Álkárosultakat, áladománygyűjtőket hozott az iszap

Nem csak a segélyszervezetek, a bűnözők is gyorsan reagáltak a nyolc áldozatot követelő, Veszprém megyei vörösiszapkatasztrófára: már a múlt hét közepén megjelentek a csalók, akik megpróbáltak hasznot húzni a kolontáriak és devecseriek nehéz élethelyzetéből.

A múlt hétfő óta géppisztolyos rendőrök őrzik Kolontáron és Devecserben az elöntött településrészeket, házakat, hogy távol tartsák a fosztogatókat. A fegyveres őrzés elriasztja a betörőket, ám a „kifinomultabb” módszerekkel dolgozó csalókat nem: többen is megpróbáltak már hasznot húzni a nyolc áldozattal járó katasztrófából.

Hutter Sándort, a tapolcai székhelyű Balaton-felvidéki Vízitársulat igazgatóját még a múlt csütörtökön hívta fel egy ismeretlen nő. Azt mondta neki, hogy Devecser polgármestere, Toldi Tamás megbízásából telefonál, s adományokat gyűjt a katasztrófa károsultjainak.

– A nő udvarias volt, választékosan beszélt, fel sem merült bennem, hogy csaló – elevenítette fel a beszélgetést Hutter Sándor. – Meg is kérdeztem tőle, hogy mivel segíthetnénk, de csak azt felelte, hogy bármi jó lenne. Erre felajánlottam egy kisebb összeget, mire közölte, hogy a pénz most nagyon jól jönne. Az igazgató nem titkolta: olyanynyira nem gyanakodott, hogy a beszélgetés után azonnal szólt munkatársainak: utaljanak el a nő által megadott bankszámlára 300 ezer forintot. Az, hogy áladománygyűjtőről van szó, csak véletlenül derült ki: felhívták a devecseri önkormányzatot, hogy megtudják, milyen közleményt kell írni az átutalási megbízásra. A hivatalban pedig azt közölték, hogy senkit nem bíztak meg adománygyűjtéssel. A vízitársulat végül a város hivatalos adománygyűjtő bankszámlájára utalta el a pénzt, a devecseri önkormányzat feljelentése nyomán pedig ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a rendőrség.

Az áladománygyűjtők mellett már álkárosultak is felbukkantak a térségben. Vasárnap délután egy ötfős társaság tért be a devecseri plébániára, ahol a Katolikus Karitász múlt kedd óta oszt egyebek mellett élelmiszert, védőruhát, tisztítószereket a rászorulóknak. A társaság tagjai devecseri károsultnak adták ki magukat, így többszatyornyi, becslések szerint öszszesen 75 ezer forint értékű adományt kaptak, majd távoztak a plébániáról. Nem sokkal később azonban igazoltatta őket egy rendőrjárőr, s kiderült: nem devecseriek, s egy olyan közeli településen laknak, amelyet nem is ért el az iszapáradat. A társaság tagjai ellen csalás miatt indított eljárást az Ajkai Rendőrkapitányság.

– A károsultaknak elviekben igazolniuk kellene lakcímüket, ám sok esetben erre nincs lehetőség. A devecseri károsultak többségének ugyanis igazolványai is odavesztek az áradatban. Így fordulhatott elő az, hogy a csalók is megkaphatták az adományt – mondta Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász Veszprém megyei igazgatója, s keserűen tette hozzá: – A történtek óta az adományok kiosztásában több, a várost és lakóit jól ismerő helybeli is segít, hogy kiszűrhessük az esetleges csalókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.