Tizenegyes a médiának

Tizenegy poszt, kilenc évre, kétharmaddal bebetonozva: a napokban töltik fel a Médiatanácsot és a „szuperkuratóriumot” – örülhet, ha szóhoz jut az ellenzék?

Pénteken ülésezik először, de máris döntenie kell a Médiatanács tagjait jelölő parlamenti bizottságnak. Az ORTT jogutódjaként létrejövő testület négy tagjára tehetnek javaslatot a frakciók, a végső döntést az Országgyűlés hozza hétfőn: kétharmados többséggel választják meg a tagokat, 9 évre. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke (a korábbi fideszes ORTT-tag Szalai Annamária) a törvény alapján automatikusan a Média tanács elnökjelöltje is, de a négy tag megválasztása még nem lefutott: a jelölőbizottságban az öt frakció csak négy tagot választhat, konszenzussal – ellenkező esetben kétharmaddal dönthet a kormányoldal. Forrásaink szerint minimális az esély – különösen az önkormányzati választás után – az ellenzéki oldal megállapodására, ennek hiányában pedig előfordulhat, hogy a Médiatanács összes tagját a kormányoldal jelöli.

Vincze Mátyás, az MTI elnöke – egyedül talpon
Vincze Mátyás, az MTI elnöke – egyedül talpon

(Frissítés: a pénteki első ülésen végül nem alakult ki konszenzus, így a kormányoldal jelöltjei lehetnek csak befutók. Részletek itt: >>>)

A tagságra információnk szerint esélyes lehet a KDNP-s Tirts Tamás, a szocialisták információink szerint Jánosi Györgyöt jelölik. Az LMP csütörtökön bejelentette saját jelöltjét: Elek István közírót, ex MDF-es, majd fideszes poli tikust, aki korábban a Heti Válasz főszerkesztője volt. Az LMP információnk szerint azért is jelentette be jelöltjét, mert nem látnak esélyt az ellenzéki megállapodásra, és úgy látják, a kormányoldal egyedül akarja eldönteni, kik felügyeljék a hazai médiát a következő kilenc évben. Elekre – Orbán Viktor korábbi tanácsadójára – viszont nehéz lesz nemet mondania a Fidesznek.

Úgy tudjuk, a pártok a tanács tagjairól nem önállóan, hanem csomagban tárgyalnak: a médiakurátorok és a közmédiumok vezérigazgatói is a pakkban vannak.

A parlament szintén jövő héten dönt a négy közszolgálati médiumot felügyelő, összevont kuratórium hat tagjáról, akik közül kettőt-kettőt a kormányoldal és az ellenzék jelöli, az elnököt, plusz egy tagot a Médiatanács delegálja. A kurátorokat szintén kilenc évre, kétharmaddal választják. A kuratórium nevezi majd ki a Duna TV, a Magyar Rádió, a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Televízió vezetőit. Csakhogy a Médiatanács tagjaihoz hasonlóan, a két ellenzéki kurátor személyéről is a három ellenzéki pártnak kellene megállapodnia. Enélkül előfordulhat, hogy a két Médiatanács-delegált és két kormánypárti kurátor választja majd meg a négy vezérigazgatót is.

Eddig a kuratóriumba is csak az LMP nevezte meg jelöltjét: Németh Vladimirt, a magyar underground kultúra egyik szimbolikus figuráját, akinek többek között a Tilos az Á, a Tilos Rádió alapítása fűződik a nevéhez; jelenleg a Rádió C társtulajdonosa. A többi párt információnk szerint zömmel a mostani kurátorok közül válogat: az MSZP jelöltje lehet Fehér Zsuzsa, az MTV-kuratórium elnökségi tagja, Rangos Katalin, a rádiókuratórium elnöke, vagy Simkó János, a Duna TV-t felügyelő kuratórium elnöke. A Fidesznél Ugron Gáspár, az MTV-kuratórium elnökségi tagja, vagy Szabó László (a Fidesznél Cselényi László Duna TV-elnök megbuktatásával „pontokat szerzett”) Duna TV-kurátor jöhet szóba; a KDNP jelöltje Balogh László, az MTV kuratórium elnökhelyettese, volt MDF-politikus lehet.

Frissítés: a pártok időközben megnevezték hivatalos jelöltjeiket: Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába a Fidesz-KDNP Bencze Izabellát (a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap rendszeres szerzőjét, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság korábbi vezérigazgató-helyettesét), Varga Szilviát (a Fidesz rendezvényszervezőjét), László Miklós médiaszociológust, a Jobbik Silhavy Máté, a párt médiapolitikai kabinetvezetőjét delegálta. A szocialisták jelöltje Kránitz László volt képviselő, az LMP-é pedig Németh „Vova" Vladimir egykori Tilos Rádió-alapító.)

Miután a Médiatanács és az új kuratórium is felállt, megkezdődhet a négy közmédium új vezérigazgatóinak kiválasztása. Mint arról már beszámoltunk, az MTV vezérigazgatója Medveczky Balázs jelenlegi ügyvezető alelnök lehet. A Duna TV élére eddig Kálomista Gábor filmproducert emlegették esélyesként, az MTI-nél pedig Belénessy Csaba elnökhelyettest, de úgy tudjuk, egyik poszt sem lefutott, ahogy egyelőre a Magyar Rádió élén is csak egy nagy kérdőjel ül – még legalább egy hónapig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.