Helyi politikusok: kinek megbocsátanak, kinek nem

Hivatali visszaélés, vesztegetés, sikkasztás, de még bolti lopás miatt is folyik eljárás korábbi polgármesterek ellen, de ez nem mindig tántorította el a választókat: olyan településvezetők is akadnak, akiket a vádemelés bejelentése után vagy közvetlenül az elsőfokú ítélet kihirdetése előtt választottak újra.

Meglehetősen kockázatos vállalkozás helyi politikusnak állni: csupán az utóbbi néhány napban két polgármestert és egy alpolgármestert hallgattak ki gyanúsítottként, egy kollégájuk ellen pedig vádat is emeltek. Ráadásul három esetben az önkormányzati választás előtt alig pár nappal derült ki, hogy olyan helyi politikusokat fogtak gyanúba, akik jelöltként indultak vasárnap.

A hivatali visszaéléssel – egy önkormányzati telek átjátszásával –gyanúsított XI. kerületi településvezető, a szocialista Molnár Gyula és helyettese, a volt szabad demokrata Lakos Imreesélyeinek bizonyára nem használt, hogy az ügyészség a múlt hétre időzítette a kihallgatásukat. Az újrázni kívánó Molnár ugyanis vesztett fideszes ellenfelével szemben, és be kell érnie a kompenzációs listán elcsípett helyi képviselői mandátummal. Lakos eleve csupán képviselő szeretett volna lenni, de elbukott.

Nem így Pásztor Béla, Veresegyház független polgármestere, aki 1965 óta áll a település élén, pedig ellene különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés miatt a múlt héten vádat is emeltek. Ám ő inkább támadásba lendült, és az ügyről szórólapokon maga tájékoztatta választóit, rájuk bízva, miként értékelik az ügyészi döntést. Miután fölényesen nyert a Fidesz jelöltjével szemben, most már a vádemelést – illetve a személye elleni folyamatos támadásokat – inkább jó reklámnak tartja.

Hivatali visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség Szigetvár korábbi polgármesterét, a szabad demokrata Rodek Gyulát, akivel ezt közvetlenül a választás után közölték. Ő –a helyi képviselő-testület döntése ellenére – egy új szolgáltatóval kötött szerződést a hulladékszállításra, és ennek következtében mindkét cég elviszi a szemetet, és mindkettő benyújtja a számlát. Rodek –aki a gyanúsítás ellen panasszal élt – a vasárnapi választáson egy helyi képviselői mandátumért indult, ám veszített.

Érdekesen alakult a helyzet Dombóváron. A település korábbi szocialista polgármestere, Szabó Lóránd ellen sikkasztás, vesztegetés és hivatali visszaélés miatt indítottak eljárást, s korábban egy rágalmazási perben el is marasztalták, ám ő már az ítélet kihirdetése előtt lemondott. Az őszi helyhatósági választáson viszont ismét indult, s a helyzet pikantériája, hogy az ügyében elvileg szeptemberben – tehát kevéssel a szavazás napja előtt – meg is kellett volna születnie az elsőfokú döntésnek. A tárgyalást azonban – fideszes politikai ellenfele szerint gyanús körülmények között – többször elhalasztották, így máig nincs verdikt. Szabó pedig – immár függetlenként –ismét elfoglalhatja a polgármesteri széket.

Tolna megyében akad még egy újraválasztott polgármester, aki hasonló utat járt be. A mőcsényi Karchun Elemért egy ingatlanügy és a jogtalanul felvett pénzjutalma okán jelentették fel helyi képviselők, s ő idén februárban ugyancsak lemondott. Az eljárás még nem fejeződött be, de a településen élő nem egészen háromszáz választópolgár – rekordgyanús, több mint nyolcvanszázalékos részvételi arány mellett – megint bizalmat szavazott neki. Igaz, második helyen végzett ellenfelét alig két százalékkal sikerült megelőznie.

Közérdekű adattal való visszaélés miatt indítottak eljárást a Szabolcs megyei Döge korábbi polgármestere ellen. Az ok: az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó adatok kiadását azután is megtagadta, hogy azokat a bíróság jogerősen közérdekűnek minősítette. De Vincze Ferenc Tibort vesztegetéssel is gyanúsították, és szeptemberben nem jogerősen három év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték, mert a helyi iskola felújítására pályázó vállalkozótól húszmillió forintot kért a megrendelés elnyeréséért. Ennek ellenére vasárnap csak minimális különbséggel maradt alul a választáson fideszes kihívójával szemben.

Monoknak a szociális kártya bevezetése okán elhíresült korábbi polgármestere ellen több büntetőeljárás folyik. Szepessy Zsoltot sikkasztással gyanúsítják, mert nem fizette lízingelt autója részleteit, és a járművet felszólítás ellenére sem szolgáltatta vissza. Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt viszont már vádat is emeltek ellene, többek között azért, mert egy körülbelül három és fél milliós támogatás felhasználását valótlan tartalmú számlákkal igazolta. Szepessy a választáson nem indult.

A sor korántsem teljes, hiszen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsított Verók István, Terézváros volt MSZP-s polgármestere – ő vasárnap 16 százalékkal kapott ki a fideszes jelölttől, de a képviselő-testületbe listáról bekerült – és két helyettese is. Az ugyancsak szocialista Hunvald György, Erzsébetváros korábbi polgármestere egy ingatlanpanama miatt előzetes letartóztatásban van, és a BKV-ügyek miatt rács mögött ül Hagyó Miklós, az MSZP egykori főpolgármester-helyettese is. Kőbánya korábbi, vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterét pedig már jogerősen két év börtönre ítélték, ám a verdiktet egy eljárási hiba okán megsemmisítették, és az ügy újrakezdődött.

És vannak kisebb halak is. Egy Tolna megyei kistelepülés korábbi polgármestere ellen büntetőeljárás folyik az EU pénzügyi érdekei megsértésének kísérlete miatt, s bár a településvezető most ismét próbálkozott, vereséget szenvedett. Egy Borsod megyei község korábbi első emberét hivatali visszaéléssel és sikkasztással gyanúsítják, mert a falugondnoki kisbuszt többször saját céljára vette igénybe. Ő nem jelöltette magát újra.

Kivételesen más, nem a hivatalukkal összefüggő bűncselekménybe is belekeveredhetnek helyi politikusok. Egy kistelepülés vasárnap újraválasztott polgármestere ellen pár hónapja egy pénztárca ellopása miatt emeltek vádat. Ő állítólag a vásárlást követően a pénztár mellé tett bukszát emelte el. Egy másik község korábbi első embere pedig a helyi sajtó szerint üzemi szarka volt: társával egy multitól értékes alkatrészeket lopott.

Molnár Gyula újbudai polgármester a szavazáskor még mulat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.