Lépések a 3,8 százalék hiány tartásához

Jövőre gazdasági növekedés várható, s ezért jó esélyünk van arra, hogy a költségvetési hiány három százalék alatt marad – ezt mondta Orbán Viktor Pécsett José Manuel Barrosóval, az Európa Bizottság elnökével közösen tartott tájékoztatóján. Orbán szerint az idei költségvetési hiány nem haladja meg a 3,8 százalékot, ehhez a kormány lépéseket tesz.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az egyetemek nemzetközi rektori konferenciáján szólalt fel, majd a két politikus negyven percig tárgyalt a pécsi Tudásközpontban. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón a miniszterelnök arról beszélt, hogy „fenyegető” közelségben van 2011, amikor fél éven át Magyarország lesz az unió soros elnöke. Hazánk az elnökség évében külön figyelmet kíván fordítani Európa energiabiztonságának kérdésére, amelyről jövő februárban európai csúcsértekezletet rendeznek, valamint arra, hogy Horvátország csatlakozni tudjon az unióhoz – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország hozzá kíván járulni a romák kérdésével foglalkozó európai programokhoz is.

A miniszterelnök később úgy fogalmazott, hogy „kínosan nevetséges” volna, ha Magyarország – az elnökség évében – nem tudná teljesíteni az unió gazdasági elvárásait. Orbán azt ígérte, hogy Magyarország nem lesz ilyen „kellemetlen alak”, ezért tartani fogjuk a vállalt kötelezettségeinket. Így azt, hogy idén a költségvetési hiány nem haladja meg a 3,8 százalékot. E cél érdekében a kormány a következő napokban még lépéseket tesz –mondta a miniszterelnök, aki e lépések mibenlétéről viszont nem beszélt. A kormányfő szerint a legkonzervatívabb és legóvatosabb intézmények is arra számítanak, hogy Magyarországon – az idei stagnálás után – 2011-ben gazdasági növekedés várható, s ezért jó esélyünk van a költségvetési hiány három százalék alatt tartására. A kormányfő abban bízik, hogy a költségvetési gazdálkodás észszerűsége nem öli meg, hanem gerjeszti majd a növekedést és a munkahelyteremtést.

José Manuel Barroso az Orbán által ismertetett terveket ambiciózusnak, a miniszterelnökkel folytatott tárgyalást őszintének és gyümölcsözőnek minősítette. Kijelentette: az unió komoly eredményeket vár a magyar elnökségtől.

Hogyan tovább Magyarország? címmel tart ma előadást Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén. A miniszterelnök az eseményen gazdasági bejelentéseket tesz. Lapunk hétfőn írt arról, hogy a „fajsúlyos gazdasági bejelentések” akár kettes számú akciótervnek is tekinthetők, és a 2011-es büdzsét alapozzák meg. Az EU nem járult hozzá, hogy a nyugdíjkassza-kiadásokat le lehessen írni. Így a 3,8 százalékos hiánycél tartásához külön intézkedésekre lesz szükség. A 2009-es zárszámadási törvény parlamenti vitája alatt kiderült, hogy – Orbán Viktor megfogalmazása szerint –százmilliárd hiányzik a költségvetésből. Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár megerősítette: a kormány „tűzön-vízen át” kitart a 3,8 százalékos idei és a 3 százalékos 2011-es hiánycél mellett.

Az nem kérdés, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot bevezetik, mégpedig „családkedvezménnyel”. Ezt ma a kormányülésen véglegesítik. Várhatóan ma fogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait is, és már a héten Orbán Viktor asztalán lesz a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról szóló terv is. Lázár János Fideszfrakcióvezető nemrégiben úgy fogalmazott: „nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára”. Így nem zárható ki, hogy a bankadóhoz hasonlóan e két szektort is valamiféle különadóval sújthatják. (Cs. I.)

Az Európai Bizottság elnöke a pécsi lakatfalnál
Az Európai Bizottság elnöke a pécsi lakatfalnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.