Milliárdokat vonnak ki az egészségügyből

A pénzügyi kormányzat költségvetési körirata szerint mintegy 23 milliárd forinttal jutna kisebb összeg 2011-ben az egészségügyre, mint amennyit az idei költségvetésben szerepelt – tudta meg a Népszabadság.

Ebben az évben 1470 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi ellátórendszer működtetésére, a pénz még így is kevés, mint azt egyebek mellett a kórházak eladósodása is rendre jelzi. Cserháti Péter szakállamtitkárhelyettes egy hét végi konferencián a pénzügyi helyzetet jellemezve azt mondta: az egészségügyben sikoltó a nyomor. Majd hosszan sorolta, hogy csak az év hátralévő részében hány költségvetési lyukat - így a kórházi, a háziorvosi kasszát, az új mentők vásárlásával kapcsolatos - kell betömni.

A Fidesz a kampányban még az ágazat rendbetételét ígérte, de csaknem fél évvel a kormányalakítás után sincs még politikai döntés: mi is történik majd az egészségügyben. Mint ahogyan azt sem lehet tudni, mi az oka az E-Alap most tervezett megkurtításának.

Egyes szakértők szerint jelentheti azt is, hogy körülbelül ez az a keret, amely a közigazgatási hivatalhoz kerülő egészségbiztosítási és ÁNTSZ-hivatalok működtetését szolgálná, csak januártól ezt a pénzt már a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költi. Lapunk úgy tudja: a szakállamtitkárság az ágazat számára minimum az idei összeg reálértékét tartaná elfogadható részesedésének a közpénzekből. Azaz nemhogy kevesebbet, de több tízmilliárddal nagyobb összeget vár a most induló költségvetési alkuban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.