'Minden hatalmi harcot kikerülök'

Demokratikus Koalíció néven új szocialista platformot alapít Gyurcsány Ferenc – ezt a volt kormányfő nyilatkozta lapunknak. Az új szerveződés október 23-án bont zászlót, célja a ’89-es eszmények megőrzése és a „’89-es demokraták legszélesebb koalíciójának” megteremtése. Gyurcsány az új platformba az MSZP tagjain túl olyanokat is vár, akik nem baloldaliak. Szerinte a lépés nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása. Hangsúlyozta:nem vesz részt személyi harcokban.

„A ’89-es eszmének Magyarországáért küzdünk, egy szabad és igazságos, nyugatosan polgári Magyarországért” –mondta lapunknak is adott interjújában Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő tegnap tájékoztatta az MSZP országos elnökségét, hogy – mint arról lapunk korábban elsőként beszámolt – Demokratikus Koalíció néven új platformot alapít a szocialista párton belül. A Népszabadság online kiadásában bővebben is elérhető interjúban Gyurcsány többek között arról beszélt, hogy az MSZP-t „a szélekre zárt, középre nyitott balközép párttá kell átformálni”. Ehhez – mint azt a helyhatósági választások előtt a Fapados Alapítvány konferenciáján már elmondta – rendszerváltásra van szükség a pártban, az átalakulással létrejövő új politikai erőnek pedig a ’89-es demokraták, a szabadság és igazságosság patriótái pártjának kell lennie.

Gyurcsány szerint a szóban forgó átalakuláshoz három típusú fordulat szükséges: politikai, erkölcsi és szervezetirányítási. „Az átalakulás mélységének pedig oly mértékűnek kell lennie, mint amilyen 1989–90-ben volt” – fogalmazott.

A fordulat lényegét abban látja, hogy az MSZP-ből létrejövő párt egy olyan „centrumnyitott” balközép párt legyen, amely nemcsak a baloldali, de a ’89-es eszmények talaján álló demokraták irányába is nyitott. Ezt értelmezték egyébként az MSZP országos elnökségében kedd este többen úgy, hogy Gyurcsány a liberális és a középkonzervatív bázis felé nyitna, amelyet többen élesen el is utasítottak. „Ez nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása. Amikor a Fidesz egyetlen politikai tömörülésbe szervezte a jobboldalt, a vele szemben állóknak két lehetősége van: vagy szanaszét maradnak és szatelités töredékpártokká alakulnak, vagy széles politikai koalíciót alkotva az egykapuzás helyett megteremtik a kétkapuzás feltételeit” – mondta Gyurcsány. Ami az erkölcsi fordulatot illeti: szerinte az elmúlt években a világos elvi politizálás helyett egyre uralkodóbbá vált a belső hatalmi, személyi politizálás.

„Sokszor és sokan jobban tudják, hogy kiket támogatnak, mint azt, hogy mit. Ez elutasítandó politikai kultúra. Aki erkölcstelennek látszik, nem tud erkölcsös Magyarországot építeni és szolgálni” – mondta, majd vélhetően a jelenlegi, korábban általa már élesen kritizált pártpénztárnoki rendszerre utalva úgy fogalmazott: „nem kell arra várni, hogy legyen új párt- és kampányfinanszírozási törvény. Olyan pártot kell létrehozni, amelyben a szervezet és valamennyi politikusának anyagi és vagyoni helyzete tökéletesen átlátható. Inkább legyen szegény a párt, de tisztességes. Ha nem tisztességes, akkor zsarolható, ha zsarolható, akkor nem tud elvi ellenzéki szerepet betölteni” – fogalmazott a volt kormányfő. A szervezeti kérdéssel kapcsolatban az expártelnök szerint a jelenlegi elnökség „jó irányban keresi a megoldást”, amikor egy jobban irányítható, hatékonyabb, versenyképesebb, fegyelmezettebb pártot akar csinálni. Szerinte ez nem az alapszabály átalakításával, hanem új alapszabály megírásával lehetséges.

Elmondta, hogy a DemokratikusKoalíció platformját szimbolikusan október 23-án indítják útjára. „Amit gondolunk, legközelebb ahhoz áll, amit a szociáldemokrata platform és a progresszív platform képvisel. Nem fúzióról van szó, hanem egy új társaság életre hívásáról az előbbi kettő szellemi örökségére támaszkodva. Mindenkit hívunk, az MSZP-n belül is, és olyanokat is, akik nem tagjai a szocialista pártnak” – nyilatkozta Gyurcsány. A platformba a mai naptól lehet jelentkezni. Hangsúlyozta: nem az a szándék, hogy a létszámot növeljük, sokkal inkább a megértést. „Természetes, hogy a mai elnökségnek van mandátuma arra, hogy vezesse ezt a folyamatot, ezt tiszteletben is tartom. El kell utasítani minden olyan igényt, amely az elnökséggel szemben fogalmaz meg álláspontot. Bármilyen személyes, hatalmi harcot kikerülök, az energiáimat arra szeretném fordítani, hogy a tartalmi, politikai érvelésben legyenek sikereink” – egyértelműsítette a volt miniszterelnök.

Gyurcsány október 16-án, az MSZP választmányi ülésén ismerteti és érvel a „Demokratikus Koalíció – a demokratikus, modern, igazságos Magyarországért” című alapdokumentumban szereplő tételek mellett.

Hiller István, a volt kormányfő által hivatkozott szociáldemokrata platform társelnöke némileg kétértelműen reagált az új szervezet megalapításának hírére. A volt pártelnök a Népszabadság megkeresésére aztmondta: az MSZPmindig akkor volt erős, amikor képes volt különböző demokratikus baloldali csoportok, irányzatok egységét képezni. „Ha bármelyik rá akart volna telepedni a többire, az gyengítette volna az MSZP-t. Személyes célom annak megtartása, hogy a demokratikus irányzatok az MSZP-ben megmaradjanak. Remélem, másnak is. A többit majd program alapján mondom el. Ott leszek október 16-án a választmányi ülésen, és el fogom mondani a véleményemet. Érvelni fogok azzal a céllal, hogy magunk közül minél többeket meggyőzzek” – tette hozzá lapunknak Hiller István, aki egyébként tudhatóan ellenezte a két platform fúzióját.

„Az MSZP alapvető lényege, hogy platformok szövetsége alkotja. Ezért minden olyan kezdeményezésnek, amely a baloldali néppártiság megerősítésén fáradozik, helye van” –mondta lapunknak Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés platform vezetője, hozzátéve ugyanakkor: a kihívás azonban nem az elnökséget, hanem a párt egészét érinti. „A kérdés, hogy meglehet-e őrizni a váltópártiságot, és szervezni tudjuk-e a Fidesszel szembeni, széles körű összefogáson alapuló alternatívát” – mondta az MSZP korábbi alelnöke.

Fekete Zoltán, az MSZP Népi Platformjának elnöke pozitívumként értékelte Tóth József angyalföldi és Botka László szegedi polgármesterek – a Népszabadságnak adott – nyilatkozatát, amelyben „példamutatóan kiállnak az egységes MSZP mellett, munkával, sikerrel alátámasztott kiutat mutatnak pártunk jövőjét illetően”. Fekete méltatta Gyurcsány Ferenc „politikai bölcsességét”, hozzátéve: „mivel párton belül sokan úgy gondoljuk, hogy elbukott a neoliberális eszme, ezért platformunk üdvözli azt a kezdeményezést, hogy Gyurcsány Ferenc új politikai közösséget hoz létre”, ezzel is színes és szerethető párttá téve az MSZP-t.

Suchman Tamás, a Szocialista Platform alelnöke szerint ilyen választási eredmény után természetes az útkeresés a párton belül és a baloldalon egyaránt. „Nemcsak sokszínű, hanem sok erős vagy megerősödő csapattestből áll az MSZP. Ha a kooperáció jegyében jön létre Gyurcsány Ferenc platformja, akkor nem káros. Mert a legrosszabb az együttmaradással vállalt konfrontáció. Abban bízom, hogy azon a keserves úton, amelyen együtt menetelünk, két dologra tudunk vigyázni: egymásra és az ellenzéki szerepből adódóan a demokratikus értékekre. Bármilyen nagyságú önfeláldozás árán is” – mondta Suchman.

„Ez nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása.”
„Ez nem a baloldal elárulása, hanem kinyitása.”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.