A bilincsbe vert etyeki nagymama története

Etyeken jártunk, ahol szerdán előállítottak egy unokájával sétáló nagymamát, mert letépett egy választási plakátot. Mi történt itt?

-– Butaságot csináltam.

Tegnap elfúló hangon mondta ezt a hatvanegy éves Bartos Lászlóné, akit szerda délben előállított a rendőrség a Fejér megyei Etyekről, mert tetten érték, amint letép egy választási plakátot. Az egykor pénzügyi adminisztrátorként dolgozó nyugdíjas asszony nyolcéves unokájával tartott hazafelé a kisboltból, amikor leszakította a Fidesz helyi polgármesterjelöltjét ábrázoló hirdetményt. Azonnal lebukott: szerdára virradó éjjel majd százharminc plakátot rongáltak meg a településen, s az asszony épp az ebben az ügyben eljáró rendőrök szeme láttára követte el a szabálysértést. A járőrök nyomban intézkedtek: a nagymamát - miután elhelyezte egyik ismerősénél unokáját - a bicskei kapitányságra vitték.

– Útközben még meg is bilincseltek – panaszolja az aszszony. – Bicskén aztán négy órán át várakoztattak, végül egy zárkába vezettek. Este hétkor azt mondták, hogy hetvenkét órára letartóztatnak, és Székesfehérvárra visznek. El is indultunk, de útközben az egyik rendőr kapott egy telefont, s közölte, elengednek. Majdnem nyolc óra volt már, amikor hazaértem. Az unokám még akkor is zokogott, azzal vigasztaltam, hogy a rendőr bácsik öszszekevertek valakivel.

Bartos Lászlóné szerint felháborító, ami történt, hiszen „egy plakát letépése azért mégsem akkora bűn”. Megemlíti: bezzeg azokat máig nem kapták el a rendőrök, akik betörtek a házába. Az asszony még háborogna, de szavába vágunk: miért kellett letépni azt a plakátot?

– Nehéz eztmegmagyarázni. Csak arra emlékszem, hogy nagyon dühös voltam. Az elmúlt hónapokban ugyanis egymást érték a botrányok itt, Etyeken, a polgármester urat, akit nagyon jó embernek tartok, teljesen kikészítették a képviselők. Voltak viták, perek, sőt, dulakodások is, legutóbb még az irodájából is kizárták. Ezen járt az eszem, és egyre jobban felidegesítettem magam. Aztán az első utamba kerülő plakáton töltöttem ki dühömet. Nem egy személy vagy egy párt, hanem úgy általában a bajkeverők ellen irányult a haragom.

Etyeken valóban egymás értik a botrányok: jól jelzi ezt, hogy a helyi képviselő-testület 2006 óta már a harmadik polgármesterét „fogyasztja.”

– Bartosné esete szomorú kép a hazai közállapotokról. Egyre durvább a kampány, a hatalomért vívott harc,mindez pedig olyannyira begyűrűzik mindennapjainkba, hogy még a kisemberek is ilyen tettre ragadtatják magukat – mondja Szűcs Lajos polgármester, aki az új szabályok szerint nem indulhat a választásokon, mivel másfél éve még rendőrként dolgozott.

Pécseli József, a Fidesz helyi polgármesterjelöltje így kommentálja az esetet:

– Szegény nagymamát fogták el, holott jobb lett volna, ha azokat kerítik kézre, akik szervezetten, egy éjszaka letépték százharminc plakátunkat.

R. Szabó Ágnestől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudjuk: rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt kell felelnie az asszonynak, aki harminc napon belül bíróság elé áll. Büntetése akár 150 ezer forint vagy harminc nap elzárás is lehet. A szóvivő arra a kérdésünkre, hogy szükséges volt-e az asszonyt előállítani, azt válaszolta: a faluban történt rongálások miatt indokolt volt ez. Az ugyanis csak később derült ki, hogy az aszszonynak nincs köze a többi esethez.

Amikor Bartos Lászlónét arról kérdezem, hogy fogadott-e már ügyvédet, meglepődik:

– Miért, kellene? Elengedtek, azt hittem, ezzel lezárult ez a kellemetlen ügy.

A tetthely Etyeken - plakáttépő bandát kerestek, egy dühös hölgyet fogtak
Azokat kellett volna elfogni, akik szervezetten tépték le a plakátokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.