ezért a stratégiai építkezés szempontjából fontos, hogy a középvárosok köré ben „az országos arányoknál nagyobb újraépítkezés” valósuljon meg. Az egyik táblázat azt is megmutatja, hogy a 2006-ban elveszített kerületek és megyei jogú városok szinte egyikében sem sikerült jobb eredményt hozni a négy vagy nyolc évvel ezelőtti adatokhoz képest. Egyedüli meglepetés Sopron, ahol alig maradt el a 2006-os támogatottságtól a párt, a tavaszi eredményt viszont öt százalékkal felülteljesítették; igaz, ez sem volt elég a győzelemhez.

Stratégiai-értékelő elemzést készített az eredményekről Szanyi Tibor, az országos kampány politikai felelőse is. A politikus lapunknak azt mondta: a dolgozatban leszögezi, hogy a párt további vérveszteségeket szenvedett ugyan, ám megállapítható, hogy sikerült „kitörnie” az elmúlt évekbeli mélyrepülésből és a tavasz óta érezhető politikai karanténból. Szanyi hangsúlyozta, hogy a tavaszi választások eredményéhez viszonyítva országosan öt százalékpontot sikerült javítani. „Sikerült elkerülni a belső politikai cirkuszokat, a nagymogulok jelentős része nagy önuralommal a háttérben maradt. A kampánymunka ugyanakkor döcögősen indult: a nyári szabadságolások nem segítettek, ahogyan néhány önkéntest leszámítva a frakciótagok szakpolitikai szerepvállalására sem adódott tér. – Leírtam azt is, hogy legközelebb nem lehet a párt arculati megjelenése ilyen „sokszínű, jóval egységesebb képet kell mutatni” –tette hozzá Szanyi, hangsúlyozva: a balliberális sajtó sem támogatta kellőképpen a pártot. „Egyedül a Népszava és az ATV volt kegyes velünk, a 168 Óra és a Népszabadság inkább kegyetlen cikkeket közölt” – fogalmazott Szanyi, hangsúlyozva: a párt mégis megerősödve jött ki a választásból. Szerinte erről a „kegyelmi nullpontról” lehet most továbbépítkezni.

A politikus lapunknak elmondta: két kezdeményezéssel is élt az elnökségnek beadott elemzésében. Azt javasolta, hogy tartsanak országos tagfelmérést, s ennek végéig függesszék fel valamennyi platform működését. Mindezt azzal indokolta, hogy a pártvezetésnek tudnia kell, egyáltalán tagjai-e a pártnak azok, akik helyben politikai és személyi döntéseket hoznak; továbbá hogy kikre lehet tartósan számítani, hogyan lehet az anyagi és egyéb terheket arányosan elosztani. Arra a kérdésünkre, hogy a platformok átmeneti felfüggesztése valójában nem Gyurcsány Ferenc zászlóbontása elleni lépés-e, azt válaszolta: nem. Hozzáfűzve: „a platformoktól és egyebektől függetlenül aki most a közösségi építkezés helyett balhézni akar, annak szerintem kívül tágasabb”.

Úgy tudjuk, hogy a volt kampányfőnök tagrevízióra és platformfelfüggesztésre vonatkozó javaslatáról az elnökség érdemben egyelőre nem döntött. A többségi vélemények szerint a tagrevíziót a megyei szervezetek amúgy is automatikusan elvégzik.

A kampányfőnök nyáron egy radiátorral érkezett a távhőárakról szóló sajtótájékoztatóra
A kampányfőnök nyáron egy radiátorral érkezett a távhőárakról szóló sajtótájékoztatóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.